Suomen epidemia 7. elokuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

THL:n raportointivirheestä johtuen tartuntojen määrä on joko 165 tai noin 819 (jota lukua THL:n kuutioraportointi näyttää). Monessa sairaanhoitopiirissä tartuntojen määrä kasvoi selvästi.

  Tässä yhteenveto puuttuvista luvuista. Siniset raportoitiin tänään, ja punaiset ovat erotus viimeisen 7 päivän keskiarvon ja tämän päivän lukujen välillä.

   Tässä kuvassa olevat THL:n virheet korjaantuvat ensi viikon alussa. Tänään THL raportoi vain 165 tartuntaa, poisti 7, ja tunnettu raportoinnin viive (niiden piirien osalta jotka raportoivat lukuja, noin 29% tartunnoista) kasvoi noin 217 tartunnalla, yhteensä 165+7+217=389.

    Tässä on hyvät ja huonot uutiset samassa kuvassa. Ensin hyvät: 15-29 -vuotiaiden ilmaantuvuus on ruvennut laskemaan. Paitsi ei Pirkanmaalla, missä 15-24 -vuotiaiden ilmaantuvuus nousee edelleen. (Näistä kuvista ei puutu lukuja.)

     Sitten huonoihin uutisiin. Yli 75-vuotiaiden tartunnat ovat nelinkertaistuneet viimeisen 2.5 viikon aikana (18.7.-7.8.), eli kuukaudessa tartuntojen määrä 16-kertaistuu. Noin 5.6 prosenttia yli 80-vuotiaista on täysin rokottamattomia ja 14.4% saanut vain yhden rokotteen.

      Yli 75-vuotiaiden saamien tartuntojen määrä on jo melkein samalla tasolla kuin keväällä. Kuolemien määrä tiedetään noin 1.5-2 kuukauden päästä.

       Englannissa ollaan saatu yli 75-vuotiaiden saamien tartuntojen määrä noin 90 prosenttia alas viime talven jälkeen, mutta Suomessa ei.

        Miksi Suomessa yli 75-vuotiaiden tartunnat kasvavat, mutta 70-74 -vuotiaiden ei? Mahdollisia syitä: - pienempi osa rokotettu - enemmän laitoshoidossa

         Suomessa on useita sairaanhoitopiirejä, joissa 70-80 -vuotiaita on rokotettu enemmän kahteen kertaan kuin yli 80-vuotiaita. Joukosta puuttuvat HUS, Varsinais-Suomi, Pirkanmaa ja Kymenlaakso. Tässä Kanta-Häme.

          Kaikissa sairaanhoitopiireissä, joissa yli 80-vuotiaita on rokottamatta enemmän kuin 70-74 -vuotiaita, 70-74-vuotiaat ohittivat yli 80-vuotiaat jo silloin kun annettiin ensimmäistä rokotetta. Tässä esimerkkinä Kanta-Häme.

           Tässä on rokottamattomien osuus 70-74-vuotiailla ja yli 80-vuotiailla. Vaikka rokotukset ovat tehokkain keino ehkäisemään koronakuolemia, niin yli 80-vuotiaista ei pidetä huolta samalla tavalla jokaisessa sairaanhoitopiirissä.

            Tässä on ero rokottamattomien osuudessa yli 80-vuotiaiden ja 70-74 -vuotiaiden välillä. Etelän sairaanhoitopiireissä yli 80-vuotiaita on rokottamatta selvästi vähemmän kuin 70-74 -vuotiaita. Pohjoisessa yli 80-vuotiaat sen sijaan eivät näytä olevan prioriteetti.

             Kun 1) yli 80-vuotiaiden tartunnat kasvavat nopeinta vauhtia 2) monessa sairaanhoitopiirissä yli 80-vuotiaiden rokotuksen ovat jääneet nuorempien ikäryhmien jalkoihin niin yli 80-vuotiaiden tartuntoja ja kuolemia on tulossa näihin piireihin.

              Viime viikolla tuli tietoa USA:sta isosta paikallisesta epidemiasta (Provincetown MA), jossa rokotteet ovat toimineet erittäin tehokkaasti. Tartunnan voi saada, mutta sairaalaan tai arkkuun ei joudu.

               Nyt on tullut Islannista (jossa 93% rokotettu kahteen kertaan) samansuuntaista tietoa.

                Palaan vielä tähän rokottamattomiin yli 80-vuotiaisiin. Olisin kuvitellut, että asialla olisi jotain tekemistä kunkin sairaanhoitopiirin keski-iän kanssa. Mutta esim. Pohjois-Pohjanmaalla keski-ikä on maan alhaisin, ja siitä huolimatta yli 80-vuotiaat on 2. prioriteetissa.

                 Jaa sosiaalisessa mediassa

                 Arkisto