Suomen epidemia 21. tammikuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Kasvu kiihtyy edelleen. Ilmaantuvuus nousee HUS-alueella, Kymenlaaksossa ja Pohjois-Savossa. Myös Pohjois-Pohjanmaalla luvut ovat ruvenneet nousemaan. Vantaalla tartunnat nousivat tänään uuteen ennätykseen.

  Tänään THL ilmoitti 399 tartuntaa + viiveen kasvu 29:llä = muuttumattomalla viiveellä laskettu tartuntojen määrä 428 (punainen viiva).

   Testien määrä on pysynyt vakaana (ja alemmalla tasolla).

    Testejä on ruvettu raportoimaan hieman nopeammin.

     Tartuntojen raportoinnin viive on pienentynyt lähes koko ajan viimeisen kolmen kuukauden aikana.

      Marraskuun epidemiasta aiheutuneiden kuolemien huippu on käsillä 16 päivää tartuntojen huipun jälkeen. Kuolemien huippu ja sairaanhoidon suurin tarve ajoittuvat samoille päiville (15.12.). Sairaanhoidon tarve on ehkä lähdössä uudelleen kasvamaan.

       Yli kuukausi sitten tehty ennuste näyttää osuneen oikeaan.

        THL raportoi kuolemat tällä hetkellä keskimäärin 40 päivän viiveellä (keltainen viiva). Viive on kahdessa kuukaudessa yli kaksinkertaistunut. Noin puolet on raportoitu 22 päivän kuluttua.

         Noin yksi prosentti tartunnan saaneista on kuollut 12 päivää myöhemmin (CFR, violetti viiva). Eri ikäryhmien välillä on suuria eroja.

          Neljän päivän kuluttua (25.1.) Suomessa on toisessa aallossa kuollut enemmän ihmisiä kuin ensimmäisessä aallossa (30.6.2020 mennessä). Koronaan sairastuneita kuolee tällä hetkellä keskimäärin 6 henkeä päivässä. Heistä 89 prosenttia on yli 70-vuotiaita.

           Mistä kuolemat saavat alkunsa? Tauti leviää sosiaalisissa kontakteissa (koulu, harrastukset, baarit, erilaiset tapahtumat) aerosolitartuntana erityisesti sisätiloissa. Eniten sairastuu niitä, joilla on eniten sosiaalisia kontakteja, eli nuoria.

            Tartuntojen mekanismi menee niin, että lapset tartuttavat vanhempansa, ja vanhemmat puolestaan tartuttavat omat vanhempansa.

            Melkein kaikki sairaalaan joutuneet (vanhemmat ja isovanhemmat) ovat saaneet tartunnan omilta lapsiltaan. Lapsenlapset ovat todella huolellisia tavatessaan isovanhempiaan, mutta eivät enää yhtä huolellisia kotona vanhempiensa kanssa. Kohta 09:25.

            Tartuntaketjun toisessa päässä ovat isovanhemmat. Toisessa aallossa on 70-80 -vuotiaista kuollut tähän mennessä noin 8 prosenttia ja yli 80-vuotiaista noin 30 prosenttia. Tässä on oletettu, että tartunta on todettu keskimäärin 12 päivää aikaisemmin.

             Laskentamenetelmä ohessa.

              Jaa sosiaalisessa mediassa

              Arkisto