Suomen epidemia 21. joulukuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen kasvu kiihtyy. Rokotusten vauhti on ruvennut nousemaan. Pohjois-Pohjanmaalla ilmaantuvuus laskee nopeasti, ja HUS:n alueella nousee vielä nopeammin. Helsingissä ilmaantuvuus kasvaa 10.2% päivässä = 19x kuukaudessa.

  Tässä kuvassa näkyy, miten Omicron valtaa nopeasti alaa arvion mukaan koko maassa. Tänään ilmoitetut HUS:n tartunnat vastaavat 62 prosenttia koko maan tartunnoista, ja Omicronin osuus on noussut HUS:n alueella 80 prosenttiin.

   Kuvasta näkyy myös, miten nopeasti sairaanhoitopiirien ilmoittamat luvut (punainen viiva) ovat nousseet vielä sen lisäksi, mitä THL on ilmoittanut. Kun THL ilmoittaa ne, sininen viiva piirtyy punaisesta 1-2 päivää vasemmalle (niin kuin on piirtynyt koko ajan).

    Kuvassa karua kieltä tartuntojen ja testauksen lukujen kasvusta. Sairaanhoitopiirien ilmoittamien määrien kasvu nousi 3.7 prosenttiin. Omicron- tartuntojen nopea päiväkasvu (nyt noin 21% päivässä) tulee heijastumaan näihin lukuihin. Testien määrän kasvu on lähes nollassa.

     Tänään THL ilmoitti 2042 tartuntaa, poisti 0, ja otti kiinni raportoinnin viivettä 44 tartunnalla. Muuttumattomalla viiveellä laskettu (eli sairaanhoitopiirien lukuihin perustuva) uusien tartuntojen määrä on 2042+0-44 = 1998 (punainen viiva).

      Jostain syystä testauksen määrät eivät jaksa nousta edes viime elokuun tasolle. Jossain on ehkä pullonkauloja.

       Positiivisten osuus nousee edelleen. 6.12. jälkeen nousuvauhti on ollut 2.8 prosenttia päivässä = 2.3x kuukaudessa. Nousuvauhti on siis hieman hidastunut.

        Positiivisten osuuden perusteella arvioitujen todellisten tartuntojen määrä on noussut yli 7000 tartuntaan päivässä. Kasvuvauhti on 6.12. jälkeen ollut 6.5% päivässä = 6.6x kuukaudessa.

         Sen jälkeen kun testauksen määrää vähennettiin (uusi strategia 6.9.2021), arvioitujen todellisten tartuntojen määrä on 7264/609 = 12-kertaistunut.

          Tässä yleiskuva sairaanhoidossa olevien ja kuolleiden määristä. Kaikki luvut kasvavat ja ovat lyöneet ennätyksiä. Erikoissairaanhoito nousee seuraavaksi kaikkien aikojen ennätykseen. Teho-osastolla lähestytään kevään 2020 ennätystä (80).

           Palaan vielä testaukseen. Nyt voi käydä niin, että kun Omicron nousee yhtä aikaa Länsi-Euroopassa ja USA:ssa, niin saattaa syntyä pullonkauloja monella rintamalla koko Euroopassa.

            Todellinen Suomen tartuntojen määrä on siis ilmoitettua korkeampi. Arviointia helpottaa, jos @THLorg ilmoittaa päivittäin, montako näytettä on käsittelyssä.

             Israel saavutti pysyvän edun aloittaessaan 3. rokotukset todella aikaisin. Nyt alkavat jo 4. rokotukset, ja väestön rokottamisen frekvenssi nousee.

             New Yorkissa maksetaan 100 dollaria 3. rokotukseen tulijoille. Minun puolestani Suomessa voitaisiin maksaa myös niille, jotka rokottavat. Se on pieni hinta siitä, että saadaan pidettyä yhteiskunta auki. Nyt on pilkku väärässä paikassa.

              THL jää entistä enemmän yksin väittäessään edelleen, että koulut ovat matalan riskin paikkoja ja että lapset saavat tartunnat kotoa. Nyt OAJ on ottanut saman kannan kuin WHO. Aika moni tässä maassa on kärsinyt THL:n kannasta.

               Seuraava THL:n laumasuojan tukija on jo tulossa. Tässä laumasuojan puolustajat quottaavat toinen toisiaan.

                Tänään julkistetut @lasleh luvut viittaavat siihen, että Omicronin kasvuvauhti on hieman hidastunut. Raportoivien alueiden ja Varsinais-Suomen osuus tänään ilmoitetuista tartunnoista on 70.2 prosenttia.

                 Nyt näytetään olevan tilanteessa, missä Omicronin todellinen kasvu HUS:n alueen ja Varsinais-Suomen ulkopuolella ei ole vielä kunnolla alkanut. Leviämisen muuhun Suomeen huomaa siitä, että näiden alueiden osuus tartunnoista normalisoituu jälleen.

                  Imperial College: niille, jotka saavat Omicron-tartunnan, tauti ei näytä olevan lievempi kuin aikaisemmat variantit.

                  Imperial College: niillä, jotka ovat saaneet vain kaksi rokotusta, ei ole juuri mitään suojaa Omicron-tartuntaa vastaan (jäljellä oleva rokotteen teho on 0-20 prosenttia). 3. rokotus nostaa tehon 55-80 prosenttiin.

                  Laumasuojasta ei ole enää apua. Ne, jotka ovat sairastaneet taudin aikaisemmin, saavat Omicron-tartunnan yli 5 kertaa todennäköisemmin kuin Deltan aikana.

                  Helsinki on Suomen Omicron-pääkaupunki. Ilmaantuvuus on uskomattomasti 2.5-kertaistunut runsaassa viikossa. Kasvuvauhti on nyt 11.8% päivässä = 28x kuukaudessa. Veikkaan että suurin osa kasvusta on vasta edessä.

                   Vantaalla ilmaantuvuus on samalla aikavälillä (eli 12.12. jälkeen) 1.7-kertaistunut. Kasvu on 6.3 prosenttia päivässä = 6.2x kuukaudessa. Viimeisten 4 päivän aikana kasvu on kiihtynyt 7.2 prosenttiin päivässä = 8x kuukaudessa.

                    Espoossa tartuntojen määrä on 12.12. jälkeen 1.4-kertaistunut. Kasvuvauhti oli 12..12.-17.12. 3.6x kuukaudessa (4.4% päivässä) ja 17.12.-21.12. 4.5x kuukaudessa (5.1% päivässä) ja koko aikavälillä 4.7% päivässä (4.0x kuukaudessa).

                     Myös Helsingissä näkyy sama tartuntojen kasvun kiihtyminen. Aikavälillä 12.12.-17.12. kasvu oli 13.4x kuukaudessa (9.0% päivässä), ja 17.12.-21.12. jo 28.3x kuukaudessa (11.8% päivässä).

                      Omicronin leviäminen muualle Suomeen näkyy tästä kuvasta. 7.12. jälkeen tartuntojen määrä HUS:n alueella on 1.79-kertaistunut, mutta osuus koko maan tartunnoista on vain 1.29-kertaistunut. Loput Omicronin kasvusta on mennyt muualle Suomeen.

                       THL @mapetti tässä esimerkki onnistuneesta tilannekatsauksesta. Nämä luvut varmasti löytyy Suomestakin. Nyt puolet katsauksesta käytetään ulkomaiden tilanteen käsittelemiseen. Laitetaan mieluummin näitä lukuja sen tilalle.

                       Rokotusten määrä on hieman piristynyt. Määrä on myös noussut keltaisen viivan yläpuolelle, eli tällä vauhdilla alle 60-vuotiaat on rokotettu 5 kuukaudessa ja yli 60-vuotiaat 3 kuukaudessa. Se ei kuitenkaan riitä: 2 Pfizerin teho tartuntaa vastaan on vain 0-20 prosenttia.

                        Suomi on edelleen Euroopan häntäpäässä 3. rokotusten antamisessa, mutta vauhti on hieman parantunut. Parhaat verrokit ovat Puola, Slovakia ja Latvia, joista Slovakiaa ollaan saamassa kiinni.

                         Rokotusvauhdissa Suomen tilanne on parantunut. Reippaasti lisää vauhtia tarvitaan edelleen, mikäli halutaan ottaa muut maat kiinni, sillä Suomi on kierroksen jäljessä muihin länsimaihin verrattuna.

                          Yli 80-vuotiaita on rokotettu eniten Keski-Pohjanmaalla ja Ahvenanmaalla. Myös Kymenlaakso on saanut asiansa kuntoon.

                           Vähiten yli 80-vuotiaita on rokotettu Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä ja Satakunnassa. Näissä on 2.4-2.5 kertaa niin paljon yli 80-vuotiaita vielä rokottamatta kuin Keski-Pohjanmaalla.

                            Keski-Pohjanmaa on noussut kärkeen myös yli 60-vuotiaiden rokotuksissa. Pohjois-Pohjanmaa on keskiarvon yläpuolella yli 60-vuotiaissa, mutta ei yli 80-vuotiaissa.

                             Hitaimmin yli 60-vuotiaita on rokotettu Pohjois-Karjalassa, Kanta-Hämeessä ja Satakunnassa, missä rokottamattomia yli 60-vuotiaita on noin 1.7 kertaa niin paljon kuin Keski-Pohjanmaalla.

                              Itä-Savo on ensimmäisenä alkanut rokottamaan alle 60-vuotiaita. Itä-Savossa yli 60-vuotiaiden saamien 3. rokotusten tilanne onkin parempi kuin useassa muussa sairaanhoitopiirissä.

                               Tässä lopuksi linkit joulukuun ja koko epidemian seurantaan.

                                Jaa sosiaalisessa mediassa

                                Arkisto