Suomen epidemia 20. maaliskuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Ilmoitettujen tartuntojen kasvu jatkuu, mutta nyt kaikki kasvu tulee jo Uudenmaan ulkopuolelta. Lisäksi pahimpien alueiden (Päijät-Häme, Kanta-Häme, Pirkanmaa) kasvu on heikentynyt. Etelä-Karjalassa voimakas kasvu jatkuu.

  Tänään THL ilmoitti 856 tartuntaa, poisti yhden ja otti raportoinnin viivettä kiinni 47 tartunnalla (kuten melkein aina viikonloppuisin). 15.3. on syntynyt uusi tartuntojen ennätys (885 henkeä).

   Tässä ovat tämän päivän tartunnat (THL:n luvut). HUS:n alueelle tuli 505 tartuntaa, mutta ne eivät muuta ilmaantuvuuden laskusuuntaa.

    Tässä on syy toiveikkuuteen. HUS:n alueen tartuntojen muutos nyt muuttunut negatiiviseksi. Vaikka tartuntoja ilmoitettiin tänään paljon, niin ne jakautuvat menneille päiville niin, että tartuntojen kasvu on hidastumassa lähes koko maassa, ehkä poislukien Etelä-Karjala.

     Tässä kuvassa ovat siis tartuntojen määrän 7 päivän keskiarvossa (ja siis 7 päivän ilmaantuvuudessa) tapahtunut muutos yhden päivän aikana siltä osin, kun tiedot ovat luotettavia (tartuntatautirekisterin viive huomioon ottaen).

      Otetaan esimerkki. HUS-alueen tartuntojen raportoinnin viive on kolme päivää, eli tartunnat on raportoitu luotettavasti 17.3. asti. Siksi HUS.n osalta luvut on näytetty 17.3. asti mutta ei sen pidemmälle.

       Yllä oleva kuva on sama kuin tästä kuvasta lasketut päiväkohtaiset muutokset tartuntojen määrissä (käyttäen 7 päivän keskiarvoja). HUS:n alueella ilmaantuvuus on 15.3.- 17.3. laskenut 2.3 prosenttia päivässä (-50 prosenttia kuukaudessa).

        Yläkoulun sulkeminen tehoaa. 15.3. jälkeen HUS:n alueella 7 päivän ilmaantuvuus on vähentynyt keskimäärin 2.3 prosenttia päivässä (tällä vauhdilla -50 prosenttia kuukaudessa). 14 päivän ilmaantuvuus on vähentynyt 0.9 prosenttia päivässä (-24 prosenttia kuukaudessa).

         Yläkoulun ja lukion etäopetus näyttää tehoavan myös Helsingissä. Siellä ilmaantuvuus on edelleen 15.3. huipun alapuolella. Laskua on ollut 15.3. jälkeen keskimäärin 0.2 prosenttia päivässä (-6 prosenttia kuukaudessa). Myös jäljitykseen on panostettu lisää.

          Myös Vantaalla yläkoulun ja lukion etäopetus tehoavat: 7 päivän ilmaantuvuus on kuudessa päivässä (14.-20.3.) vähentynyt 17 prosenttia. Uskomattoman hyvä vauhti. Jos sama tahti jatkuu kuukauden, ilmaantuvuus tulee laskemaan alle kolmasosaan (155) 4.3. huipusta (503).

           Myös Espoossa etäkoulu näyttää tehoavan. Espoossa 7 päivän ilmaantuvuus on 16.3. jälkeen noussut keskimäärin 0.4 prosenttia päivässä. Kasvuvauhti on tullut 89 prosenttia alas verrattuna keskimääräiseen kasvuvauhtiin 25.2.-16.3. (3.54 prosenttia päivässä).

            Jaa sosiaalisessa mediassa

            Arkisto