Suomen epidemia 2. syyskuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Murros aikuisten epidemiasta lasten epidemiaksi on nyt tapahtumassa. Viimeisen viikon aikana alle 20-vuotiaiden ilmaantuvuus on noussut noin 50 prosenttia korkeammaksi kuin seuraavaksi suurimman ikäryhmän ilmaantuvuus.

  Tartuntojen hidas kasvu jatkuu. Testien määrä on hieman vähentynyt ja positiivisten osuus noussut. Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä 5-19-vuotiaiden ikäryhmien ilmaantuvuus on ruvennut jälleen nousemaan.

   Tänään THL ilmoitti 683 tartuntaa, poisti 4, ja otti viivettä kiinni 24 tartunnan verran. Muuttumattomalla viiveellä laskettu uusien tartuntojen määrä = 683+4-24=663 (punainen viiva).

    Kuvassa 14 päivän ilmaantuvuus ikäryhmittäin. 5-9 -ja 10-14 -vuotiaiden ilmaantuvuuden nousu näkyy selvästi.

     Lisäksi näyttää siltä, että tartunnat ovat ruvenneet leviämään nuorista vanhempiin ikäryhmiin: ilmaantuvuus on ruvennut nousemaan myös vanhemmissa ikäryhmissä.

      Tässä sama kuva logaritmisella asteikolla. Täysin rokottamattomien 5-9 -vuotiaiden ja osin rokottamattomien 10-14 -vuotiaiden tartunnat kasvavat eksponentiaalisesti (eli piirtävät suoraa viivaa log asteikolla).

       Takaisin 7 päivän ilmaantuvuuksiin. Pirkanmaalla, missä ensin altistumiset baareissa ja sen jälkeen tartunnat vähenivät hienosti elokuussa, 5-14 -vuotiaiden ilmaantuvuus on ruvennut nousemaan.

        Myös Päijät-Hämeessä tartuntojen määrä on ruvennut kasvamaan. Alle 20-vuotiaiden osuus tartuntojen kasvusta on noussut yli 60 prosenttiin. Kuvassa alle 20-vuotiaiden ilmaantuvuuden kehitys.

         Pohjois-Pohjanmaalla 5-14 -vuotiaiden ilmaantuvuus nousee nopeasti.

          Varsinais-Suomessa kehitys näyttää paremmalta. 5-9 -vuotiaiden ilmaantuvuus on kääntynyt laskuun, ja 10-14 -vuotiaiden ilmaantuvuuden kasvu on hidastunut. (Miksi?)

           Etelä-Karjalassa kaikkien alle 20-vuotiaiden ikäryhmien ilmaantuvuus on lähtenyt nopeaan kasvuun.

            Kainuussa tilanne näyttää muuten samanlaiselta kuin Etelä-Karjalassa, mutta määrät ovat noin kaksinkertaiset.

             Myös Uudellamaalla 5-14 -vuotiaiden ilmaantuvuus nousee nopeasti. Nykyisellä vauhdilla 5-9 -vuotiaiden tartunnat 4-kertaistuvat kuukaudessa ja 10-14 -vuotiaiden tartunnat 5-kertaistuvat kuukaudessa.

              Veikkaan että sitä mukaa kun lapsilta löytyy koko ajan lisää tartuntoja, niin myös lasten testauksen tarve tulee kasvamaan.

               Julkisen puolen alle 12-vuotiaiden testausta ruvetaan kuitenkin rajoittamaan, ehkä rankasti. Saa nähdä, kuinka paljon alle 12-vuotiaiden testausta siirtyy yksityiselle puolelle.

                Jaa sosiaalisessa mediassa

                Arkisto