Suomen epidemia 13. lokakuuta 2020 Ilkka Rauvola Päivitetty

Syksyn pahin päivä. Kasvu nousi 10.3 prosenttiin, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 19-kertaistuu kuukaudessa.

  Kuvasta: kasvu 10.3 prosenttia. Taskulaskimella: 1.103 potenssiin 30 = 18.9 eli luvut 19-kertaistuvat kuukaudessa eli 7.11. on tällä vauhdilla (kuvasta) 225.7 x 18.9 = 4265 tartuntaa päivässä. Lisäksi tämä kasvuvauhti on nousussa.

   Suomi tulee vähän brittien perässä epidemian kulussa. Sairaalat tulevat täyttymään myös Suomessa.

    Tänään THL raportoi 287 tartuntaa. THL otti kiinni viivettä, joka pieneni 125:sta 66:een. Se mikä on huolestuttavaa on paikallisten epidemioiden nousu Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla (osin Vaasasta tulleita tartuntoja), juuri kun Vaasassa tilanne on ehkä saatu hallintaan.

     Tartuntojen määrä lähes kaksinkertaistui viikossa. 7.10. yhteensä 304 tartuntaa, kun viikkoa aikaisemmin (30.9.) 169 tartuntaa. Tässä on toinenkin ongelma: ajetaan yhä enemmän huppu päässä, eli ei tiedetä mikä se kasvu oikein on, kun THL:n luvut tulevat viikon myöhässä.

      THL:n raportoinnin viive on nyt kaikkein huonoimmalla tasolla (siltä ajalta jolta on dataa). Keväällä kun tuli kiire niin ei ehditty raportoida ja sitten huhti-toukokuussa raportoitiin vielä maaliskuun tapauksia. Sama ehkä edessä nytkin.

       Myös testauksen viive on huonoimmalla tasolla siltä ajalta kun on dataa, vaikka testien määrä ei ole mitenkään korkealla tasolla.

        Testien määrä per uusi tapaus oli viikko sitten (7.10.) samalla tasolla kuin 14. toukokuuta, kun eduskunnassa kiisteltiin siitä, torjutaanko vai suojellaanko laumaa. Nyt ollaan jo noin puolet alempana. Testauksen ramp-up ei ehdi mukaan kun virus leviää 19x kuukaudessa.

         Nyt näyttää olevan Israelin tilanne edessä. Siellä virus sai levitä, ja maailman ykköstila testauksessa ei riittänyt viruksen pysäyttämiseen. Mikään määrä testausta yksinään ei riitä, jos virus saa levitä vapaasti.

          Suomen 14 päivän ilmaantuvuus nousee koko ajan. Vaasassa tilanne rupeaa olemaan hallinnassa.

           Suomen epidemian 14 päivän ilmaantuvuus (eli uusia tartuntoja 14 päivän aikana per 100.000) on nyt tasolla 57.6 ja kasvaa nyt 2.4 päivässä. Kasvuvauhtikin (eli tuo 2.4) kiihtyy koko ajan (0.2 per päivä). Tilanne näyttää melko pahalta.

            Vaasassa tilanne on paranemassa. Myös 14 päivän ilmaantuvuuden nousu näyttäisi tasaantuneen.

             @solanpaa n ennusteen mukaan 1000 tartuntaa päivässä saavutetaan 3. marraskuuta., 2000 tartuntaa päivässä 15. marraskuuta ja 3000 tartuntaa päivässä 23. marraskuuta. Rt=1.5 ja keskimääräinen kasvu on 5.7% päivässä.

              Sairaalan ja teho-osaston käytössä olevien paikkojen määrä on lähtenyt jyrkkään nousuun.

               Kasvu näkyy tässä kuvassa. Tällä hetkellä kaikkien sairaalapaikkojen määrä kasvaa noin 6.8% päivässä eli 7x kuukaudessa. Teho-osaston käytössä olevien paikkojen määrä kasvaa noin 5.4% päivässä eli 5x kuukaudessa. Nämä ovat alle uusien tapausten kasvun (10.3% päivässä).

                Jos nykyinen uusien tartuntojen kasvuvauhti säilyy, sairaalapaikkojen tarpeen kehitys voisi näyttää tältä. Kevään huippu (max 244 paikkaa käytössä 9.4.) saavutetaan kuukauden päästä 14. marraskuuta. Silloin otetaan aika vauhdilla uusia potilaita sisään.

                 Ennusteessa on oletettu, että sairaalapaikkojen kysyntä ei kasva nopeammin kuin epidemia (Solanpää: 5.7% päivässä eli 5x kuukaudessa). Jos sen sijaan käytetään nykyistä kasvuvauhtia (10x kuukaudessa), saadaan vielä olennaisesti suurempi ennuste.

                  Tästä on nyt kulunut tasan kuukausi.

                  Jaa sosiaalisessa mediassa

                  Arkisto