Suomen epidemia 22. joulukuuta 2020 Ilkka Rauvola Päivitetty

Uusien tartuntojen kasvu laantuu edelleen. Vaikka Vaasassa ja Länsi-Pohjassa määrät nousevat, niin Varsinais-Suomessa tartuntojen määrä on ruvennut vähenemään, ja Pohjois-Pohjanmaalla oli tänään ensimmäinen nollapäivä pitkään aikaan.

  Tänään THL ilmoitti 303 tartuntaa. Kun THL otti sairaanhoitopiirien lukuja kiinni 61 tartunnan verran, saadaan muuttumattomalla viiveellä lasketuksi määräksi 242 (punainen viiva). Kasvu on ollut nyt viikon ajan negatiivinen (sininen viiva).

   Niiden kuntien joukossa, missä on ollut eniten tartuntoja viimeisen viikon aikana, on kaikki suurimmat kaupungit nyt vihreänä. Se on hyvä.

    Testien määrä nousi sen jälkeen, kun kapasiteetti nousi 26000 testiin päivässä. Testauksen huiput ovat osuneet samoille päiville kuin marraskuun epidemian huiput, ei ehkä sattumaa.

     Positiivisten testitulosten osuus on pysynyt koko maan tasolla alle kahden prosentin tasolla, epidemian vakavasta tilanteesta huolimatta. Se on hyvä tulos.

      Varsinais-Suomen tilanteen huonontuminen näkyy positiivisten tulosten osuuden nousussa. Vaasa on noussut takaisin Suomen 2. huonoimmalle tasolle, vaikka ilmaantuvuus ei ole korkea. Siellä ei testata. Keski-Pohjanmaa, Itä-Savo, Kainuu ja Lappi ovat Suomen kärki.

       Toinen näkökulma testaukseen on se, kuinka paljon testataan suhteessa väestöön, oli tilanne päällä tai ei. Itä-Savossa testataan enemmän kuin Vaasan SHP:ssä tai Kymenlaaksossa, vaikka Itä-Savossa on ollut vain yksi tartunta viimeisen 2 viikon aikana. SHP:den välillä on eroja.

        Tässä hieman pidempi aikaväli. Testien määrä per uusi tartunta (eli positiivisten osuuden käänteisluku). Mitä suurempi luku, sen parempi. Jotkut sairaanhoitopiirit, esim. Lappi, Kainuu ja Itä-Savo, ovat saaneet luvut nousemaan korkealle tasolle. Hyvä.

         Tässä sairaanhoitopiirien testien määrä per löydetty tartunta epidemian alusta asti. Itä-Savossa ja Keski-Pohjanmaalla on testattu eniten koko epidemian aikana (siellä ei pahemmin tartuntoja ole ollutkaan), ja Vaasan SHP:ssä vähiten (siellä on ollut tartuntoja, nyt taas).

          Varsinais-Suomessa 7 päivän ilmaantuvuus on tiukentuneiden toimenpiteiden myötä tullut alas yhdessä viikossa 20 prosenttia. Vielä ollaan kuitenkin 3 kertaa korkeammalla kuin marraskuussa ennen nousua.

           Pohjois-Pohjanmaalla on tilanne saatu hallintaan. Eilen 22.12. oli ensimmäinen päivä kahteen kuukauteen ilman tartuntoja.

            Myös Päijät-Hämeessä ollaan onnistuttu.

             Myös Pirkanmaalla kehitys näyttää hyvältä.

              Tässä on Suomen paras sairaanhoitopiiri. Ainakin koronan torjunnassa. 14 päivän ilmaantuvuus meinasi jo mennä nollaan, mutta sitten tuli harmittavasti yksi tartunta. Siellä on myös testattu eniten suhteessa löydettyihin tartuntoihin.

               Koko epidemian aikana on suhteessa väestöön testattu eniten Lapissa, Uudellamaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla, ja vähiten Vaasan sairaanhoitopiirin alueella.

                Lapissa Suomen 18.11. alkanut epidemia ei ole näkynyt. Marraskuun alun tilanne on saatu hoidettua. Toivottavasti tilanne pysyy lomakauden ajan hyvänä.

                 Länsi-Pohjassa 7 päivän ilmaantuvuus ehti jo tulla alas, mutta on lähtenyt nousemaan uudelleen.

                  Jaa sosiaalisessa mediassa

                  Arkisto