Suomen epidemia 23. syyskuuta 2020 Ilkka Rauvola Päivitetty

Alle 30-vuotiaiden osuus tartunnoista nousi uuteen maksimiin (49.3%, 4 viikon keskiarvo). Etelä-Savossa ja Keski-Suomessa tilanne pahenee, ja Pohjois-Karjalassa puhkesi epidemia.

  Tänään 93 tartuntaa (punainen).

   Jälleen samanlainen kuva kuin pari päivää sitten. Ei enää yksittäisiä ryppäitä siellä täällä, vaan tasaista leviämistä eri puolilla Suomea. Ei hyvä.

    Kainuu on saanut epidemian jämäköillä toimenpiteillä hallintaan, hyvä. Keski-Suomi ja Etelä-Savo, jossa ei ole ryhdytty samanlaisiin tiukkoihin toimenpiteisiin kuin Kainuussa, johtavat ikävällä tavalla Suomen tilastoja.

     Tästä näkee aika hyvin, minkä ikäiset saavat tartuntoja ja milloin. Viikonlopun päivät ovat harmaalla. Tartunnat ovat raportointipäivän mukaisesti, eikä siis näytteenottopäivän mukaan. Eli kun niistä vähennetään 2-3 päivän viive, saadaan arvio siitä, koska näyte on otettu.

      Tämä tulee meillekin seuraavaksi.

       Ja tämä.

        Tässä lisää esimakua.

         Korjaus. Myös eräissä muissa sairaanhoitopiireissä pystytään tekemään kunnon toimenpiteitä. Turku, Kainuu, Etelä-Savo ja nyt Lieksa ovat valinneet jämäkän polun. Hyvä. Nyt on ehkä syytä olla ihan vähän toiveikas näiden sairaanhoitopiirien suhteen.

          Suomessa on tehty koronatestejä. Viime päivinä on jäänyt ihmeellisiä häntiä. Jonkun labran tai SHP:n tulokset jälkijunassa?

           Nuo hännät näkyvät testauksen viiveen selvänä nousuna viimeisen kahden viikon aikana.

            Aika kauan sai tartuntojen lukumäärä kasvaa ennen kuin testien määrä kääntyi nousuun. Nyt tultu 12 prosenttia ylös syyskuun 13. päivän pohjalukemista.

             Tästä esimerkkiä ihan kaikille sairaanhoitopiireille.

              20-30 -vuotiaiden osuus jatkoi nousuaan. 10-20 -vuotiaiden osuus on pitänyt. Viimeisen kolmen päivän aikana 10-20 -vuotiaiden osuus on noussut noin 25 prosenttiin, eli ennätystasolle.

               10-20 -vuotiaiden osuus uusista tartunnoista on noussut noin 25 prosenttiin viimeisen kolmen päivän aikana, samalla kun raportoidut määrät ovat kasvaneet nopeasti. Tulemme tn. kuulemaan altistuksista kouluissa. https://t.co/om15xdW0CM

                20-30 -vuotiaiden osuus on vahvassa nousussa. Tässä karkeammassa ikäryhmäjaossa 10-20 -vuotiaiden nousu ei näy vielä, mutta kyllä se sieltä tulee.

                 Tässä epidemian yleiskuva ja @solanpaa :n tuore ennuste. Kevään epidemian huipun (viikon keskiarvo 160 tartuntaa 7.4.) ohi mennään tämän ennusteen mukaan 19. lokakuuta.

                  Jaa sosiaalisessa mediassa

                  Arkisto