Suomen epidemia 26. lokakuuta 2020 Ilkka Rauvola Päivitetty

THL:n raportoinnin viiveellä korjattu tartuntojen kasvu nousi positiiviseksi. Tänään 122 tartuntaa (punainen)+ THL:n viiveen muutos +32 tartuntaa = 154. Sairaanhoitopiirit ovat ilmoittaneet 96 tartuntaa enemmän kuin THL (vaaleanpunainen).

  Tässä THL:n raportoimat luvut (sininen) sekä vakioviiveellä lasketut luvut (punainen).

   Suomen epidemian 1. ja 2. aallon ns. Gompertz-käyrät. Kevään epidemia hidastui suoraviivaisesti koko ajan, mutta tämä toinen aalto hidastuu 5 kertaa hitaammin (0.0231/0.0047). Lokakuun alussa (Vaasa) mentiin jo väärään suuntaan.

   Pääasiassa Vaasan epidemian hiipumisesta johtunut kaksi viikkoa kestänyt tartuntojen määrän vähentyminen on päättymässä. Viiveen muutoksella korjatut ilmoitetut luvut ovat jo nousussa.

    Kun katsoo taaksepäin, niin punainen viiva on koko ajan kulkenut sinisen edellä. Eli tartunnat (punainen viiva) ovat todennäköisesti jo vielä enemmän plussalla kuin sininen viiva, mutta viiveen vuoksi me emme näe sitä vielä.

     Käydään läpi ne alueet, joilla epidemia on nousussa. Pohjois-Savossa ilmaantuvuus nousee edelleen.

      Länsi-Pohjassa 7 päivän ilmaantuvuus on kaksinkertaistunut viimeisen kymmenen päivän aikana.

       Pohjois-Pohjanmaalla ilmaantuvuus nousee. Tänään THL ilmoitti 7 uutta tartuntaa.

        Kymenlaakson SHP ilmoitti tänään 20 uutta tartuntaa, ja THL 4. Tässä kuvassa SHP:n luvut mukana. Kouvolan lisäksi altistumisia on ainakin Kotkassa ja Haminassa.

         Vaikka Ahvenanmaan luvut näyttävät korkeilta, *kaikki* tartuntaketjut ovat hallinnassa (ja karanteenissa).

         Myös Kanta-Hämeessä ilmaantuvuus on nopeassa nousussa. Lokakuun aikana 7 päivän ilmaantuvuus on noin kolminkertaistunut.

          Ahvenanmaan maakuntahallituksen tapa kommunikoida nopeasti ja kattavasti youtuben kautta on esimerkki kaikille sairaanhoitopiireille. Ei muuta kuin omaa kanavaa pystyyn.

          Jaa sosiaalisessa mediassa

          Arkisto