Suomen epidemia 14. lokakuuta 2020 Ilkka Rauvola Päivitetty

Uusien tapausten kasvu pysyy yli 10 prosentin tasolla päivässä (eli yli 17x kuukaudessa). Sairaanhoidossa olevien määrä kasvaa lähes samaa vauhtia (8.5% päivässä eli 11-kertaistuu kuukaudessa).

  Tänään THL ilmoitti 204 uutta tartuntaa (punainen). Tämän lisäksi sairaanhoitopiirit ovat ilmoittaneet 89 tartuntaa, eli raportoinnin viive kasvoi eilisestä 23:lla. Tämänhetkinen kasvu (19x kuukaudessa eli 10.4% päivässä) näkyy käyrän nopeana jyrkkenemisenä.

   Yhteenveto: - uusien tartuntojen kasvi kiihtyy, nyt 19x kuukaudessa - sairaanhoidossa olevien määrä 11x kuukaudessa tällä hetkellä - THL:n uusien tapausten ja testien raportoinnin viive kasvaa, tiedämme yhä huonommin missä mennään - jäljitysaste pieni/pienenee

    Taskulaskimella: - kuvasta: yhden viikon kasvu = 225.9/113.1 = 1.9973 - kuukauden/viikon päivät = 30/7 = 4.2857 - kuukauden kasvu = 1.9973 potenssiin 4.2857 = 19.4 eli uudet tartunnat 19-kertaistuvat kuukaudessa nykyisellä vauhdilla.

     Tänään 204 tartuntaa, viive kasvoi 23 tartunnalla. Vaasan SHP ilmoitti tänään 58 tartuntaa lisää ja THL raportoi tässä 47, jotka Vaasan SHP on ilmoittanut jo aikaisemmin. Sama mekanismi pätee kaikissa muissakin sairaanhoitopiireissä.

      Ensimmäistä kertaa näen tällaista: vanhoja löydettyjä tartuntoja deletoidaan. Vaasassa eniten (9) ja yhteensä 17 eli melkein 10% tartuntojen määrästä. Tällaista ei ole ollut ennen. Vääriä positiivisia? Joku uusi ohjeistus? Muuttuivatko testauskriteerit?

       Jostain on löytynyt 25400 testiä (eli koko maan kahden päivän testejä vastaava määrä). Ainakin HUS:n ja Pohjois-Pohjanmaan tämän päivän luvut ovat koholla. Hyvä että kaivetaan lukuja esiin. @THLorg saisiko ne kohdistettua oikeille päiville sairaanhoitopiireittäin?

        Positiivisten osuus on nyt 16-kertaistunut heinäkuun jälkeen, on nyt 2 prosenttia ja 2x viikossa (kun testien määrä ei muutu ja tartunnat 2x viikossa). Tänään 14.10. siis noin 4%. Näytän viikon vanhoja tietoja, koska testeissä ja tartunnoissa on ainakin viikon viive.

         Tällä vauhdilla (2x viikossa) tämän kuun lopussa positiivisten osuus on yli 20 prosenttia. Jossain vaiheessa nykyisen 2 ja kuun lopun 20 prosentin välillä kontrolli ehkä menetetään ja yleinen leviäminen alkaa, mutta ei kaikkialla maassa, sillä SHP:iden välillä on isoja eroja.

          On puhuttu testauksen määrien kasvattamisesta 20000 testistä 30000 tai 40000 testiin. Se 1.4 miljardin euron investointi auttaa viikoksi, koska muihin rajoituksiin ei ole ryhdytty. Tartuntojen eksponentiaalisen kasvun luonne on tulossa näkyviin.

           Koulujen ja yliopistojen avaamisen jälkeen alle 30-vuotiaiden osuus tartunnoista on noussut uuteen ennätykseen Vaasan ja HUS:n epidemioiden siivittämänä.

            Nopeimmin kasvavat 20-30 -vuotiaiden tartunnat, jotka 39-kertaistuvat kuukaudessa. Heti perässä tulevat 11-20 -vuotiaat, joiden tartunnat 25-kertaistuvat kuukaudessa.

             Nuorista tartunnat lähtivät leviämään kohti vanhempia ikäryhmiä noin 14. syyskuuta.

              Sairaalahoidossa ja teholla olevien määrä lähti nousemaan muutaman päivän viiveellä syyskuun puolenvälin jälkeen.

               Yli 30-vuotiaiden tartunnat kasvavat nyt vauhdilla. 50-80 -vuotiaiden tartunnat kasvavat tasatahtia 14 päivän keskiarvoista mitattuna, noin 7% päivässä eli 7-kertaistuvat kuukaudessa. Yli 80-vuotiaat ovat toistaiseksi säästyneet.

                Suomen ilmaantuvuus nousee jatkuvasti: HUS ja Vaasan SHP vetävät sitä ylöspäin. Lapissa tilanne huononee. Kuitenkin Satakunta, Kymenlaakso, Pohjois-Savo, Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu ovat onnistuneet pysyttelemään perustasolla. Hyvä.

                 Jaa sosiaalisessa mediassa

                 Arkisto