Suomen epidemia 5. tammikuuta 2022 Ilkka Rauvola Päivitetty

Testien jonotusajan nousulla korjattu tartuntojen määrä osoittaa jyrkän kasvun jatkuvan. Tartuntojen näkyvyys 30.12. jälkeiseltä ajalta on huonontunut.

  Jonotusaika testeihin on kasvanut voimakkaasti. Jonotusajan nousu alkoi joulun jälkeen. Pääkaupunkiseudulla, jossa on noin puolet koko maan todetuista tartunnoista, jonotusaika testiin oli tänään 4-6 päivää.

   Tämä tarkoittaa sitä, että henkilö, joka testataan tänään, on saanut tartunnan jo monta päivää aikaisemmin. Kun tartuntoja korjataan jonotusajan muutoksella, tartunnat kasaantuvat samoille päiville joulukuun loppuun.

    Tulos: arvioitu päivittäisten tartuntojen määrä on kohonnut 30.12. jo yli 10.000:n tasolle. Vaikka kasvuprosentin nousu on hieman hidastunut 27.12. jälkeen, arvioitu kasvu on noin 13.3% päivässä = power(1.133,30)= 42x kuukaudessa.

     Tässä käytetty jonotusaika. Jos esimerkiksi halusi tänään varata testin Espoossa niin ajan sai ensi viikon tiistaille (11.1.), ja THL:n tietokannassa näytteenottopäiväksi tulee siis 11.1. Jos tätä viivettä ei korjata, niin tartunnoista syntyy aivan liian optimistinen kuva.

      Omicron on aiheuttanut sen, että Ihmiset menevät omaehtoiseen lockdowniin viranomaisista huolimatta. Sama kuin keväällä 2020.

       Rokotusten määrät näyttävät lässähtäneen. Mitään nousua rokotuksien määrissä tammikuussa ei ole toistaiseksi raportoitu.

        Rokotusten antaminen pysähtyi joulun ja uuden vuoden välillä lähes täysin, vaikka kiire piti olla. Siitä toivuttiin vähän, mutta nyt mennään taas käsittämättömästi alaspäin.

         Nyt on tultu siihen, että tuomioistuimet ovat viemässä aluehallintoviranomaisilta toimivallan. Tuomioistuimista näyttää olevan tulossa Suomen ylin päättävä elin korona-asioissa.

         HYKS erityisvastuualueella sairaanhoidossa olevien määrä on kaksinkertaistunut jouluaaton jälkeen. Kasvuvauhti on 6.4 prosenttia päivässä = 6.5x kuukaudessa.

          Koko maassa sairaanhoidossa olevien määrä on 26.12. jälkeen noussut 4.8 prosenttia päivässä = 4.1x kuukaudessa. Nopeimmin on noussut vuodeosastoilla hoidettavien määrä; teho-osastolla olevien määrä on vähentynyt.

           Tässä hyvä kuva. Tämän mukaan influenssa-aalto on jäänyt jopa viime vuotta alemmalle tasolle, ja ihmisten mobiliteetti vähenee jyrkästi parhaillaan.

           Jaa sosiaalisessa mediassa

           Arkisto