Suomen epidemia 24. marraskuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen kasvu yltyy jatkuvasti, Kuolemien määrä ohitti viime kevään huipun, vaikka väestö on rokotetttu. Testien määrä ei jaksa nousta yhtä nopeasti kuin tartunnat, eli positiivisten osuus nousee koko ajan. Rokotusten määrä polkee paikallaan.

  Tänään THL ilmoitti 1007 tartuntaa, ei poistanut yhtään, ja raportoinnin tunnettu viive kasvoi 167 tartunnalla (yhteensä 357 viime perjantain jälkeen). Muuttumattomalla viiveellä laskettu uusien tartuntojen määrä on 1007+0+167 = 1174 (punainen viiva).

   Epidemia, jonka kasvun koulujen syyslomat ehtivät jo pysäyttää lokakuussa, kasvaa ehtymättömällä voimalla. Jouluaattona on todettuja tartuntoja nykyisellä kasvuvauhdilla noin 3300 päivässä eli kolme kertaa niin paljon kuin nyt.

    Regressio (musta viiva) seuraa tartuntatautirekisterissä (TTR) olevia tartuntoja erittäin hyvin. Näyttää siltä, että kulmakertoimet tulevat nousemaan edelleen: TTR:n tartunnat kasvavat nopeammin kuin regressio.

     Positiivisten osuuden kasvuvauhti kiihtyy. Kasvu on 15.11. jälkeen ollut 2.7 prosenttia päivässä = 2.2x kuukaudessa. Tämä johtuu siitä, ettei testauksen määrä pysy enää mukana tartuntojen kasvun vauhdissa.

      Testauksen määrä kyllä kasvaa, mutta niin hitaasti, ettei se kykene estämään tartuntojen kasvua.

       Sairaanhoidon määristä ja positiivisten osuuksista arvioitu todellisten tartuntojen määrä on noussut 2.7-2.9 -kertaiseksi todettujen tartuntojen määrään verrattuna. Jos testausta nostetaan, todettujen tartuntojen määrä rupeaa lähestymään todellista tartuntojen määrää.

        Tartuntojen kasvun nopea kiihtyminen näkyy vaalipäivän (23.1.2021) ennusteessa. Todellinen tartuntojen määrä nousee tämän ennusteen mukaan noin 16000-17000 tartuntaan, ja todettujen tartuntojen määrä noin 6000 tartuntaan päivässä.

         Uusimmat Gompertz malliin perustuvat todettujen tartuntojen ennusteet ovat nousseet reilusti, kun niitä verrataan ensimmäisiin 18.11. tehtyihin ennusteisiin. Epidemian huippu siirtyy koko ajan eteenpäin (6 päivän aikana 6 päivää eteenpäin, ja määrät ovat kasvaneet 18%.

          Päivittäisten kuolemien määrä on ohittanut kevään huipun, vaikka 80 prosenttia väestöstä on rokotettu 2x. Syy on se, että yli 60-vuotiaiden saamat 2. rokotukset ovat vanhentuneet. Asialle ei kuitenkaan ole tehty juuri mitään: THL vitkuttelee 3. rokotusten kanssa.

           Englannissa, joka THL:n mukaan toimii hyvänä esimerkkinä Suomen epidemialle, ollaan menty toiseen suuntaan. Siellä 3. rokotuskierros on edennyt nopeasti, ja tulokset näkyvät.

            Englanti on rokottanut väestöään seitsemän kertaa nopeammin kuin Suomi, jossa on nyt rokotettu 3.52 prosenttia väestöstä kolmanteen kertaan. Ja Saksa 2x nopeammin. (Suomi ei ole toimittanut 3. rokotuksen aineistoa Our World in Datalle.)

             Pitää seurata, olemmeko Ruotsin tiellä. Siellä menee vielä huonommin: FHM ei nähnyt 3. rokotuksia tarpeelliseksi, ja jo tehdyt rokotteiden ostotilaukset marras- ja joulukuulle on peruttu. (Suomihan voisi ostaa nämä.)

              Ruotsin linja on ollut vakaa: jo lokakuussa rokotteiden ostomäärät vähennettiin puoleen. (Täytyypä ruveta seuraamaan Suomen rokoteostoja.)

               Palataan kuolemiin. Yli 80-vuotiaita kuolee nyt enemmän kuin keväällä, vaikka heidät on rokotettu kahteen kertaan. Varma merkki siitä, että 2. rokotuksen teho on heikentynyt.

                Suomessa on tähän mennessä kuollut noin 0.77 prosenttia niistä, joilla on todettu tartunta 13 päivää aikaisemmin. Tämän ennusteen mukaan nykyinen kuolemien määrä 4-11 -kertaistuu helmikuun alkuun mennessä.

                 Jos epidemian nykyinen kasvu ei muutu, kuolleiden määrä yli viisinkertaistuu seuraavan runsaan puolen vuoden aikana.

                  Sairaanhoidon ennuste on hieman pienentynyt. Viimeisen viikon aikana tapahtuneen epidemian kasvun perusteella sairaanhoidossa on 2.2. noin 2400 potilasta, eli yli seitsemän kertaa niin paljon kuin nyt.

                   Suomi on Euroopan viimeinen maa kolmansien rokotusten antamisessa.

                    Tässä linkki kaikkiin marraskuun ketjuihin. Loput niistä tulee tänne pikapuoliin.

                     Jaa sosiaalisessa mediassa

                     Arkisto