Suomen epidemia 7. maaliskuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen kasvu hidastuu entisestään. Espoossa ja Vantaalla ilmaantuvuus on laskussa 4.3. huipun jälkeen, ja hiihtolomat alentavat tartuntoja useilla alueilla.

  Tänään THL ilmoitti 511 tartuntaa, ei poistanut yhtään, ja viive kasvoi 33 tartunnalla, eli yhteensä 544 tartuntaa (punainen viiva). Ilmoitettujen tartuntojen huippu oli 3.3. ja tartuntatautirekisterin huippu 1.3., eli ilmoitettujen tartuntojen viive on noin 2 päivää.

   Vaikka tartuntoja on ollut paljon, niin testien määrä on hieman pudonnut 27.2. huipun jälkeen.

    Positiivisten osuus on sen sijaan noussut viime kesän jälkeiselle ennätystasolle.

     Testaamisessa kaksi sairaanhoitopiiriä on ylitse muiden: Lappi ...

      ja Ahvenanmaa, jossa testauksen määrä on 12-kertaistunut. Ahvenanmaalla on paha epidemia, ja väestöstä testataan tällä vauhdilla 25 prosenttia kuukaudessa. Sama vauhti koko maassa tarkoittaisi 46 000 testiä päivässä. Miten ne pystyy tähän?

       Jos R olisi tästä eteenpäin 0.80 (samaa luokkaa kuin viime vuonna sulkujen aikaan toukokuussa, kun koulut ja baarit olivat kiinni ja testauksen määrä oli jo noussut), niin 18.4. olisi ilmoitettuja tartuntoja 170 kappaletta, eli noin saman verran kuin lokakuun puolivälissä.

        Jos tukahduttamistoimenpiteitä joko ei saada aikaan tai ne eivät tehoa, ja R on tästä eteenpäin 1.25 (7 päivää), niin vaalipäivänä 18.4. tartuntoja olisi noin 2600 päivässä. Eli runsaassa kuukaudessa syntyy 15-kertainen ero tartuntojen määrässä. Kahdessa kuukaudessa 225, jne.

         Päätekijät kun arvioidaan R-kerrointa: 1) sulkutoimet ei niin tiukat kuin viime keväänä 2) brittivariantti noin 1.7 kertaa niin nopea leviämään kuin viime keväänä 3) Brasilian variantti noin 1.4-2.5 kertaa niin nopea leviämään kuin viime keväänä

          Jaa sosiaalisessa mediassa

          Arkisto