Suomen epidemia 13. tammikuuta 2022 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen määrä kasvaa noin 5% päivässä = 4.3x kuukaudessa. Todellinen tartuntojen määrä on ainakin 5-kertainen eli ainakin 60000-70000 tartuntaa päivässä. Positiivisten osuus nousee hitaasti, eli tilanne ei ole hellittämässä.

  Tartuntojen kasvuvauhti on vähentynyt noin 5 prosentin tasolle, mikä tarkoittaa power(1.05;30)= 4.3x kuukaudessa. Todellisten tartuntojen kasvuvauhti on korkeampi.

   Tänään THL ilmoitti 14277 tartuntaa, poisti 14, ja raportoinnin viive kasvoi noin 354 tartunnalla. Sairaanhoitopiirien lukuihin perustuva uusien tartuntojen määrä = 14277+14+354 = 14645 (punainen viiva).

    Täysimittainen sairaanhoidon kasvu alkaa arviolta viikon kuluttua, kun sairaanhoidossa olevien suhde viikkoa aikaisemmin havaittuihin tartuntoihin saavuttaa 4% tason (musta viiva). Taso on noin 1/5 13.12. vallinneesta tasosta (22.6%).

     Jonotusajalla korjattu tartuntakuva viittaa siihen, että vuodenvaihteen tartuntahuipun jälkeinen lasku on ohi ja tartuntojen kasvu on lähdössä uuteen nousuun.

      Tänään raportoitiin 14277 tartuntaa, joista 6700 oli HUS:n alueella. Noin 5200 kappaletta oli 2-3 viikkoa vanhoja tartuntoja joulun pyhien ajalta.

       Suomen positiivisten osuus on yksi Euroopan korkeimmista.

        Positiivisten osuus (sininen) nousee hiljalleen, eli tilanne huononee.

         HUS, Pohjois-Savo ja Itä-Savo ovat liittyneet niiden sairaanhoitopiirien joukkoon, jossa positiivisten osuus on saatu laskuun. Monella alueella positiivisten osuus kuitenkin nousee edelleen.

          Pienen hengähdystauon jälkeen ilmaantuvuus on lähtenyt kasvuun lähes kaikissa ikäryhmissä. Baari-ikäisten (18-30) ilmaantuvuus on lähtenyt kasvuun muita ikäryhmiä nopeammin ja kasvaa nopeinta vauhtia.

           HUS:n alueella kasvu on taittunut, ja testauksen määrät ovat kasvaneet, ja testien jonot lyhentyneet, ja walk-in testausta avattu pääkaupunkiseudulle. Lähiopetuksen alkaminen ei kuitenkaan näy vielä (voi johtua siitä ettei testata).

            Eli juuri kun tilannetta ollaan saamassa hallintaan, pääkaupunkiseudun kunnat haluavat edistää viruksen vapaata leviämistä.

             Varsinais-Suomessa ilmaantuvuus kasvaa nopeasti. Tämä viikko on ollut pahempi kuin viime viikko.

              Ahvenanmaalla pahin päivä oli 3.1. eli kymmenen päivää sitten. Testauksen määrä on yli nelinkertaistunut.

               Suunta kohti laumasuojastrategiaa jatkuu. THL:n ylläpitämästä valtakunnallisesta koronaneuvonnasta oli eilen 13.1. sanottu, että altistuneita ei enää laiteta karanteeniin, ei edes rokottamattomia.

               Marraskuun lopussa THL:ää syytettiin laumasuojastrategian ajamisesta. Siinä olikin perää.

                Nyt on viitteitä siitä, että THL:n laumasuojastrategia selkeytyy (15/x). Samalla THL on käynyt vastahyökkäykseen ministeriötä vastaan juuri ennen kuin THL tn. menettää valtaansa mahdollisten poikkeusolojen myötä.

                Nyt näitä sairaanhoitopiirejä, missä näytetään saaneen tilanne haltuun, rupeaa tulemaan. Satakunnassa on testauksen määriä nostettu selvästi, ja tartuntojen määrä on tullut jo 10 päivää alaspäin.

                 Suomen R-luku 1.61 on yksi maailman korkeimmista.

                  Myös positiivisten testitulosten osuus on Suomessa yksi maailman korkeimmista. Suurin osa Euroopasta on saanut tilanteen hallintaan, Suomi ei.

                   Jaa sosiaalisessa mediassa

                   Arkisto