Suomen epidemia 9. helmikuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen kasvuvauhti on ruvennut nousemaan 8 päivää kestäneen hidastumisen jälkeen. Hidastuminen alkoi 26.1. ja jatkui 3.2. asti, jonka jälkeen kasvuvauhti on hiljalleen kiihtynyt.

    Tässä yleiskuva epidemian kasvusta. THL on viimeisen 6 päivän aikana poistanut 70 tartuntaa, joista puolet (35) tänään. Tässä ne on eliminoitu, eli tässä ovat kaikki uudet tartunnat. Kasvu on kiihtymässä.

      Tässä tämän päivän tartunnat. Uudet ovat vihreällä ja poistetut punaisella. Kumulatiivinen nettolukema on oikealla.

        Poistetut tartunnat yltävät syyskuun alkuun asti. En tiedä onko siellä luettu uudestaan sairaskertomuksia vai mitä on tapahtunut.

          Tänään THL ilmoitti 438 tartuntaa, poisti 35 ja otti viivettä kiinni 49 tartunnan verran. Muuttumattomalla viivellä laskettu tartuntojen määrä on 438-49+35=424 (punainen viiva).

            THL on ruvennut ottamaan kiinni raportoinnin viivettä. Kahden viimeisen päivän aikana viive on pienentynyt 84:lla, eli ilmoitetut luvut ovat kasvaneet samalla määrällä. Lähes samaan aikaan (7.-9.2.) on poistettu 66 aikaisempaa tartuntaa (mikä pienentää ilmoitettuja lukuja).

              Testien määrä kasvaa edelleen. 3. helmikuuta käytiin kolmanneksi eniten testeissä koko epidemian aikana.

                Positiivisten osuus on tullut alas 11 prosenttia kolmen viikon takaisesta huipusta. Johtuu pääasiassa siitä, että testeissä ollaan ruvettu käymään (mikä on hyvä sinänsä), eikä siitä että tautia on vähemmän liikkeellä.

                  Tänään ilmoitettiin yli 65 000 testiä. Se on suurin määrä mitä on koskaan ilmoitettu ja yli 5 kertaa normaalipäivän kokoinen määrä. Raportoinnin viive on kasvanut.

                    Ilmaantuvuus nousee kahdella alueella ja sitä myötä koko maassa: 1) HUS 2) Vaasan SHP. Päinvastoin kuin Vaasassa, HUS-alueella ilmaantuvuuden nousu näyttää vain kiihtyvän. Samaan aikaan lentokentän tartuntojen määrän kasvu hidastuu, eli syy ei ole ainakaan sillä rajalla.

                      HUS:n alueella 7 päivän ilmaantuvuus on 17.1. jälkeen kasvanut keskimäärin 3.5 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 3-kertaistuu kuukaudessa. Raportoinnin viive on noussut 55% kolmessa viikossa ja on nyt vajaa viikko (6.3 päivää).

                        Tässä 17.1. jälkeen tapahtunut ilmaantuvuuden nousu HUS:n alueella kunnittain. Hanko, Loviisa ja Hyvinkää kaupungeista parhaat, Vantaa, Karkkila ja Helsinki huonoimmat. Nopeimmin ilmaantuvuus on noussut Karkkilassa, Järvenpäässä, Tuusulassa ja Keravalla.

                          Tässä on syy koko maan ilmaantuvuuden nousuun. Helsingissä 7 päivän ilmaantuvuus on viimeisen 5 päivän aikana noussut keskimäärin 13.6 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 46-kertaistuu kuukaudessa. Uudet variantit leviävät nyt ?

                            13.6 % päivässä = 2.44x viikossa. Jos myös nämä luvut ovat viikon myöhässä, ja sama kasvu on jatkunut, niin Helsingissä 7 päivän ilmaantuvuus on nyt 2.44 x 229 = 559 eli samaa luokka kuin Vaasassa syksyllä. - Vaasa: lockdown - Helsinki: lasten harrastuksia avataan.

                              Tässä on syy koko maan nousuun. Helsingissä ilmaantuvuus on viimeisen 5 päivän aikana noussut keskimäärin 4.3% päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 4x kuukaudessa. Tänään kasvu nousi 8.1 prosenttiin päivässä (10x kuukaudessa). Uudet variantit leviävät nyt ?

                                8.1 % päivässä = 1.72x viikossa. Jos myös nämä luvut ovat viikon myöhässä, ja sama kasvu on jatkunut, niin Helsingissä ilmaantuvuus on nyt 1.72 x 229 = 394 eli samaa tasoa kuin Vaasassa 7.10. (349). - Vaasa: lockdown 5.10. - Helsinki: lasten harrastuksia avataan.

                                  Tänään 10.2. Helsingin ilmaantuvuus nousi 8.2 prosenttia eilisestä, eli on nyt 248.1 . Jos oletetaan, että nämä luvut ovat 6-7 päivää myöhässä (kuten HUS), niin tänään 10.2. ilmaantuvuus on todellisuudessa noin 399-432 eli 38-50 prosenttia syksyn huipun (288) yläpuolella.

                                    Jaa sosiaalisessa mediassa

                                    Arkisto