Suomen epidemia 12. maaliskuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen määrä näyttää pysyvän paikallaan, mutta Helsingin tartuntojen määrä kaksinkertaistuu tällä vauhdilla kuukaudessa, Espoossa 3x, ja hiihtolomien jälkeen ilmaantuvuus on lähtenyt nousemaan useassa sairaanhoitopiirissä. Loput ovatkin ok.

  Jos nykyinen tartuntojen taso säilyy, niin kasvuprosentti rupeaa nousemaan huomisesta alkaen, kun 6.-9.3. aallonpohjan lukuja ei enää lasketa kuluvalle viikolle. Tänään THL ilmoitti 706 tartuntaa, poisti 0 ja viive kasvoi 20 tartunnan verran, yhteensä 726 (punainen viiva).

   Vaikka HUS-alueen ilmaantuvuus näyttää pysyvän paikallaan, niin ilmaantuvuus nousee nopeasti Helsingissä ja Espoossa. Pirkanmaa nousussa, mutta tautia on liikkeellä (=ilmaantuvuus) paljon vähemmän kuin Uudellamaalla.

    5 päivää hiihtolomien päättymisen jälkeen ilmaantuvuus on lähtenyt nopeaan kasvuun Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä ja Kymenlaaksossa.

     5 päivää hiihtolomien päättymisen jälkeen rauhallista. Itä-Savon nousu = 8 tartuntaa viimeisen viikon aikana.

      Pohjois-Savossa ilmaantuvuus on kaksinkertaistunut hiihtoloman aikana. Mutta siihen taitaa löytyä hyvä syy. Muualla rauhallista.

       Syy Pohjois-Savon tilanteeseen on tässä. Siellä on oltu baareissa ihan kuin koronaa ei olisi olemassakaan. Tartunnat ovat seuranneet perässä.

        Pohjoisessa on rauhallista hiihtoloman aikana. Kainuu ehti tipahtaa jo nollille. Aika hyvin.

         Helsingissä tartuntojen määrä kaksinkertaistuu kuukaudessa nykyisellä vauhdilla, ja Espoossa kolminkertaistuu. Näiden kahden kaupungin osuus väestöstä on 17 prosenttia, mutta tartunnoista 46 prosenttia (ja kasvaa koko ajan).

          Kohta ollaan siinä tilanteessa, että vaikka tartuntojen määrä vähenisi kaikkialla muualla maassa, mutta kasvaa pääkaupunkiseudulla, niin koko maan ilmaantuvuus kasvaa. Tartuntojen määrä ei voi vähetä määräänsä enempää, mutta voi kasvaa eksponentiaalisesti ilman ylärajaa.

           Helsingin ilmaantuvuus on 8.3. jälkeen kasvanut keskimäärin 2.7 prosenttia päivässä (2.2x kuukaudessa). 500:n ilmaantuvuus saavutetaan 14. tai 15. maaliskuuta.

            Viimeisen viiden päivän aikana Espoon ilmaantuvuus on kasvanut keskimäärin 4.3 prosenttia päivässä (3.5x kuukaudessa). Testeihin pääsee nopeasti, mutta toivottavasti jäljittäjiä on tarpeeksi.

             Tässä kuva Pirkanmaan raportoinnin viiveestä. @Tays_sairaala raportointi on noin 120 tartunnan verran edellä THL:n raportointia. THL:n luvut puolestaan ovat viime kädessä suurempia (pirkanmaalaiset opiskelijat ovat saaneet positiivisen tuloksen muualla).

              Ahvenanmaalla viive on noin 35 tartunnan suuruinen, mikä vastaa tällä hetkellä noin yhden viikon tartuntoja.

               Satakunnan luvut viedään nähtävästi melko nopeasti THL:n tietokantaan, eli siellä ei ole viivettä.

                Kanta-Hämeen raportoinnin viive on noin 50 tartuntaa, mikä vastaa noin 3 päivän tartuntoja.

                 Päijät-Hämeen viive on noin 55 tartuntaa, eli noin 2 päivää.

                  Kymenlaaksossa THL ei ole myöhässä. Pikemminkin päinvastoin.

                   Jaa sosiaalisessa mediassa

                   Arkisto