Suomen epidemia 14. maaliskuuta 2022 Ilkka Rauvola Päivitetty

BA.2-epidemia kasvaa nopeasti: positiivisten osuus on lähtenyt voimakkaaseen nousuun.

  BA.1/BA.2 käännepiste siirtyi viikolla eteenpäin tänään, kun THL julkaisi 11000 vanhaa tartuntaa helmikuun lopulta. Kasvu alkoi 6.3., jolloin HUS.n alueella BA.2:n osuus uusista tartunnoista oli arviolta 55 prosenttia.

   Tässä kuva tänään ilmoitetuista tartunnoista. Yli kaksi viikkoa vanhoja tartuntoja ilmoitettiin yhteensä 11515 kappaletta.

    Tässä positiivisten osuuden, sairaanhoidon ja kuolemien yleistilanne. - sairaanhoidossa olevien määrä seuraa positiivisten osuutta - kuolemat seuraavat vakavasti sairaiden määrää - kaikki luvut lyövät uusia ennätyksiä koko ajan

     Sairaanhoidossa olevien määrän kasvu jatkuu. 6.3. jälkeen kasvu on tullut pääasiassa erikoissairaanhoidosta, jossa STM:n tilannekatsauksen mukaan lasten osuus suhteessa väestöön on suurin.

      Erikoissairaanhoidon kasvu tulee pääasiassa HYKS (Helsinki) erityisvastuualueelta. HYKS:n alue kulkee BA.2-epidemian suhteen todennäköisesti jonkin verran muuta Suomea edellä.

       Palautetaan nopeasti mieliin, miten BA.1 epidemia meni. HUS:n alueen kova epidemia alkoi jouluna, kun BA.1:n osuus tartunnoista oli noussut noin 70 prosenttiin. Muun Suomen epidemia seurasi kolme viikkoa myöhemmin (veikkaan että BA.1:n %-suuden noustua samalle 70% tasolle).

        HUS:n alueella BA.2:n arvioitu osuus uusista tartunnoista on nyt vajaa 70 prosenttia, eli on pian samalla tasolla kuin joulun ison BA.1-epidemian lähtiessä liikkeelle. Muu Suomen viive on todennäköisesti pienempi kuin BA.1:n aikana.

         3. rokotuksilla on suuri merkitys kuolemien määrään. Suomessa vain puolet väestöstä on rokotettu 3x.

          Pfizer ja Biotech hakevat hyväksyntää 4. rokotukselle yli 65-vuotiaille Yhdysvalloissa. Eurooppa seurannee melko nopeasti perässä.

          Suomen ylikuolleisuus on The Lancetin mukaan viisi kertaa niin suuri kuin THL:n julkaisemien kuolemien määrä. Tässä erittäin hyvä yhteenveto.

           Hong Kongissa (joka on lockdownissa) havaittu BA.2.2 variantti näyttää selvästi pahemmalta kuin Omicron, joka on varianteista tähän mennessä lievin.

            Tässä kuva BA.2.2:n esiintymisestä per rokote. Coronavac = Sinovac = kiinalaisten käyttämä rokote. Moderna näyttää hyvältä, mutta ei tietoa siitä mikä on eri rokotteiden osuus Hong Kongissa.

             Jaa sosiaalisessa mediassa

             Arkisto