Suomen epidemia 29. joulukuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Voimakas tartuntojen kasvu jatkuu. Sairaanhoitopiirit ilmoittivat tänään 5179 tartuntaa, kasvu viikossa 5179/2839 = 1.82x = 9.0% päivässä = 13x kuukaudessa. 23.12. jälkeen kertynyt THL:n raportoinnin viive nousi 7171 tartuntaan.

    Olen myöhentänyt arviota Omicronin kasvusta. Delta hyvää nyt huomattavasti hitaammin Omicronille.

      Tänään THL ilmoitti 2584 tartuntaa, poisti 1, ja raportoinnin viive kasvoi 2594 tartunnan verran. Muuttumattomalla viiveellä laskettu (eli sairaanhoitopiirien lukuihin perustuva) uusien tartuntojen määrä on 2584+1+2594 = 5179 (punainen viiva).

        Testien määrät ovat laskeneet joulun aikana, ja viive on kasvanut. Tänään ilmoitettiin testejä aikavälille 22.12.-27.12. eli 2-9 päivän viiveellä.

          Positiivisten osuus nousee yhä nopeammin. Aikavälillä 20.12.-23.12. kasvuvauhti oli 7.6 prosenttia päivässä = 9.0x kuukaudessa. Jos kasvu jatkuu, niin 30.12. positiivisten osuus on noin 17.2% ja 6.1.2022 noin 29 prosenttia, eli noin joka kolmas testi on positiivinen.

            Alensin koko maan Omicron-ennustetta edelleen. Omicronin kasvu on edennyt hitaammin kuin alkuperäisessä 12.12. ennusteessa. Osuus ei ehkä myöskään nouse 100 prosenttiin.

              Sitten sairaanhoitopiirien tilanteeseen. Suomessa ilmaantuvuus nousi nopeimmin Ahvenanmaalla, jonka 68 uutta ilmoitettua tartuntaa 29.12. vastaisivat 12500 tartuntaa koko maassa.

                Tässä sama kuva 1.11. lähtien. Varsinais-Suomessa, missä on sovellettu tiukempia ohjeistuksia, ilmaantuvuus kasvaa selvästi hitainta vauhtia.

                  Ilmaantuvuus nousee kaikissa sairaanhoitopiireissä, Vaasassa nopeimmin. Laitoin Kanta-Hämeen (joka ilmoittaa lukuja tänään) oikean puoleiselle akselille, jotta viiva erottuu.

                    Vaasan sairaanhoitopiirissä ilmaantuvuu kasvoi aikavälillä 20.12.-28.12. 13.8% päivässä = 2.5x viikossa = 48x kuukaudessa, mutta 26.12.-28.12. jo 29.9% päivässä = 6.2x viikossa.

                      25.12. lähtien Omicronin leviäminen muualla maassa on ollut voimakkaampaa kuin HUS:n alueella. Odotan HUS:n osuuden pienenevän nopeasti samalle tasolle kuin miltä lähdettiin 7.12.

                        Jos HUS:n osuus tartunnoista pienenee yhtä nopeasti kuin on noussutkin (17 päivässä), niin HUS:n osuus koko maan tartunnoista on palautunut 7.12. tasolle 10.1.2022. Voisi kuvitella että silloin ollaan lähellä epidemian huippua (nykyisillä oletuksilla).

                          Ilmaantuvuus nousee lähes yhtä kovaa vauhtia kaikkialla muualla paitsi Keski-Suomessa.

                            Pohjois-Savossa, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla ilmaantuvuus ei toistaiseksi ole noussut.

                              OYS ervan alueella ilmaantuvuus nousee nopeinta vauhtia Lapissa ja Länsi-Pohjassa, mutta ei Pohjois-Pohjanmaalla, missä tuotiin voimaan rajoituksia ennen joulua.

                                Tässä yleiskuva sairaanhoidosta, kuolemista ja positiivisten osuudesta (=todellisisten tartuntojen indikaattori). Kuolemien ja sairaanhoidon määrä seuraa positiivisten osuutta melko hyvin. Sairaanhoidon määrä ei ole toistaiseksi lähtenyt nopeaan kasvuun.

                                  Tässä positiivisten osuuden perusteella tehty arvio todellisesta tartuntojen määrästä. Suhdeluku (4.59) tulee laskemaan, kun THL rupeaa ottamaan raportoinnin viivettä kiinni.

                                    Sairaanhoito: joulun jälkeen nousi ensin erikoissairaanhoito ja tänään vuodeosastohoito. Tehohoidossa olevien määrä ei ole joulun jälkeen noussut missään päin Suomea.

                                      Sairaanhoidossa olevien ilmaantuvuus nousi tänään 29.12. kaikissa muissa sairaanhoitopiireissä paitsi OYS (Oulu) erityisvastuualueella (Erva).

                                        Tässä erityisvastuualueet.

                                          Iso-Britanniassa ei ole toistaiseksi viitteitä siitä, että Omicron-potilaiden sairaalassaoloaika olisi lyhyempi kuin Deltalla. Tämä on huono uutinen.

                                            Etelä-Afrikassa lopetettiin tartuntojen jäljtys 23.12., ja oireettomat (vaikka olivat sairaita) saivat liikkua vapaasti. Tuli niin hirveä huuto, että tämä määräys ehti olla voimassa vain 5 päivää kunnes se peruutettiin.

                                            Tähän linkit joulukuun ja koko epidemian seurantaan.

                                              Jaa sosiaalisessa mediassa

                                              Arkisto