Suomen epidemia 30. syyskuuta 2020 Ilkka Rauvola Päivitetty

Uusien tartuntojen päivittäinen kasvu vakiintui 7.5 prosentin tasolle, eli niiden määrä 9-kertaistuu kuukaudessa. Suurin osa tapauksista jälleen HUS-alueella, jossa ilmaantuvuus nousee nopeasti.

  Tänään 100 uutta tartuntaa (punainen). Lisäksi SHP:t ovat ilmoittaneet 6 tartuntaa, jotka eivät vielä näy THL:n luvuissa (vaaleanpunainen).

   THL ilmoitti tänään 100 tapausta, joista HUS-alueella 68. Loput melko tasaisesti jakautuneet noin joka toiseen sairaanhoitopiiriin.

    Tässä syyskuun aikana ilmoitetut 1906 tartuntaa. Länsi-Pohjalta uskomaton suoritus pahan kevään jälkeen, varsinkin kun Ruotsin raja on vieressä. Satakunta sai hienosti elokuun epidemian hallintaan. Ahvenanmaalla ja Itä-Savossa erittäin hyvä suoritus.

     Kainuussa, missä ryhdyttiin nopeasti tiukkaan torjuntaan, erittäin hyvä suoritus. Myös Varsinais-Suomessa on saatu pidettyä epidemia hyvin kurissa. HUS-alue nyt lähempänä leviämisvaiheen ylärajaa (50) kuin alarajaa (25).

      Olisiko hyvä idea, että SHP:t ilmoittaisivat (taulukkona), että kuinka moni tartunta tuli karanteenissa olevilta henkilöitä? Silloin saisimme paremman kuvan siitä, kuinka vakava tilanne on.

       Uudet tartunnat leviävät edelleen sekä 30-50 että erityisesti 50-70 -vuotiaisiin, tänään myös 0-10 -vuotiaisiin.

        30-70 -vuotiaiden osuus uusista tartunnoista kasvaa edelleen. Nyt myös 0-10 -vuotiaiden tartunnat ovat ehkä lähdössä kasvamaan. Ainoa ikäryhmä, joka on säästynyt kasvulta, on yli 70-vuotiaat. Hyvä.

         On ollut puhetta siitä, että THL ilmoittaa kaikkien muidenkin laboratorioiden tulokset omissa luvuissaan. Eilen (29.9.) ilmeisesti lisättiin yksi labra lisää lukuihin: 28700 testiä takautuvasti aina maaliskuun puolivälistä saakka. Aava tai Pihlajalinna?

          Testien määrä on elokuun lopun valtakunnallisen testi-iskun jälkeen vakiintunut noin 11500 testiin per päivä.

           Tasan yhdessä kuukaudessa testien määrä per uusi tapaus on tullut alas 84 prosenttia.

            Se mitä epäilin Aavaksi tai Pihlajalinnaksi olikin puuttuvia Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon testejä. Ikävä kyllä tämä korjaus ei paranna näiden SHP:den lukuja THL:n raportoinnissa.

             Jaa sosiaalisessa mediassa

             Arkisto