Suomen epidemia 30. marraskuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen kasvu alkoi uudestaan. HUS:n alueen tartuntojen määrä rupesi kasvamaan uudelleen, vaikka maskit ovat käytössä. Positiivisten osuus nousee nopeasti, eli testauksen määrä ei jaksa nousta yhtä nopeasti kuin tartuntojen määrä.

  Tänään THL ilmoitti 916 tartuntaa, poisti 1, ja tunnettu raportoinin viive kasvoi 142 tartunnalla. Muuttumattomalla viiveellä laskettu (eli sairaanhoitopiirien lukuihin perustuva) uusien tartuntojen määrä on 916+1+142 = 1059 (punainen viiva).

   Uusi variantti =uusi epidemia. Paitsi että me sössittiin 3. rokotukset: turha viides aalto alkoi 18.10.2021, johtuu vanhenevista 2. rokotuksista kuten muuallakin Länsi-Euroopassa (paitsi ei Englannissa, jossa on rokotettu 3x). Veikkaan että kohta alkaa 6. eli Omikron-aalto.

    Testien määrän kasvu on hiipunut. Viimeisin tieto (24.11.) on että testien määrä on vähentynyt. Tämä tarkoittaa, että yhä enemmän tartuntoja jää piiloon. (Mikä on Suomen testauksen max kapasiteetti?)

     Positiivisten osuus nousi jälkeen uuteen ennätykseen. Kasvuvauhti 12.11.-24.11. on ollut 1.39% päivässä =1.51x kuukaudessa. Nykyisellä kasvuvauhdilla positiivisten osuus on jouluaattona 14.9 prosenttia, eli pahempi kuin Oulussa nyt.

      Koko ajan nouseva positiivisten osuus tarkoittaa, että todellisten tartuntojen määrä (vaaleanpunainen viiva) kasvaa vielä kovempaa vauhtia kuin testeillä todettujen tartuntojen määrä.

       Jos testausta ruvetaan nostamaan, se tarkoittaa sitä, että kuvan musta viiva rupeaa ottamaan kiinni kuvan vaaleanpunaista viivaa. Eli vähän aikaa tartuntojen kasvu on jyrkkää, mutta todellisten tartuntojen kasvu rupeaa hiipumaan (ainakin toivottavasti).

        Tämän päivän isoin uutinen on, että Oulussa on tunnustettu, että tartunnat leviävät kouluissa. Saa nähdä, tehdäänkö koulujen tartunnoille mitään. Lisäksi veikkaan, että koulujen todelliset luvut ovat vielä suurempia. Onko seulottu? Tulokset?

         Tässä kuva Oulun kaupungin sivuilta. Vielä on perheiden osuus liian suuri, eli ei ole kuitenkaan vielä tunnustettu että koululaiset tuovat tartunnat kotiin koulusta. Se on toivottavasti se seuraava vaihe.

         @JormaMakitalo nyt olisi hyvä paikka tehdä tällainen koulujen sekvensointitutkimus, missä otetaan selvää, mistä ne koulujen tartunnat oikein tulevat. @dalygene osaa ehkä auttaa.

          Omicron: nyt näyttää siltä, että niillä rokottamattomilla, jotka ovat sairastaneet taudin, on Deltaan verrattuna kaksinkertainen todennäköisyys saada Omicron (B.1.1.529) tartunta.

           Israelilaisten alustavan arvion mukaan kolme rokotetta antaa 90% suojan Omicron tartuntaa vastaan, ja hyvän suojan sairaalaan joutumista vastaan. THL ei kuitenkaan näe tarpeelliseksi rokottaa suomalaisia kolmanteen kertaan.

            Luonteva syy siihen, että rokotettuja on kuollut koronaan enemmän on se, että heidät on jätetty rokottamatta 3. kertaan. Eikä se, että heitä on enemmän. Nämä kuolemat olisi aivan hyvin voitu estää. @PaiviAlaRisku

            Suurin syy siihen, että rokotettuja on kuollut enemmän on se, että yli 65-vuotiaat on jätetty rokottamatta kolmanteen kertaan. Eikä se, että heitä on enemmän. Seuraavaksi alkavat kasvaa 70-80 -vuotiaiden kuolemat.

              Suomen epidemia on yhä enemmän rokottamattomien alle 12-vuotiaiden epidemia. Kun tautia on jo tarpeeksi liikkeellä, uuden variantin on helppo levitä. Omicron on tiettävästi vienyt eniten sairaalaan alle 2-vuotiaita lapsia. (Suhteessa väestöön).

               Puolet Suomen tartuntojen kasvusta tulee koululaisista. Toinen puoli tulee heidän vanhemmistaan. Tartunnat leviävät koteihin kouluista.

                Suomi on viimeinen Länsi-Euroopan maa, jossa ei ole vielä myönnetty koulujen merkittävää roolia tartuntojen leviämisessä. Tartuntojen leviäminen kouluissa ja kouluista koteihin on kuitenkin osoitettu sekvensointien avulla pitävästi.

                 Katsotaan vähän tilannetta Pohjois-Pohjanmaalla. Siellä tartunnat ovat levinneet kahdessa selvässä aallossa. @JormaMakitalo

                  Ensimmäinen aalto alkoi syyslomien päättymisen jälkeen (25.10.-29.10.). Ensimmäisen aallon alussa suurin osa tartuntojen kasvusta tuli koululaisista ...

                   ... jonka jälkeen koululaiset toivat tartunnat kotiin ja tartuttivat vanhempansa. Vanhemmat eivät enää juuri tartuttaneet enää muita, ja ensimmäinen aalto päättyi siihen 12. marraskuuta.

                    Toinen aalto lähti liikkeelle seuraavalla viikolla. Kasvuvaihe kesti viikon (13.11.-20.11.), jonka aikana sekä koululaisten saamien tartuntojen määrä että koululaisten osuus tartunnoista nousi koko ajan.

                     Myös toinen aalto alkoi hidstumaan juuri sillä hetkellä, kun koululaiset olivat saaneet tartuntansa ja ruvenneet viemään niitä koteihin. Kodeissa lasten vanhempien ikäryhmien ilmaantuvuus ei noussut ihan samalle tasolle kuin koululaisilla, joten tartuntojen määrä tuli alas.

                      Samaan aikaan, kun testaus jää yhä enemmän jälkeen tartunnoista, testauksen kapasiteettia näytetään leikattavan. Ei näytä hyvältä. Budjettipäätökset ei taida välittää Omikronista. Eikä Omikron budjettipäätöksistä.

                       Suomi on selkeästi Euroopan viimeisellä sijalla 3. rokotusten antamisessa. Nyt EU:n komissio on ojentanut Suomea.

                        Siltä varalta, että kohta joku kuitenkin sanoo ettei niitä lasten rokotteita saa kuitenkaan, niin kyllä niitä saa.

                         Tässä linkit marraskuun ja koko epidemian seurantaan.

                          Jaa sosiaalisessa mediassa

                          Arkisto