Suomen epidemia 7. heinäkuuta 2022 Ilkka Rauvola Päivitetty

Positiivisten osuuden eksponentiaalinen kasvu jatkuu. Uudelleentartuntojen arvioidulla määrällä korjattu positiivisten osuus ohittaa kevään BA.1-epidemian huipun (50.8%, 22.3.2022) ensi viikon aikana, jos nykyinen kasvuvauhti ei muutu.

  Tässä sama kuva log asteikolla. Positiivisten osuudet piirtävät suoraa viivaa, eli kasvu on eksponentiaalista.

   Suurin osa (4/5) Helsingin tartunnoista näyttää puuttuvan. Helsingin osuus koko maan tartunnoista oli viime viikolla 2616/12013 = 22 prosenttia. Eli todelliset luvut ovat arviolta 1/(1-0.22x0.8) = 21 prosenttia suuremmat.

    YLE toistaa uskollisesti THL:n viestintää syksyn epidemiasta. Kun varianttien väli on 70 päivää, niin syyskuussa on tulossa jo tätä BA.5 epidemiaa seuraava variantti (näillä näkymin BA.2.75).

     Sairaanhoidon määrän kasvuvauhti on hieman hidastunut, mutta absoluuttinen määrien muutos on korkealla tasolla. Nykyisellä vauhdilla määrä noin kaksinkertaistuu kuukaudessa.

      HYKS erityisvastuualueella kaikkien sairaanhoidossa olevien määrä kasvaa 2.8x kuukaudessa (20.6.-7.7.). Erikoissairaanhoidon kasvuvauhti on kaksinkertainen (5.6x kuukaudessa 26.6.-7.7.).

       Englannissa sairaanhoitoon otettujen määrän kasvu on hieman kovempaa, 35 prosenttia viikossa = 3.6x kuukaudessa. Tämä on sairaanhoidossa olevien määrän 1. derivaatta, eli kasvun pitää ollakin kovempaa kuin sairaanhoidossa olevien määrän kasvu.

        Englannissa uudelleentartuntojen osuus on noussut 22 prosenttiin uusista tartunnoista. THL jättää käytännössä kaikki uudelleentartunnat raportoimatta. Kuvaan merkityt varianttien ikkunat ovat arvioita.

         Tässä uusi kuva, jossa uudelleentartuntojen osuus on estimoitu Englannin datan perusteella. Oletuksena on, että Suomen epidemia on 14 päivää Englantia jäljessä.

          Merkittävä johtopäätös: kun arvioidut uudelleentartunnat lisätään THL:n julkaisemiin tartuntoihin, positiivisten osuus on tähän mennessä (7.7.2021) jo ylittänyt viime kevään BA.2-epidemian huipun (50.9 prosenttia 22.3.2022).

           Jaa sosiaalisessa mediassa

           Arkisto