Suomen epidemia 6. lokakuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen kasvu kiihtyy edelleen. Vakavasti sairaiden määrä kasvaa varsinkin TYKS erityisvastuualueella. Myös HYKS ervan ja nyt myös KYS ervan (Kuopio) alueilla vakavasti sairaiden määrä nousee.

  Tartuntojen kasvu (regressio, vaaleanpunainen viiva) on noussut selvästi korkeammalle tasolle kuin ennen testauksen vähentämistä. Tänään THL ilmoitti 666 tartuntaa, poisti 0, ja viive kasvoi 83 tartunnalla = 749 (punainen viiva).

   Testejä on löytynyt lisää (kuten toivoin), ja sen tuloksena positiivisten osuuden erittäin nopea nousu on vähintään hidastunut.

    Testien raportoinnin viive nousi viikonlopun aikana (jolloin ei raportoitu lukuja) ja alkuviikosta.

     Eilen ja tänään raportoitiin suuria määriä testejä melkoisella viiveellä. Määrät ovat kasvaneet noin 50 prosenttia viime viikosta.

      Tulos: testien alamäki on päättynyt. Nyt on jo jotain toivoa.

       TYKS erityisvastuualueen (V-S, Ahvenanmaa, Satakunta ja Vaasa) sairaanhoidon tilanne on selvästi pahin, ja pahenee nopeinta vauhtia. HYKS on heti perässä, ja nyt myös KYS ervan luvut ovat ruvenneet nousemaan. Tampereella (TAYS erva) ja Oulussa (OYS erva) tilanne on vakaa.

        Vakavasti sairaita on suhteessa väestöön eniten HYKS ja TYKS erityisvastuualueilla, ja määrät kasvavat nopeasti. Kuopiossa (KYS erva) luvut ovat ruvenneet nousemaan lähes samaa vauhtia kuin HYKS ervan luvut.

         Vaikka TYKS erityisvastuualueella (erva) vakavasti sairaiden määrä on 29.8. jälkeen lähes viisinkertaistunut (4.7x), niin testien määriä ei kuitenkaan ole nostettu. Kasvu on 4.1 prosenttia päivässä = 3.4x kuukaudessa.

          Koko maassa vakavasti sairastuneiden määrä on viimeisen kymmenen päivän aikana (26.9.-6.10.) noussut 41 prosenttia. Kasvuvauhti on 3.5 prosenttia päivässä = 2.8x kuukaudessa. Nopeimmin on kasvanut tehohoidon tarve (4.6% päivässä = 3.9x kuukaudessa).

           Tässä sama kuva, mutta 7 päivän keskiarvoina ja log asteikolla. Koko maassa kaikki vakavan sairauden kuvaajat kasvavat eksponentiaalisesti (= piirtävät suoraa viivaa log asteikolla).

            Nykyisellä kasvuvauhdilla vakavasti koronaan sairastuneiden määrä ohittaa kevään 2021 huipun tasan kuukauden päästä (6.11.2021). Tehohoidon viime kevään huippu (59/29.3.2021) ohitetaan 31. lokakuuta.

             Jaa sosiaalisessa mediassa

             Arkisto