Suomen epidemia 11. toukokuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen kasvu hellitti (ainakin hetkeksi). Sekä Uudellamaalla että Varsinais-Suomessa ilmoittujen tartuntojen ilmaantuvuus on alle nykyisen. Myös Länsi-Pohjassa tilanne ehkä on paranemassa.

    Tänään THL ilmoitti 124 tartuntaa, poisti 12, ja tunnettu raportoinnin viive kasvoi 17 tartunnalla. Muuttumattomalla viiveellä laskettu uusien tartuntojen määrä on 124+12+17=153 (punainen viiva). Päiväkohtainen kasvu tuli viikon jälkeen selvästi miinukselle (sininen viiva).

      HUS:n alueella ilmoitettujen tartuntojen 1 päivän ilmaantuvuus on 7 päivän ilmaantuvuuden alapuolella. Jos tämä taso jatkuu, niin 7 päivän ilmaantuvuus kääntyy laskuun.

        Myös Varsinais-Suomessa ilmoitettujen lukujen 1 päivän ilmaantuvuus on alle 7 päivän ilmaantuvuuden. Mutta toisin kun Uudellamaalla, suunta on ylöspäin.

          Ilmoitettujen tartuntojen 1 päivän ilmaantuvuus on hyvä mittari niille 6 sairaanhoitopiirille, jotka eivät vielä ilmoita omia lukujaan reaaliajassa. Tässä Keski-Suomi.

            Tässä yleiskuva. Varsinais-Suomessa ilmaantuvuus nousee, muualla tasaista tai laskevaa.

              Päijät-Hämeessä ilmaantuvuus nousee edelleen, mutta ehkä hieman aikaisempaa hitaammin.

                Näissä sairaanhoitopiireissä on hyvä tilanne. Itä-Savo sai pahan näköisen tilanteen painettua nollaan. Todella hyvä.

                  Keski-Pohjanmaalla ilmaantuvuus nousee edelleen, mutta on silti melko alhaisella tasolla. Muualla tilanne paranee.

                    Kainuu on ensimmäisenä sairaanhoitopiirinä saanut sekä 7 että 14 päivän ilmaantuvuuden painettua nollaan toisen ja kolmannen aallon aikana. Hieno juttu.

                      Koulujen ja päiväkotien osuus altistuksista on noussut lähes koko ajan. Tästä huolimatta tähän ei ole haluttu puuttua, vaan päinvastoin on väitetty että tauti ei leviä kouluissa eikä päiväkodeissa ja että havaitut leviämiset ovat "yksittäistapauksia".

                        Väitän: taudin leviämisen kiistäminen kouluissa ja päiväkodeissa liittyy isompaan kuvioon, jossa Suomi oli valinnut saman laumasuojastrategian Ruotsin kanssa.

                          Väitän: tätä laumasuojastrategiaa tukemaan rakennettiin jäljitysmekanismi, joka käytännössä aina osoittaa, että leviäminen tapahtuu muualla kuin koulussa tai päiväkodissa. Tämä on edelleen käytössä.

                            Hallitus teki 15.5.2020 pääministerin ilmoituksella irtioton laumasuojastrategiasta. Jos niin ei olisi tehty, olisimme todennäköisesti huomattavasti lähempänä Ruotsin kaltaista tilannetta, missä kuolleita on 5-6 kertaa niin paljon kuin Suomessa.

                              Jaa sosiaalisessa mediassa

                              Arkisto