Suomen epidemia 11. heinäkuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen kasvu jatkuu. Uudellamaalla kasvuvauhti nousee. Uudenmaan 15-19 -vuotiaiden ilmaantuvuus on ohittanut maaliskuun huipun.

  Päiväkohtainen kasvu pysyy positiivisena. Tänään THL ilmoitti 138 tartuntaa (52% enemmän kuin viikko sitten), ei poistanut yhtään, ja viive kasvoi 42 tartunnan verran, yhteensä 138+0+42=180 (punainen viiva).

   Testien määrän nousu näyttää taittuneen siitä huolimatta, että tartuntojen määrä kasvaa.

    Positiivisten osuus on nyt noin 1.5 prosentin tuntumassa. Hollannissa se nousi yli 10 prosentin tasolle.

     Rokotusten määrät ovat samalla tasolla kuin ennen juhannusta edeltävää viikkoa. Cross-over on tapahtunut: 2. annoksen määrät ylittivät 1. annoksen määrät 3. heinäkuuta.

      20-24 -vuotiaille ja erityisesti 12-19 -vuotiaille on annettu 1. annosta selvästi hitaammin kuin vanhemmille ikäryhmille. Myös huipun taso 20-24 -vuotialla on jäänyt muista ikäryhmistä.

       Prioriteetti on siirtynyt 2. annoksen rokotukseen. Suomi on EU:n viimeisellä sijalla 2. annoksen antamisessa johtuen THL:ssä keväällä 2021 tehdyistä päätöksistä. Nyt rokotetaan 65-69 -vuotiaita, ja 60-64 -vuotiaiden rokotusmäärät ovat jo nousussa.

        Tämä on se kuva jolla on merkitystä. Suomessa on nyt runsaat 24 prosenttia rokotettu kahteen kertaan. Näistä 17.8 prosentille on muodostunut suoja kun 2. rokotuksesta on kulunut kaksi viikkoa. Euroopan viimeinen sija.

         Pääasiassa rokottamattomien 15-19 -vuotiaiden ilmaantuvuuden kasvu on noussut 37 prosenttiin Uudellamaalla aikavälillä 7.7-11. heinäkuuta. Tämä on täsmälleen sama vauhti kuin mihin kasvuvauhti nousi Hollannissa sen jälkeen, kun maassa poistettiin rajoitukset 28. kesäkuuta.

          Uudenmaan 15-19 -vuotiaiden saamien tartuntojen määrä on 3.5-kertaistunut 4 päivässä. Tartuntojen kasvuvauhti on niin kova, että kaikki Uudenmaan 15-19 -vuotiaat ovat saaneet tartunnan 17 päivän kuluessa (28.7. mennessä), jos nykyinen kasvuvauhti jatkuu.

           Ikävä kyllä luulen, että Asko Järvinen on liian toiveikas. Aika loppuu kesken: 15-19 -vuotiaiden vanhemmista (35-55 -vuotiaat) vain 8-15 prosenttia on rokotettu kahteen kertaan, ja 5-10 prosentilla on muodostunut täysi suoja.

           Syy siihen, miksi 15-19 -vuotiaiden vanhempiin on kiinnitettävä huomiota, on tässä. Merkittävä syy sille, että Delta tarttuu myös kahteen kertaan rokotettuihin, on se, että heidän lapsensa tartuttavat heidät.

            Palaan vielä tähän tämän päivän Ilta-Sanomien juttuun ja Asko Järvisen kommenttiin 1. annoksen suojaustehosta. Seuraavassa twiitissä lukuja suojaustehosta.

            Tämän Financial Timesin kaksi päivää sitten julkaiseman yhteenvedon mukaan 1. annoksen teho oireellista tartuntaa vastaan on ollut noin 30-55 prosenttia. Sairaalaan joutumiselta 1. annos on suojannut paremmin (noin 78-95 prosenttia).

             Ja tässä lisää realismia Financial Timesilta. Englannissa sairaalaan otettujen, sairaanhoidossa olevien, hengityskoneessa olevien ja kuolleiden määrät ovat kaikki nousseet samalla tavalla. Suomen epidemia on noin 43 päivää Englantia jäljessä.

              Ja sitten: minkäänlaisen laumasuojan perään on turha haikailla. Tartuntojen määrä kasvaa Englannissa, vaikka 85-90 prosentilla on vasta-aineita. Syy: sairastettu tauti ei taida tepsiä seuraavaan varianttiin.

               Jaa sosiaalisessa mediassa

               Arkisto