Suomen epidemia 29. maaliskuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen hidastuminen näyttää ehkä toistaiseksi päättyneen. Uusimaa tulee alas (tosin hitaammin), mutta Kymenlaaksossa, Pirkanmaalla, Etelä-Savossa ja Itä-Savossa ilmaantuvuus nousee. Alle 20-vuotiaiden osuus tartunnoista nousi edelleen.

  Tänään THL ilmoitti 422 tartuntaa, ei poistanut yhtään, ja raportoinnin viive nousi 16 tartunnalla, yhteensä 438 tartuntaa (punainen viiva). Päiväkohtainen kasvu nousi nollan yläpuolelle pitkän negatiivisen kauden jälkeen (sininen viiva).

   Testien määrä tippui 1.8 prosenttia lisää (tällä vauhdilla -41 prosenttia kuukaudessa). Yhtämittaista laskua on kestänyt nyt viikon ajan.

    Alle 20-vuotiaiden osuus tartunnoista nousi uuteen ennätykseen. Useimmilla niistä alueista, joissa ilmaantuvuus kasvaa, myös alle 20-vuotiaiden osuus on korkeampi kuin koko maassa: Pirkanmaa (33%), Päijät-Häme (31%), Kymenlaakso (31%), Pohjois-Savo (31%).

     Vaikka osasta sairaanhoitopiirejä puuttuu vielä tämän päivän luvut, niin näyttäisi olevan niin, että tartuntojen aleneminen on vähintään hidastunut. HUS ei jaksa yksin pitää muutosta negatiivisena.

      HUS:n tartuntamäärät tulevat alas. Sitävastoin ilmaantuvuus nousi Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassakin.

       Kymenlaaksossa ilmaantuvuus nousee nopeasti. Etelä-Karjalassakaan tilanne ei ole ohi. Päijät-Hämeessä tilanne näytetään saadun hallintaan. Vaasassa menee erittäin hyvin.

        Etelä-Savossa ilmaantuvuus nousee. Itä-Savossa löytyi viikonloppuna iso rypäs.

         Pohjois-Savossa ilmaantuvuus nousee, Keski-Pohjanmalla ja Pohjois-Pohjanmaalla laskee edelleen.

          Pohjoisessa ilmaantuvuus laskee joka puolella. Saa nähdä miten Lapissa ilmaantuvuus kehittyy pääsiäisen aikana + jälkeen.

           Vaasan sairaanhoitopiirissä on ollut rohkeutta tehdä asiat tiukemmin kuin mitä THL:n ohjeet edellyttävät. Se näkyy: 16.2. jälkeen 17 päivän ilmaantuvuus on tullut alas 91 prosenttia. Katsotaan mitä siellä on tehty oikein.

            16.2. jälkeen Suomen 7 päivän ilmaantuvuus on noussut 54 prosenttia, mutta Vaasan SHP:ssä ilmaantuvuus on pudonnut 91 prosenttia. Viidessä viikossa on siis syntynyt 17-kertainen ero Vaasan hyväksi. Kuka vielä uskoo ettei tukahdutus ole mahdollista (muut kuin STM siis)?

             Vaasan SHP:n ilmaantuvuus lähti tulemaan jyrkästi alas 16.2. jälkeen. Tässä yhteenveto siitä, mitä siellä ollaan tehty. 1) iso tiedotuskampanja ennen hiihtolomia.

              2) Tiedotuskampanjan keskeiset osat: - tiukat kokoontumisrajoitukset - aikuisten harrastukset tauolle - joukkoliikenne (Vaasan kaupunki) : vain koululaiset, muut henkilöautolla - väestö on saatu noudattamaan ohjeita tunnontarkasti. 99% aikuisista käyttää maskia

               Ulkomailta saapuville Vaasassa tuli noin 15.2. alkaen voimaan tiukemmat ohjeet kuin THL:llä. 72h vapauttamista ei tehdä, vaan kun muualla suomessa voi negatiivisen tuloksen elää normaalisti, niin Vaasassa suositellaan vahvasti 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

                Lisäksi nyt on alkanut oireettomien testaus. Todella hyvä juttu. Islannissa havaittiin viime keväänä, että puolet tartunnoista on oireettomilla, ja että tautia ei voi mitenkään saada kitkettyä jos vain toinen puoli taudin saaneista löydetään.

                 Tässä hyvä artikkeli Islannin oireettomien testauksesta viime keväältä. 50 prosentilla tartunnan saaneista ei ole oireita.

                 Vaasassa on koulujen altistumisisissa eri meininki kuin Etelä-Suomessa.

                  Ja lopuksi tärkein: päinvastoin kuin THL, Vaasassa ollaan sitä mieltä että korona leviää kouluissa ja päiväkodeissa. Tämä on ollut hyvä pohja tehokkaille koronatoimille.

                   Tulos: Vaasassa on kehittymässä onnistunut tukahdutus. Vaasan sairaanhoitopiirissä tartuntojen määrä on tullut 91 prosenttia alas 15.2. jälkeen (15.2.-29.3.). Tartuntojen määrä vähenee edelleen.

                    Mikä tahansa sairaanhoitopiiri voi onnistua. Niin halutessaan.

                     Jaa sosiaalisessa mediassa

                     Arkisto