Suomen epidemia 19. joulukuuta 2020 Ilkka Rauvola Päivitetty

Uusien tartuntojen määrä on tasaantumassa uudelle tasolle 320-340 per päivä, vs. 420-450 per päivä viikko sitten päättyneessä huippuvaiheessa (25.11.-11.12.).

    Tänään THL ilmoitti 271 tartuntaa, poisti yhden, ja viive kasvoi 67 tartunnalla. Muuttumattomalla viiveellä laskettu tartuntojen määrä on 339 tartuntaa (punainen viiva). Tartuntojen määrä vähenee, muttei enää niin nopeasti kuin muutama päivä sitten.

      Uusien tartuntojen raportoinnin viive on parantunut viimeisen kahden kuukauden aikana merkittävästi, epidemian kiihtymisestä huolimatta.

        Myös testauksessa viiveet ovat pienentyneet merkittävästi viimeisen viikon aikana. Nyt ollaan melkein parhaassa tilanteessa koko sillä aikavälillä, josta on dataa. Testauskapasiteetin nosto 26000/päivä tasolle saattoi auttaa. Tai prosessiin tehdyt muutokset.

          THL:n ja kuntien raportoinnin viive on yhteensä noin 0.8 päivää.

            Tänään THL:n tietokannan kautta ilmoitettiin 4 uutta kuolemaa. Viive 14 päivää (jonka sisällä 95% kuolemista).

              Kuolemien määrä kasvaa tällä hetkellä keskimäärin 10.8 prosenttia päivässä, eli kahdessa viikossa niiden määrä 4.2-kertaistuu. 18.11. alkaneen epidemian kuolemista (12-15 päivää myöhemmin) on raportoitu vasta pieni osa (punainen alue).

                Tässä on ajan tasalla oleva kuva THL:n kahden eri kuolemien raportointitavan välisisistä eroista 10 päivän välein. THL:n tilanneraportin (punainen viiva) luvut ovat olleet melko tarkkaan samat kuin avoimen tietokannan luvut.

                  THL:n avoimen tietokannan viive kuolemien raportoinnissa on nyt noin 24 päivää, eli 95% niistä kuolemista, jotka ovat tapahtuneet 25.11. mennessä, on nyt todennäköisesti raportoitu. THL:n tilanneraportin viive on noin 23 päivää.

                    Lontoossa yli puolet tartunnoista on jo tätä uutta varianttia, joka leviää 6 kertaa nopeammin kuin meidän nykyinen. Veikkaan, että Suomessa uudet tartunnat lähtevät nopean kasvuun tämän uuden variantin myötä.

                      Suomessa on 30.6. jälkeen ilmoitettu yhteensä 25 368 tartuntaa (18.12.). Kun otetaan huomioon, että ilmoitettujen tartuntojen viive on syksyn aikana ollut noin 4 päivää, niin tämä 18.12. luku itse asiassa vastaa tilannetta noin 14. joulukuuta.

                        Suomessa on kesäkuun lopun jälkeen kuollut yhteensä 161 henkeä koronaan (tilanne 18.12.2020). Jos arvioidaan, että kuolemien raportoinnissa on noin 17 päivän painotettu viive, niin tämä luku 161 vastaa tilannetta 17 päivää aikaisemmin eli 1. joulukuuta.

                          Jos arvioidaan, että niillä, jotka ovat kuolleet koronaan, on todettu tartunta keskimäärin 12-15 päivää aiemmin, niin on siis verrattava toisiinsa 1) kuolleita 1.12.2020 2) niitä, joilla todettiin tartunta aikavälillä 16.-19.11.2020

                            Tällöin saamme seuraavan taulukon (toisen aallon kumulatiivinen CFR per ikäryhmä 1.12.2020).

                              Sama kuvana. Tässä on laskettu toisen aallon kumulatiivinen ikäryhmäkohtainen CFR sillä oletuksella, että tartunta on todettu 12 päivää aikaisemmin.

                                Tässä on laskettu toisen aallon kumulatiivinen ikäryhmäkohtainen CFR sillä oletuksella, että tartunta on todettu 15 päivää aikaisemmin.

                                  Tässä minimi, eli toisen aallon kumulatiivinen CFR laskettuna kaikista niistä samaan ikäryhmään kuuluvista, joilla oli havaittu tartunta viimeistään samana päivänä.

                                    Jaa sosiaalisessa mediassa

                                    Arkisto