Suomen epidemia 10. toukokuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen kasvu on jatkunut yli viikon ajan, mutta ehkä hidastumassa. Varsinais-Suomessa kasvu hidastui ja Päijät-Hämeessä sekä Kanta-Hämeessä ilmaantuvuus väheni. Salossa 7 päivän ilmaantuvuus nousi takaisin toissapäivän ennätystasolle.

  Tänään THL ilmoitti 143 tartuntaa (22% enemmän kuin 3.5. ilmoitetut 117 tartuntaa), ei poistanut yhtään tartuntaa, ja tunnettu raportoinnin viive pieneni 8 tartunnalla. Muuttumattomalla viivellä laskettu uusien tartuntojen määrä on 143-8=135 (punainen viiva).

   Tartunnat ovat nyt olleet kasvussa yli viikon ajan. Sen tuloksena viikon keskiarvoista laskettu tartuntojen kasvu on nyt noussut positiiviseksi sekä tartuntatautirekisterin mukaan (sininen viiva) että muuttumattomalla viiveellä laskettuna (punainen viiva).

    Samasta kuvasta huomataan toinenkin asia. Kasvuprosentti on ollut nousussa toisesta pääsiäispäivästä (5.4.) lähtien, ja tartunnat rupesivat kasvamaan 8.5. Meillä ei ole kuitenkaan ollut malttia tehdä asioita niin, että tartuntojen määrä olisi jatkanut laskuaan.

     Helsingissä ilmaantuvuus on vappuaaton jälkeen noussut 16 prosenttia. Viimeisen 4-5 päivän aikana ilmaantuvuuden nousu on pysähtynyt.

      Espoossa 7 päivän ilmaantuvuus on samalla aikavälillä pudonnut 12 prosenttia. 30 prosentin ero Helsingin ja Espoon välillä (eli 1.16/0.88) nosti Helsingin ilmaantuvuuden Espoon ohi.

       Vantaalla ilmaantuvuuden kehitys toukokuun aikana on saman tyyppinen eräiden muiden radan varren kuntien kanssa. Tässä on eliminoitu 7.5. tehty noin 28 tartunnan poisto Vantaan luvuista.

        Keravalla ilmaantuvuus on laskenut vapun jälkeen. Hyvä.

         Tuusulassa 7 päivän ilmaantuvuus on noussut 75 prosenttia vappuaaton jälkeen. Keskimääräinen kasvuvauhti on 5.8 prosenttia päivässä (tällä vauhdilla 1.5x viikossa ja 5.4x kuukaudessa).

          Järvenpäässä 7 päivän ilmaantuvuus on vappuaaton 30.4. jälkeen noussut yhteensä 72 prosenttia. Aikavälillä 30.4.-10.5. nousuvauhti on ollut keskimäärin 5.6 prosenttia päivässä (tällä vauhdilla 1.47x viikossa ja 5.1x kuukaudessa), eli lähes sama vauhtia kuin Tuusulassa.

           Mäntsälässä 7 päivän ilmaantuvuus ehti pudota nollaan huhtikuussa, lähti nousemaan ennen vappua, mutta on sen jälkeen tullut alas.

            Lahdessa 7 päivän ilmaantuvuus on 30.4. jälkeen kaksinkertaistunut. Parin viime päivän aikana tilanne on parantunut.

             HUS:n alueella tilanne on pahin väestöltään pienimmissä kunnissa.

              Varsinais-Suomessa tilanne on viimeisen viikon aikana huonontunut lähes kaikissa suurimmissa kunnissa.

               Jaa sosiaalisessa mediassa

               Arkisto