Suomen epidemia 1. heinäkuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen kasvu hidastui hieman. Tartunnat kasvavat nyt 10.3 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla niiden määrä 19-kertaistuu kuukaudessa. Tartuntojen kasvu kiihtyy Kymenlaaksossa.

  Tänään THL ilmoitti 222 tartuntaa, poisti yhden, ja tunnettu raportoinnin viive kasvoi 13 tartunnan verran. Muuttumattomalla viiveellä laskettu uusien tartuntojen määrä = 222+1+13=236 (punainen viiva).

   Suomessa on 21 sairaanhoitopiiriä. Niistä 15 raportoi luvut ja 6 ei raportoi. Tammikuun viimeisen päivän jälkeen näiden 16 piirin raportoimien tartuntojen määrä on noussut 581 suuremmaksi kuin THL:n luvut samoille piireille. Siihen asti ero pysyi nollassa.

    Tämän lisäksi THL on poistanut aikaisemmin raportoimiaan tartuntoja. Eilen 30.6. poistettiin 24 tartuntaa. Poistettuja tartuntoja on marraskuun lopun jälkeen kertynyt noin 540.

     3. aallossa sairaanhoidossa olevien määrä lähti nousemaan 15.2. eli 29 päivää sen jälkeen kun tartuntojen kasvu alkoi (17.1.). Nyt viive tulee todennäköisesti olemaan samaa luokkaa. Sen vuoksi sairaanhoidossa olevat on huono työkalu epidemian johtamiseen.

      UK arvio: kun kahteen kertaan rokotettujen määrä nousee, kuolemien määrä vähenee (merkittävästi), mutta kuolemien ikäprofiili säilyy.

       Testien määrä alenee edelleen. Kesäkuun alun tasolta ollaan tultu alas lähes 50 prosenttia.

        Positiivisten tulosten osuus on noussut samalle tasolle kuin huhtikuun lopulla.

         Tässä 50 suurinta kaupunkia. Helsingissä ilmaantuvuus on nyt korkein, Järvenpää kakkosena.

          Ilmaantuvuus on lähtenyt Uudenmaan lisäksi nousemaan myös Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Pirkanmaalla.

           Helsingissä ilmaantuvuus on 15.6. jälkeen noussut keskimäärin 10.0 prosenttia päivässä (tällä vauhdilla 17x kuukaudessa).

            Vantaalla ilmaantuvuus on noussut 5.0 prosenttia päivässä 15.6. jälkeen, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 4.3-kertaistuu kuukaudessa.

             Espoossa ilmaantuvuus on 15.6. jälkeen noussut keskimäärin 5.9 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 5.5-kertaistuu kuukaudessa.

              Ilmaantuvuus on 15.6. jälkeen noussut lähes kaikissa Uudenmaan suurimmissa kunnissa. Lohja on suoriutunut hienosti. Loviisassa tilanne on huonontunut.

               HUS:n alueen ilmaantuvuus on 16.6. jälkeen noussut keskimäärin 8.0 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 10-kertaistuu kuukaudessa.

                Varsinais-Suomessa ilmaantuvuus on 16.6. jälkeen kasvanut melkein yhtä kovaa vauhtia kuin Uudellamaalla: 7.6 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 9-kertaistuu kuukaudessa.

                 Varsinais-Suomessa Turku ei johda tilastoja (samalla tavalla kuin Helsinki Uudellamaalla), vaan epidemia kasvaa useissa pienemmissä kunnissa. Sauvossa ja Paimiossa tilanne on rauhoittunut.

                  Satakunnassa ilmaantuvuus ehti painua lähes nollaan kesäkuun puoliväliin mennessä. 16.6. jälkeen ilmaantuvuus on kasvanut keskimäärin 17 prosenttia päivässä ja on nyt 15 prosenttia alempana kuin Varsinais-Suomessa.

                   Satakunnassa epidemia ei niinkään ole levinnyt Raumalla (kuten aikaisemmin), vaan Porissa. Eurassa ja Kokemäellä on melkein yhtä paljon tartuntoja kuin Raumalla.

                    Pirkanmaalla ilmaantuvuus on noussut samalle tasolle kuin Varsinais-Suomessa. Nousuvauhti on 16.6. jälkeen ollut keskimäärin 4.5 prosenttia päivässä (tällä vauhdilla 3.8x kuukaudessa). Pirkanmaalla altistumistiedot julkaistaan nopeasti ja kattavasti.

                     Pirkanmaalla tartuntojen määrä on kasvanut Tampereella ja ennen kaikkea sen naapurikunnissa.

                      Vaasan piiri on onnistunut pitämään ilmaantuvuuden hallinnassa, mutta Päijät-Hämeessä ja Kymenlaaksossa tartuntojen määrä on kasvanut nopeasti. Myös Kanta-Hämeessä ilmaantuvuus kasvaa, mutta hitaammin. Etelä-Karjalassa tilanne paranee.

                       Kanta-Hämeessä ilmaantuvuus on 16.6. jälkeen noussut keskimäärin 5.1 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 4.4-kertaistuu kuukaudessa. Ilmaantuvuus on edelleen alhainen.

                        Päijät-Hämeessä ilmaantuvuus on 16.6. jälkeen noussut keskimäärin 9.0 prosenttia päivässä (13x kuukaudessa).

                         Vaasan sairaanhoitopiirissä tartuntojen määrä on kasvanut keskimäärin 1.9 prosenttia päivässä 16.6. jälkeen, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 1.7-kertaistuu kuukaudessa. Eteläisen Suomen paras suoritus.

                          Jaa sosiaalisessa mediassa

                          Arkisto