Suomen epidemia 18. lokakuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Sairaanhoidossa olevien määrä vähenee TYKS erityisvastuualueella, mutta nousee kaikkialla muualla. Todettujen tartuntojen määrä on kääntynyt laskuun, mutta testien määrä vähenee nopeasti, ja positiivisten osuus nousi uuteen 2021 ennätykseen.

  Kaikkien hoitomuotojen määrät nousevat. Viime viikolla nähty nousu on tasaantunut ja kasvuvauhti on karkeasti samalla tasolla kuin lokakuun 1. viikolla.

   OYS ervan erikoissairaanhoidossa olevien määrä on noussut viikonlopun jälkeen.

    TAYS ervan alueella voimakas sairaanhoidon kasvu jatkuu. Teho-osasto on kuitenkin säästynyt nousulta.

     TYKS ervan alueella viime viikon suvantovaihe sairaanhoidossa näyttää päättyneen.

      HYKS ervan alueella erikoissairaanhoidon nousu jatkuu. Päijät-Hämeen osuus potilaista (16/77= 20.9%) on yli kaksi kertaa niin suuri kuin osuus väestöstä (9.6%).

       Testien määrän jyrkkä väheneminen näyttää jatkuvan. Testien määrä on nyt samalla tasolla kuin juhannuksena, vaikka tartuntoja on lähes 8 kertaa yhtä paljon.

        Positiivisten osuus nousi uuteen tämän vuoden ennätykseen. Viimeksi oltiin yhtä korkealla huhtikuussa 2020.

         Rokotepassi toimii. Ensimmäistä rokotusta haetaan nyt kiihtyvään tahtiin. Asialla ovat kaikki ikäryhmät, myös yli 80-vuotiaat.

          Toisen rokotuksen määrät sen sijaan eivät ole muuttuneet lainkaan (paitsi 75-79 -vuotiaiden osalta).

           Ensimmäisen rokotuksen määrät ovat nousseet 41 prosenttia 12.10. jälkeen (= ikäryhmien mediaani). Eniten ovat nousseet 60-74 -vuotiaiden rokotukset (noin 60 prosenttia).

            Sairaanhoitopiirien välille on avautunut todella isoja eroja rokotusten ottamisessa. Päijät-Hämeessä, missä on paha epidemia (ja josta on ollut juttuja lehdissä), 1. rokotuksen määrät ovat kolminkertaistuneet.

             Satakunnassa 1. rokotusten ottamisessa tapahtunut nousu on ollut saman suuruinen (3x 12.10. jälkeen) kuin Päijät-Hämeessä. Myös Satakunnassa on todella huono tilanne sairaaloissa, ja siitä on kirjoitettu lehdissä.

              Toisessa ääripäässä on Pohjois-Pohjanmaa, missä Oulun kaupunginjohtaja vastikään kirjoitti epidemiatilanteen olevan tasaantunut. 12.10. jälkeinen nousu on vain 3 prosenttia, ja 12-19 -vuotiaiden määrät ovat laskeneet.

               Sanotaan se nyt vielä kerran. Pohjois-Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla on Suomen nopeimmin kasvava C19 sairaanhoidossa olevien määrä. Tavat viestiä siitä ovat päinvastaiset.

                Varsinais-Suomessa, missä sairaanhoidon pahenevasta tilanteesta on kerrottu laajalti mediassa, 1. rokotuksen määrät ovat kasvaneet 50 prosenttia 12.10. jälkeen.

                 Ja HUS:n alueella, missä niinikään ollaan uutisoitu sairaanhoidon pahenevasta tilanteesta, 1. rokotuksen määrät ovat kasvaneet 30 prosenttia 12.10. jälkeen. Eniten 60-69 -vuotiailla (60 prosenttia) ja yli 80-vuotiailla (53 prosenttia).

                  Sanotaan vähän tarkemmin. OYS ervan ja TAYS ervan alueilla Covid-19 sairaanhoidossa olevien määrä kasvaa maan nopeinta vauhtia. Tavat viestiä siitä ovat keskenään päinvastaiset.

                   Aikaisemmin tässä kuussa ennustamani kuolemien määrän jyrkkä kasvu on tapahtumassa. Kuolemien määrät kasvavat linjassa sairaanhoitoon joutuneiden kanssa.

                    Sairaanhoidon tilanne ja kuolemien määrä kertovat epidemian todellisen tilanteen. Kun testaus vähenee nopeasti edelleen, todettujen tartuntojenkin määrä vähenee.

                     Tänään THL raportoi 1310 tartuntaa (436 per päivä), poisti 3 tartuntaa, ja perjantain jälkeen raportoinnin viive on kasvanut 19 tartunnan verran.

                      Tartuntojen kasvu on pudonnut nollaan. Tartuntojen määrä ei kuitenkaan enää kerro epidemian todellisesta tilanteesta: elokuun lopulla testien määrä oli lähes kolme kertaa niin korkea kuin nyt.

                       Jaa sosiaalisessa mediassa

                       Arkisto