Suomen epidemia 3. heinäkuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Kaksi viikkoa kestänyt raju tartuntojen kasvu on hieman hidastunut. Vaikka HUS:n alueella, Varsinais-Suomessa ja Päijät-Hämeessä tartuntojen määrä kasvaa edelleen nopeasti, muualla maassa tartuntojen kasvu hidastuu.

  Tänään THL ilmoitti 192 tartuntaa, ei poistanut yhtään, ja tunnettu raportoinnin viive pieneni 16 tartunnalla. Muuttumattomalla viiveellä laskettu uusien tartuntojen määrä = 192+0-16=176 (punainen viiva). Päiväkohtainen kasvu on hidastunut (sininen viiva).

   Muun Suomen luvut ovat alkaneet pienenemään, mutta ellei kasvu hidastu Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Päijät-Hämeessä, on vain ajan kysymys kunnes koko maan kasvu rupeaa kiihtymään uudelleen.

    Pietarista tuodut tartunnat saavuttivat huippunsa 26. kesäkuuta, jolloin miesten osuus uusista tartunnoista nousi 78 prosenttiin. (Skotlannissa miesten osuus viime viikolla raportoiduista jalkapalloon liittyvistä tartunnoista oli 90 prosenttia.)

     Toinen johtopäätös: 26.6. jälkeen yhä suurempi osa tartuntojen kasvusta liittyi juhannuksen viettoon ja festareihin. Plus Pietarin jatkotartunnat.

      Jalkapalloon ja festareihin+juhannukseen liittyvät tartunnat erottuvat selkeästi. Tässä Kymenlaakso, missä 25-29 -vuotiaiden tartunnat lähtivät kasvuun 5 päivää Belgian ottelun jälkeen (26.6.), kun taas 20-24 -vuotiaiden tartunnat lähtivät kasvuun 5 päivää Himoksen jälkeen.

       Kymenlaaksossa 15-19 -vuotiaiden ilmaantuvuus lähti nousemaan 5 päivää juhannusaaton/Himos jälkeen. 20-24 -vuotiaiden ilmaantuvuus alkoi nousta 5 päivää Himoksen jälkeen (30.6.) ja on nyt noussut kaksi kertaa korkeammalle (200) kuin 15-19 -vuotiailla (95).

        Uudellamaalla 15-19 -vuotiaiden tartunnat lähtivät kasvuun 5 päivää juhannuksen jälkeen (30.6.). 20-24 -vuotiaiden tartunnat lähtivät kasvuun jo 25.6. eli 4 päivää Belgian ottelun jälkeen. Ne hidastuivat 29.6., mutta lähtivät uuteen kasvuun 5 päivää Himoksen jälkeen (30.6.).

         Uudellamaalla 20-29 -vuotiaiden ilmaantuvuus on yli kolminkertaistunut viimeisen viikon aikana. Arvioin että jalkapalloon liittyvät tartunnat vastaavat noin 45 prosenttia tästä noususta, ja juhannukseen/festareihin liittyvät tartunnat noin 55 prosenttia.

          Ohessa laskelma (HUS:n alue). Luvut ylläolevasta kuvasta. Juhannuksen + Himoksen osuus tartuntojen noususta on lukujen perusteella hieman suurempi kuin jalkapallon osuus.

           Ilmaantuvuuden nousu 20-30 -vuotiaiden ikäryhmissä näkyy ainoastaan Vaasa-Jyväskylä-Kuopio linjalla ja sen eteläpuolella. Juhannuksen vietto ei juurikaan ole nostanut 20-30 -vuotiaiden tartuntoja sen alueen ulkopuolella, mistä ollaan menty Himokselle.

            Varsinais-Suomessa Pietariin liittyvää nousua ei näy: 20-30 -vuotiaiden ilmaantuvuuden nousu alkaa 30.6., ja ilmaantuvuus viisinkertaistui 3.7. mennessä.

             Jaa sosiaalisessa mediassa

             Arkisto