Suomen epidemia 28. huhtikuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen hidas väheneminen jatkuu. Ilmaantuvuus laski Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. 50 suurimman kaupungin tilanne parani.

  Tänään THL ilmoitti 244 tartuntaa, poisti 4 ja tunnettu raportoinnin viive pieneni 26 tartunnan verran. Muuttumattomalla viivellä laskettu tartuntojen määrä on 222 (punainen viiva).

   Satakunnassa ja Uudellamaalla ilmoitettiin tänään hieman nykyistä ilmaantuvuutta enemmän tartuntoja.

    HUS ei ilmoita päivittäisiä tartuntoja, joten viivettä ei voi arvioida, mutta ilmoitettujen tartuntojen ilmaantuvuutta voi tarkastella. Tässä päivittäinen ilmaantuvuus verrattuna 7 päivän ilmaantuvuuteen.

     Varsinais-Suomessa päivittäin ilmoitettujen tartuntojen ilmaantuvuus on ollut viikon keskiarvon alapuolella. Hyvä.

      HUS:n alueella ilmaantuvuus laskee edelleen. Tilanne ei kuitenkaan ole sama kaikissa ikäryhmissä.

       HUS:n alueella 0-4 -vuotiaiden tartunnat ovat lakanneet vähenemästä 18. huhtikuuta. 5-9 -vuotiaiden tartunnat ovat lähteneen kasvamaan 23.4. jälkeen. Tartunnat on saatu (5 päivän itämisaika + raportoinnin viive 2 päivää) = 7 päivää aikaisemmin.

        HUS:n alueella 10-14 -vuotiaiden tartunnat vähenevät, mutta 15-19 -vuotiaiden tartunnat ovat kasvaneet 23.4. jälkeen.

         Sen jälkeen kun 7-9 luokat menivät etäopetukseen 8.3. ja kouluikäisten tartuntojen kasvu rupesi vähenemään 17.3., HUS:n alueella suurin osa tartuntojen vähenemisestä on tullut koululaisten vanhempien ikäryhmistä.

          HUS:n alueelle 7-9 luokkien lähiopetus alkoi noin 12. huhtikuuta ja lukioiden lähiopetus vajaa viikko myöhemmin. Tässä Helsingin ohjeet.

          HUS:n alueella 5-9 -vuotiaiden tartuntojen väheneminen lakkasi 21.4. eli 9 päivää sen jälkeen kun lähiopetus alkoi. Lukioikäisten tartunnat lähtivät nousemaan 24.4. eli noin 9 päivää sen jälkeen kun lähiopetus alkoi (noin 15.4.).

           Tulos: hyvässä vauhdissa ollut kouluikäisten tartuntojen väheneminen HUS:n alueella on päättynyt 16 päivää sen jälkeen, kun lähiopetus alkoi. HUS.n alueella kouluikäisten tartunnat rupesivat kasvamaan tänään.

            HUS:n alueella yli 20-vuotiaiden tartunnat rupeavat todennäköisesti kasvamaan noin viisi päivää (eli itämisajan verran) myöhemmin. Tämä johtuu siitä, että ...

             ... lapset tartuttavat vanhempansa. Vanhempien tartunnat seuraavat lasten tartuntoja noin 5 päivän (eli itämisajan pituisella) viiveellä.

              Nyt näyttäisi olevan käynnissä sama prosessi kuin maaliskuussa (5.3. lähtien), mutta päinvastaiseen suuntaan. - 12.4. lähiopetus alkoi - 0-4 -vuotiaiden tartuntojen kasvu kiihtyi 18.4. alkaen (6 päivää myöhemmin)

               Vaihe 1: - lähiopetus avataan Uudellamaalla 12.4. alkaen - kaikkien ikäryhmien (sekä alle 20-vuotiaiden että yli 20-vuotiaiden) tartunnat vähenevät 12.4.-17.4.

                Vaihe 2: - kouluikäisten tartuntojen kasvu kiihtyy 21.4. alkaen eli 9 päivää sen jälkeen kun lähiopetus alkoi (12.4.). Korjattuna 5 päivän itämisajalla + 2-3 päivän raportoinnin viiveellä tartunnat on saatu 13.-14.4. eli 1-2 päivää lähiopetuksen alkamisen jälkeen.

                 Vaihe 2 (jatkuu) - vanhempien ikäryhmien tartunnat eivät reagoi, vaan tartunnat vähenevät

                  Vaihe 3 - alle 20-vuotiaiden tartunnat rupesivat kasvamaan. Tämä vaihe alkoi Uudellamaalla 28.4.

                   Vaihe 4: - yli 20-vuotiaiden tartunnat rupeavat kasvamaan (HUS:n alueella arviolta 2.-3. toukokuuta)

                    Myös Pirkanmaalla alle 20-vuotiaiden tartunnat ovat ruvenneet kasvamaan. Kasvu alkoi 23. huhtikuuta.

                     Koko maassa alle 20-vuotiaiden tartuntojen kasvu on kiihtynyt, mutta on vielä negatiivinen.

                      Jaa sosiaalisessa mediassa

                      Arkisto