Suomen epidemia 22. lokakuuta 2020 Ilkka Rauvola Päivitetty

Epidemia leviää tasaisesti ympäri maata. THL raportoi 184 tartuntaa (punainen), ja lisäksi ero SHP:den ja THL:n välillä kasvoi arvioidusta -43:sta +71 tartuntaan (vaaleanpunainen) (eli SHP/THL erotuksen muutos oli arviota +114 tartuntaa).

  Epidemia näyttäisi lähtevän taas pahenemaan. Kun THL:n julkaisemaa lukua (184) korjataan SHP/THL eron muutoksella (+114), saadaan 298 tartuntaa. Se on syksyn korkein lukema, vähän korkeampi kuin Vaasan epidemian ollessa pahimmillaan (8.10.).

   Mitä tästä voisi päätellä? - sairaanhoitopiirien "ressu", joka jo ehti tyhjentyä, on lähdössä taas täyttymään, kun osa tartunnoista menee sinne - ennen pitkää myös THL:n julkaisemat luvut rupeavat nousemaan

    Viimeisen viikon aika nähty ilmoitettujen määrien lasku johtuu lähes yksinomaan siitä, että 20-30 -vuotiaiden saamien tartuntojen määrä on pienentynyt. Ja nämä ovat siis ilmoitettuja, eli osa on mennyt suurenevaan sairaanhoitopiirien puskuriin (eli "ressu").

     Yli 30-vuotiaiden saamien tartuntojen määrä on itse asiassa noussut edellisen 14.10. huipun jälkeen. Ja näihin pitää vielä lisätä yllämainitut sairaanhoitopiirien raportoimat luvut, joita THL ei ole vielä raportoinut.

      Tässä THL:n julkaisemien lukujen perusteella tehty kuva. Tässä kuvassa ei ole otettu huomioon sitä, että raportoinnin viive kasvaa (eli juuri tuo yllä kuvattu ero sairaanhoitopiirien ja THL:n kumulatiivisten lukujen välillä).

       Tänään THL siis ilmoitti 184 tartuntaa. 95 prosenttia tartunnoista on raportoitu alle 6 päivässä koko maan tasolla. Vaasa hitain (10 päivää) ja Itä-Savo nopein (1 päivä)

        Sairaanhoitopiirien välillä on eroja siinä, kuinka nopeasti luvut tulevat ulos THL:n kautta. Kuvassa 20.-22.10. raportoitujen tartuntojen viiveiden keskiarvot. Mikä selittää näitä eroja?

         Kaikki ketjut löytyy jatkossa täältä. Syys- ja lokakuu ovat jo kokonaan.

          Jaa sosiaalisessa mediassa

          Arkisto