Suomen epidemia 12. lokakuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Kuolemien määrä on lähtenyt nopeaan nousuun. Kärjessä ovat yli 80-vuotiaat, joiden kuolemien määrä nelinkertaistuu kuukaudessa nykyisellä kasvuvauhdilla. Heidän 2. rokotuksestaan on nyt kulunut noin 5 kuukautta.

  Jos yli 80-vuotiaiden nykyinen kasvuvauhti jatkuu, niin päivittäisten kuolemien määrä ylittää koko epidemian korkeimman tason (8.5 kuollutta päivässä / 17.4.2020) kahden viikon päästä (27.10.). Nämä kuolemat on raportoitu 4 viikkoa myöhemmin (24.11.).

   Syy kuolemien nopeaan kasvuun yli 80-vuotiaiden parissa on todennäköisesti se, että 2. rokotuksesta on kulunut liian kauan. Jostain syystä 3. rokotuksen antamista ei kuitenkaan ole aloitettu, vaikka kuolemien määrä kasvaa nopeasti.

    Kuolemat raportoidaan viiveellä. Noin puolet kuolemista raportoidaan 17 päivän kuluessa, ja 95 prosenttia kuolemista on raportoitu, kun kuolemasta on kulunut 27 päivää.

     Jos nykyinen kuolemien kasvuvauhti jatkuu, kuolemien määrä nousee marraskuun loppuun mennessä noin 7 kertaa korkeammaksi kuin aikaisempi huippu (17.4.2020). Tartunta on saatu noin 1-2 viikkoa aikaisemmin.

      Kuvassa ne yli 80-vuotiaat, joilla oli korona kuollessaan ("with corona"). Kasvuvauhti on noussut 6.2 prosenttiin päivässä = 6.1x kuukaudessa. Viimeisen viikon aikana on ilmoitettu 19 yli 80-vuotiaan kuolemasta.

       Epidemian todellinen tilanne näkyy kuolemista, sairaanhoidosta, jätevedestä ja altistumisista. Syy on se, että testausta on vähennetty rajusti. Mutta tartuntojenkin määrä nousee yhä nopeammin (vaaleanpunainen viiva).

        Tänään THL ilmoitti 622 tartuntaa, ei poistanut yhtään, ja otti viivettä kiinni 142 tartunnan verran. Muuttumattomalla viiveellä laskettu (eli sairaanhoitopiirien lukuihin perustuva) uusien tartuntojen määrä on 622+0-142=480 (punainen viiva).

         HUS:n mukaan todellinen tartuntojen määrä Suomessa saadaan siten, että kerrotaan THL:n ilmoittama tartuntojen määrä kolmella.

          Pirkanmaalla asia sanotaan suoraan: epidemia käy läpi ne alle 12-vuotiaat, joita ei ole rokotettu. Eli kaikki.

          Jaa sosiaalisessa mediassa

          Arkisto