Suomen epidemia 4. maaliskuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen kasvu on ennallaan 4.3 prosentissa 27.2. jälkeen, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 3.5-kertaistuu kuukaudessa. Koko pääkaupunkiseutu voimakkaassa kasvussa. Vantaalla 7 päivän ilmaantuvuus ylitti 500:n tason.

  Tänään THL ilmoitti 758 tartuntaa, poisti 2 ja viive pieneni 5 tartunnalla. Muuttumattomalla viiveellä laskettu tartuntojen määrä on 751 (punainen viiva).

   Tartuntojen määrä (viikon keskiarvo) nousi tänään 2.7 prosenttia.

    Alle 20-vuotiaiden tartunnat ovat ruvenneet kasvamaan nopeammin kuin muiden ikäryhmien tartunnat. Muutos tapahtui eilen (eli kolmantena päivänä sen jälkeen, kun koulut alkoivat).

     HUS:n alueella ilmaantuvuus on hiihtolomien päättymisen jälkeen (28.2.) noussut keskimäärin 3.5 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä kolminkertaistuu kuukaudessa.

      Viimeisen viikon aikana HUS:n alueella ilmaantuvuus on noussut nopeasti useissa kunnissa. Helsingissä ilmaantuvuus nousi yli 400:n ja Vantaalla yli 500:n.

       Helsingissä tartuntojen määrä pysyi hiihtolomien alettua paikallaan torstaihin 25.2. saakka, jonka jälkeen kasvu alkoi uudelleen. Ilmaantuvuus on 25.2. jälkeen noussut keskimäärin 4.2 % päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 3.4-kertaistuu kuukaudessa.

        Vantaalla 7 päivän ilmaantuvuus nousi tänään tasolle 503, eli 0.5 prosenttia. Hiihtolomien alettua ilmaantuvuus laski, mutta sen jälkeen kun tartunnat rupesivat taas kasvamaan 25.2., kasvu on ollut keskimäärin 5.6 prosenttia päivässä (5x kuukaudessa).

         Espoossa ilmaantuvuus on 25.2. jälkeen lähtenyt nopeaan nousuun (6.2 prosenttia päivässä eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 6-kertaistuu kuukaudessa). Ilmaantuvuus (275) on 34 % pienempi kuin Helsingissä ja 45 % pienempi kuin Vantaalla.

          Ahvenanmaalla ilmaantuvuuden pahin nousu on ehkä ohi. Tartuntoja on paljon päiväkodeissa ja kouluissa.

           Varsinais-Suomessa ilmaantuvuus on lähtenyt nopeaan kasvuun hiihtolomien jälkeen. 23.2. jälkeen kasvu on ollut 6.0 % päivässä (6x kuukaudessa), mutta on 28.2. jälkeen kiihtynyt 10.8 prosenttiin päivässä (21x kuukaudessa). Nopeimmin kasvavat alle 20- vuotiaiden tartunnat.

            Varsinais-Suomessa epidemia on ollut nopeassa kasvussa hiihtolomien ajan. Kouluikäisten tartunnat kaksinkertaistuivat 3.3. (3 päivää sen jälkeen kun hiihtoloma päättyi).

             Varsinais-Suomessa kouluikäisten osuus tartuntojen kasvusta kasvaa nopeimmin. Kasvu alkoi 1.3. ja on kiihtynyt joka päivä.

              Ilmaantuvuus ei nouse niinkään Turussa, vaan sen naapurikunnissa. Oripäässä on paha paikallinen epidemia.

               Satakunnassa ilmaantuvuus on lähtenyt nousemaan uudelleen.

                Raumalla tilanne paranee, mutta ilmaantuvuus kasvaa naapurikunnissa.

                 Hiihtolomat ovat toimineet Satakunnassa. Siellä on hiihtolomien alkamisen jälkeen ollut vain vähän altistumisia kouluissa ja päiväkodeissa. Alle 20-vuotiaiden saamien tartuntojen kasvu väheni 26.2. saakka. Määrä on edelleen 19.2. tasoa alemmalla tasolla.

                  Pirkanmaalla ilmaantuvuus on 1/7 Vantaan tasosta ja 1/5 HUS-alueen tasosta, mutta sen kasvu on nopeaa. 26.2. jälkeen 7 päivän ilmaantuvuus on kasvanut keskimäärin 9.1 prosenttia päivässä (14x kuukaudessa).

                   Jaa sosiaalisessa mediassa

                   Arkisto