Suomen epidemia 24. marraskuuta 2020 Ilkka Rauvola Päivitetty

Uusien tartuntojen kasvu nousee edelleen, mutta kiihtyvyys hidastuu (sininen viiva). 7 päivän ilmaantuvuuden kasvu hidastuu HUS-alueella (Helsinki ja Espoo). Lahdessa tilanne pahenee ja Etelä-Pohjanmaalla kasvu jatkuu korkealla tasolla.

  Tänään THL ilmoitti 353 uutta tartuntaa. Viikon keskiarvo (kuva) nousee edelleen. Kuten kuvasta voi havaita, tummansininen viiva nousee jyrkästi ylöspäin, mutta ei ihan niin jyrkästi kuin viime päivinä. En ole kuitenkaan optimistinen sen 1000/päivä tavoitteen suhteen.

   Päijät-Hämeessä tilanne pahenee ja viiveet kasvavat. SHP varoittaa matalista luvuista. Jos tartuntojen määrä kasvaa nykyistä vauhtia, tällaisia varoituksia saattaa tulla myös muualta, kun jäljityksen ja testauksen viiveet kasvavat.

   Helsingissä 7 päivän ilmaantuvuus on lähes lakannut kasvamasta. Se on hyvä. Mutta samalla tavalla kuin Lahdessa, se mikä näyttää hidastumiselta voi olla itse asiassa testauksen, raportoinnin ja jäljityksen viivettä. Nyt pitää olla tarkkana.

    Espoossa 7 päivän ilmaantuvuuden nousu jatkuu (valeanpunainen viiva), mutta nousuvauhti on hieman hidastunut.

     Vantaalla 7 päivän ilmaantuvuus nousee samaa vauhtia kuin aikaisemminkin (vaaleanpunainen viiva). Luvuissa on mukana viive, eli tänään raportoidut tartunnat ovat 2-3 päivää sitten löydettyjä eivätkä siten vastaa tämän päivän tilannetta.

      Lahden epidemia pahenee. 7 päivän ilmaantuvuus on nyt 58% Helsingin ilmaantuvuudesta. Nousuvauhti nyt noin 20 prosenttia päivässä (245x kuukaudessa). Lisäksi tuli varoitus, ettei kaikki tartunnat ole vielä tässä.

       Tampereen epidemia kasvaa vain hieman hitaammin kuin Lahden epidemia. 7 päivän ilmaantuvuus 101 eli 39% Helsingin tasosta. Kasvuvauhti 17 prosenttia päivässä eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 110-kertaistuu kuukaudessa. (Lahdessa sama oletus.)

        Oulussa 7 päivän ilmaantuvuus on 91 eli 35% Helsingin tasosta. 7 päivän ilmaantuvuus kasvaa noin 10 prosenttia päivässä eli tartuntojen määrät 16-kertaistuvat kuukaudessa.

         Jyväskylässä 7 päivän ilmaantuvuus on lähtenyt kasvamaan vielä nopeammin kuin Lahdessa: 22 prosenttia päivässä eli 400x kuukaudessa. 7 päivän ilmaantuvuus nyt 84 eli 32% Helsingin tasosta.

          Joensuussa 7 päivän ilmaantuvuus nyt 131 eli 50 prosenttia Helsingin tasosta. 7 päivän ilmaantuvuus kasvaa 31 prosenttia päivässä eli 7x viikossa ja 8300x kuukaudessa.

           Kuntia, jossa 7 päivän ilmaantuvuus kasvaa tällä hetkellä yli 10 prosenttia päivässä, eli yli 17-kertaistuu kuukaudessa, on nyt yhteensä 22. Niissä asuu 985000 asukasta eli 18 prosenttia väestöstä. Asukasluku on kunnan nimen vieressä.

            Uudellamaalla 7 päivän ilmaantuvuuden nousu on hieman hidastunut. Pirkanmaa nousee.

             Päijät-Hämeessä ilmaantuvuuden nousu on yhä nopeampaa. Myös Kymenlaaksossa ja Kanta-Hämeessä ilmaantuvuus nousee.

              Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa ilmaantuvuus nousee.

               Seuraavaksi kuntakohtainen ennuste niistä kunnista, joissa 7 päivän ilmaantuvuus kasvaa nopeinta vauhtia. - nykyinen tilanne / alle 5 tapausta päivässä Nokian kasvu on selvästi korkeampaa kuin missään muualla Suomessa.

                Kuntakohtainen ennuste niistä kunnista, joissa 7 päivän ilmaantuvuus kasvaa nopeinta vauhtia. - nykyinen tilanne / yli 5 tapausta päivässä - Joensuun kasvu on selvästi kovempaa kuin muualla

                 Tässä ennuste, missä ollaan viikon päästä, jos kasvu jatkuu nykyistä vauhtia. Tässä ne kunnat, joissa on alle 5 tapausta päivässä viikon päästä. Johtopäätös: pääasiassa ilmaantuvuus on noussut, mutta tartuntojen määrä on edelleen pieni. (Helsinki tässä referenssinä.)

                  Tässä niiden paikkakuntien viikon ennuste, joissa viikon päästä yli 5 tartuntaa päivässä. Riihimäki, Lahti, Kauniainen, Joensuu ja Nokia ovat menneet Helsingin ohi ilmaantuvuudessa. Jos nykyinen eksponentiaalinen kasvu saa jatkua vielä viikon ajan, niin tulos on tämä.

                    Jaa sosiaalisessa mediassa

                    Arkisto