Suomen epidemia 8. lokakuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Sairaanhoidossa olevien määrä on nelinkertaistunut OYS erityisvastuualueella (erva) ja kaksinkertaistunut TYKS ervan alueella viimeisen viikon aikana. Myös KYS (Kuopio) luvut kasvavat.

  Tässä potilaiden määrät per erityisvastuualue. TYKS ja OYS ovat yhteensä yhtä suuri kuin HYKS, vaikka HYKS:n alueella asuu 33 prosenttia enemmän ihmisiä.

   Lisäksi on tiedossa, mistä suuri osa TYKS:n potilasmäärän noususta tulee (ulkomaalaiset / vieraskieliset). OYS sen sijaan ei (tietääkseni) ole tiedottanut mitään vastaavaa. Päättelen että OYS:n alueella korona leviää tavallisen suomalaisen väestön keskuudessa.

    TYKS erityisvastuualueella teho-osastolla hoidettavien määrä on nelinkertaistunut viimeisen viikon aikana (1.10.-8.10.). Vakavasti sairaiden määrä on viikossa kasvanut 1.55-kertaiseksi = tahti on 6.5x kuukaudessa (punainen viiva). Testauksen määrä kuitenkin vähenee edelleen.

     OYS erityisvastuualueella vakavasti sairaiden potilaiden määrä nousi tänään koko epidemian ennätystasolle. Rajoituksiin ei kuitenkaan ole tiedossa muutoksia, koulut ovat auki normaaliin tapaan ja koulujen karanteeneista ollaan luovuttu aikaisemmin tällä viikolla.

      Tartuntojen määrä kasvaa, mutta kasvuvauhti on hieman hidastunut.

       Tänään 8.10. THL ilmoitti 325 tartuntaa, poisti yhden tartunnan, ja tunnettu raportoinnin viive kasvoi 175 tartunnan verran (ja todennäköisesti vielä enemmän niiden piirien osalta jotka eivät raportoi lukuja). Yhteensä 325+1+175=501.

        Syy ilmoitettuun melko pieneen tartuntojen määrään saattaa liittyä testien raportointiin, missä viive on kasvanut. Viime tiistain ja keskiviikon testeistä 32-36 prosenttia raportoitiin vasta seuraavalla viikolla.

         Kuvaa luetaan seuraavasti: 1) vasemmalla on se päivä, jolloin testi on tehty (=näytteenottopäivä) 2) ylhäällä on se päivä, jolloin testi on raportoitu (=raportointipäivä)

          Jotain viivettä on testien raportoinnissa. Testauksen raportoinnin viive (75 prosentin harmaa viiva) nousi korkeimpaan arvoonsa sitten viime helmikuun.

           Testien määrä ei nouse. Syynä on se, että monessa suuressa sairaanhoitopiirissä testien määrä laskee edelleen.

            Uuden 6.9. voimaan tulleen strategian keskeinen viesti "nyt on aika elää" on mennyt perille: monessa suuressa sairaanhoitopiirissä testien määrä laskee edelleen.

             Sen verran hyviä uutisia, että Pirkanmaa ja Keski-Suomi ovat nyt liittyneet niihin sairaanhoitopiireihin, joissa testauksen määrä nousee.

              Helsingissä jätevedestä mitattu RNA-ilmaantuvuus on kuusinkertaistunut kahdessa viikossa (21.9.-4.10.). Nousu alkoi 21.9. eli noin 4 päivää ennen kuin testeillä mitattu 7 päivän ilmaantuvuus lähti nousemaan Uudellamaalla.

               Jätevedestä mitatun ilmaantuvuuden nousu (6.44x 20.9.-4.10.) on 4.5-kertainen testeillä mitatun HUS:n alueen ilmaantuvuuden nousuun verrattuna (1.43x 24.9.-5.10.).

                Tästä kuvasta näkee sen, kuinka merkittävästä ilmaantuvuuden noususta Helsingissä on kyse. Ensi maanantaina 11.10. tehdään uudet mittaukset, ja ilmaantuvuus nousee todennäköisesti epidemian korkeimmalle tasolle.

                 Turussa jätevedessä on Covid-19 RNA:ta 2.3 kertaa niin paljon kuin Helsingissä. Samaan aikaan TYKS ervan alueella sairaanhoidon tilanne on maan pahin. Jätevedestä laskettu koronan ilmaantuvuus on kaksinkertaistunut viimeisen kahden viikon aikana.

                  Jyväskylässä on jätevedestä mitatun Covid-19 RNA:n määrän perusteella maan pahin tilanne. Taso on 5.5 kertaa niin korkea kuin Helsingissä. Keski-Suomessa on paha 15-19 -vuotiaiden epidemia. Lisäksi alle 12-vuotiaiden testaus käytännössä lopetettiin (6.9.2021).

                   Jyväskylässä jätevedestä mitattu ilmaantuvuus on 16-kertaistunut sen jälkeen testausta vähennettiin syyskuun alussa. Testauksen vähyys näkyy siinä, että jäteveden ilmaantuvuuden nousu on kuusi kertaa niin suuri kuin testeillä mitatun ilmaantuvuuden nousu (20.9.-4.10.).

                    Tässä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin tiedote alle 12-vuotiaiden testaamisen lopettamisesta käytännössä (6.9.2021).

                     Keski-Suomessa on paha 15-19 -vuotiaiden epidemia. Voimakkaasti vähentynyt testien määrä todennäköisesti vaikuttaa alle 15-vuotiailla todettujen tartuntojen määrään.

                      Rokotukset eivät selitä 15-19 -vuotiaiden epidemiaa. 15-19 -vuotiaiden ja 17.8. jälkeen 16-19 -vuotiaiden rokotukset ovat Keski-Suomessa edenneet linjassa koko maan lukujen kanssa.

                       Toisen rokotuksen antamisessa Keski-Suomessa on tähän mennessä menty melko tarkkaan samaa vauhtia Pirkanmaan kanssa. Pirkanmaalla ei kuitenkaan ole 15-19 -vuotiaiden epidemiaa.

                        Vaikka myös koulujen ja baarien altistumisista tiedottaminen on käytännössä loppunut Keski-Suomessa, niin altistumisten määrä on siitä huolimatta noussut 2x niin korkeaksi kuin kesällä (ilman festareita). Tämä luku pitää vielä kertoa kolmella.

                         Jyväskylässä jätevedestä mitattu koronan määrä on nyt 5.4-kertainen elokuun huippuun verrattuna. Tämä on melko hyvin linjassa arvioitujen Keski-Suomen altistumisten kanssa (6x) (julkaistut + julkaisemattomat).

                          Yhteenveto: jäteveden perusteella arvioitu Jyväskylän ilmaantuvuus on (suhdeluku elokuun huipulla 17.8.) x (jäteveden muutos elokuun jälkeen 17.8.-4.10.) x (todettu ilmaantuvuus 4.10.) eli noin (190/164) x (1034/190) x 215 eli noin 1355.

                           Latviassa ilmaantuvuus on noussut 800-900 haarukkaan (eli on alempana kuin Jyväskylän jäteveden perusteella arvioitu ilmaantuvuus), ja maahan on tänään julistettu kolmen kuukauden poikkeustila.

                            Jaa sosiaalisessa mediassa

                            Arkisto