Suomen epidemia 31. maaliskuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Eräs koko epidemian parhaimpia päiviä. Nykyiset 8.3. voimaan tulleet rajoitukset purevat: tartunnat vähenivät 5.2 prosenttia eilisestä (-80 prosenttia kuukaudessa tällä vauhdilla). 20.3. jälkeen ollaan tultu alas 2.1% päivässä (-47% kuukaudessa).

  Tänään THL ilmoitti 607 tartuntaa, poisti 3 ja viive pieneni 42 tartunnalla. Muuttumattomalla viiveellä laskettu uusien tartuntojen määrä oli 568 (punainen viiva). Päivittäisten lukujen väheneminen kiihtyy (sininen viiva).

   Testeissä käydään yhä vähemmän. Testien määrä on tullut alas 9.5 prosenttia 17.3. huipputasolta, mutta on edelleen joulua edeltävän tason yläpuolella.

    Positiivisten osuus on laskenut kohta kahden viikon ajan, ja on tullut pitkän ajan trendiviivan alapuolelle. Vaasassa ja Turussa testataan myös oireettomia: Turussa 20% ja Vaasassa 50% on ollut oireettomia (mutta Vaasan luvut ovat vielä hyvin pieniä).

     Kun ottaa huomioon, että HUS:n luvut puuttuvat 2 viimeisen päivän ajalta, niin sairaanhoitopiirien luvut tulevat nyt alas nopeinta vauhtia sen jälkeen kun käänne tapahtui 16.3. Suurin muutos viimeisen kahden päivän aikana on Pirkanmaa (toivottavasti pysyy negatiivisena).

      Tässä muutos ikäryhmittäin (koko maa). Eniten ovat viimeisen viikon aikana vähentyneet 20-24 -vuotiaiden tartunnat.

       Pirkanmaan nousu on ehkä katkennut. Jos tartuntojen väheneminen jatkuu niin suurin sairaanhoitopiiri, jossa tartunnat kasvavat, olisi hallinnassa. Muut tulevat alas. Uudenmaan lasku on kiihtynyt.

        Kymenlaaksossa ilmaantuvuus nousee nopeaa vauhtia. Etelä-Karjalassa tilanne ei ole muuttunut, ja Päijät-Hämeessä ja Kanta-Hämeessä tilanne paranee. Vaasa testaa jo oireettomia.

         Etelä-Savossa ja Itä-Savossa ilmaantuvuus nousee.

          Pohjois-Pohjanmaa on ainoa Suomen iso sairaanhoitopiiri, jossa ilmaantuvuus on saatu todella alhaiselle tasolle. Keski-Pohjanmaalla ilmaantuvuus on vielä alhaisemmalla tasolla. Pohjois-Savossa ilmaantuvuus nousee.

           Pohjois-Savossa ilmaantuvuutta ovat nostaneet kouluikäisten ja nyt yli 80-vuotiaiden saamat tartunnat.

            Sekä Lapissa että Länsi-Pohjassa ilmaantuvuus on laskenut alhaiselle tasolle. Myös Kainuussa tilanne paranee hiljalleen.

             Alle 10-vuotiaiden tartuntoja on HUS:n alueella nyt keskimäärin 370 yhdessä viikossa. Määrä on 5.4-kertaistunut 17.1. jälkeen. 5-9 -vuotiaiden tartunnat ovat 7.3-kertaistuneet samalla aikavälillä, ja niitä on nyt keskimäärin 236 yhdessä viikossa.

              Jaa sosiaalisessa mediassa

              Arkisto