Suomen epidemia 10. marraskuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen määrä (musta viiva) nousi jälleen uuteen ennätykseen. Tänään ilmoitettiin koko epidemian toiseksi korkein yhden päivän määrä uusia tartuntoja (954). Voimakas kuolemien ja erikoissairaanhoidon kasvu jatkuu.

  Eksponentiaalinen kasvu rupeaa näkymään tartunnoissa. Tänään THL ilmoitti 954 tartuntaa, ei poistanut yhtään, ja tunnettu raportoinnin viive kasvoi 5 tartunnan verran. Sairaanhoitopiirien lukuihin perustuva uusien tartuntojen määrä = 954+0+5 = 959 (punainen viiva).

   Koulujen syyslomien jälkeen tartuntojen kasvu on ollut voimakasta. Tartuntatautirekisterin lukuihin perustuva tartuntojen kasvu nousi 2.8 prosenttiin. Eksponentiaalinen kasvu rupeaa tuntumaan nyt, kun luvut ovat suurempia.

    Muutin ennustetta niin, että base case tartuntojen kasvu (Skenaario 2) on tartuntatautirekisterin mukainen viimeisen 7 päivän keskiarvo. Vaalipäivänä 23.1. on nykyisellä kasvuvauhdilla 3.6 kertaa enemmän tartuntoja kuin nyt.

     Nyt saa elää. Vaikka kuolemien, sairaanhoidon ja tartuntojen määrä kasvaa nopeasti, yksi asia ei muutu: testauksen määriä ei ole nostettu (eikä ohjeistuksia olennaisesti muutettu).

      Positiivisten osuus (eli todellinen tartuntojen määrä) nousi jälleen uuteen 1.5 vuoden ennätykseen. Viimeisen viikon aikana kasvu on ollut 2.9 prosenttia päivässä = 2.4x kuukaudessa. Samalla tasolla kuin ennusteen Skenaario 3.

       Väitän: tässä on suurin syy Suomen tartuntojen kasvuun ja 2x rokotettujen osuuden kasvuun sekä HUS:n että Pohjois-Pohjanmaan alueella. Niiden ihmisten määrä, joiden saama 2. rokote on niin äskettäin otettu, että sen teho on yli 80%, pienenee koko ajan. Syy on 3. rokotuksissa.

        Niiden ihmisten määrä, joiden toinen rokote on niin äskettäin otettu, että sen teho edelleen ylittää 80 prosenttia, pienenee koko ajan. Syy on 3. rokotuksissa, jotka ovat edenneet 45 kertaa hitaammin kuin 2. rokotuskierros viime keväänä. Nyt saa elää.

         3. rokotuksilla olisi mahdollista nostaa efektiivinen rokotuskattavuus oikeasti yli 80% tasolle (sillä 1. ja 2. rokotukset etenevät koko ajan). Rokotusmäärät ovat kuitenkin olleet niin pieniä, etteivät ne ole kääntäneet efektiivisen rokotuskattavuuden kehityksen suuntaa.

          3. rokotusten vaikutus efektiiviseen rokotuskattavuuteen on +0.21 prosenttiyksikköä viikossa (oranssi viiva). Jotta efektiivisen rokotuskattavuuden väheneminen (keltainen viiva) saataisiin edes pysähtymään, 3. rokotusten määrän pitäisi olla 1.14/0.21= 5.4-kertainen.

           Viime kesäkuussa yli 60-vuotiaat rokotettiin rivakasti. Melkein kaikki Suomen yli 80-vuotiaat oli rokotettu yhdessä kuukaudessa. Suomi komeili Euroopan tartuntatilastojen kärkisijoilla. Tämä meni hyvin.

            Syyskuussa alkanut 3. rokotuskierros on sitä vastoin ollut täydellinen pannukakku. Rokotukset on *periaatteessa* avattu yli 60-vuotiaille, mutta käytännössä juuri ketään ei rokoteta.

             Tulos: Euroopan tartuntatautivirasto ECDC on ottanut Suomen tarkkailuun. (Tätä et kuule THL:n tilanneraportissa.)

              Toinen tulos: nyt kuolee paljon ihmisiä. Epidemia on kestänyt 21 kuukautta, ja Päijät-Hämeessä 1/3 kaikista kuolleista on kuollut viimeisen kuukauden aikana. Kuolemien vauhti on siis 10-kertaistunut.

               Päijät-Häme raportoi kuolemat ilman viivettä. THL:lta sen sijaan menee noin kuukausi (28 päivää), ennen kuin kaikki kuolemat on raportoitu. Tämän viiveen vuoksi THL:n raportoimat kuolemien määrät tuntuvat petollisen pieniltä. Päijät-Hämeen antama kuva on realistisempi.

                Tässä on Suomen 3. rokotusten tilanne (nyt eri mittakaavassa). Joka päivä tulee runsaasti uusia ihmisiä, joiden 2. rokotuksesta on kulunut yli 6 kuukautta. Niitä rokotetaan. Kuvassa näkyy rokotettujen osuus niistä, joiden 2. rokotuksesta on kulunut yli 6 kuukautta.

                 Kuvassa näkyy, miten hoitohenkilöstö on rokotettu ensimmäisenä: luvut nousivat nopeasti syyskuun lopussa ja pienenevät nyt (niin kauan kuin vain erityisryhmät + hoitohenkilöstö rokotetaan). Tämä kaikki on ok.

                  Se mikä on uskomatonta on, miten voidaan vitkutella yli 60-vuotiaiden rokottamisessa. 51 päivän aikana (19.9.-10.11.) on rokotettu 7.49 prosenttia yli 80-vuotiaista, eli kaikki yli 80-vuotiaat on rokotettu tällä vauhdilla 51/0.0749 = kahdessa vuodessa.

                   Kanta-Hämeessä (cc @merjaya ) kaikki yli 80-vuotiaat on rokotettu kolmanteen kertaan 51/(0.0857-0.0004) = 597 päivässä eli vajaassa kahdessa vuodessa. Turha pitää sen enempää kiirettä.

                    Varsinais-Suomessa kaikki yli 80-vuotiaat on rokotettu 51/(0.0516-0.0002) = 992 päivässä eli kolmessa vuodessa. (Onko täällä muita kuin @harrtohm joka on mahdollisesti kiinnostunut omien vanhempiensa rokotuksista ?)

                     Pohjois-Pohjanmaalla kaikki yli 80-vuotiaat on nykyisellä vauhdilla rokotettu 51/(0.0208-0.0001)= 7 vuodessa.

                      Siitä 3. rokotteesta on oikeasti apua. Ei leviä tartunnatkaan sen jälkeen kun on 3x rokotettu.

                       Lappi on maan parhaimmistoa yli 80-vuotiaiden rokottamisessa. Siellä yli 80-vuotiaat on rokotettu 15 kuukaudessa. Mutta jos 31.10. alkanut uusi tahti pitää, niin 7 kuukaudessa.

                        Jos Länsi-Pohjan 24.10. alkanut yli-vuotiaiden rokotusten tahti jatkuu, kaikki yli 80-vuotiaat on rokotettu 9 kuukaudessa.

                         HUS:n yli 80-vuotiaat on rokotettu 51/(0.1504-0.0049 = 350 = yhdessä vuodessa.

                          Sitten on näitä todella hitaita. Kymenlaaksossa on tähän mennessä rokotettu keskimäärin 2 yli 80-vuotiasta päivässä. Kaikkien yli 80-vuotiaiden rokottamiseen menee tällä vauhdilla 51/(0.006-0) = 23 vuotta.

                           Sitten sairaanhoitoon. Erikoissairaanhoidossa olevien määrä on noussut jo selvästi aikaisemman 18.10. huipun yläpuolelle. Veikkaan kuitenkin, ettei THL mainitse tästä huomisessa tilannekatsauksessa.

                            Viimeisen viikon aikana (3.11.-10.11.) erikoissairaanhoidossa olevien määrä on kasvanut 34 prosenttia = 4.3 prosenttia päivässä = 3.5x kuukaudessa. Sunnuntain 7.11. jälkeen kasvu on ollut 22% = 6.8% päivässä = 7x kuukaudessa.

                             Erikoissairaanhoidossa olevien ja koronaan kuolleiden määrän välillä on erittäin vahva 75 prosentin korrelaatio. Korrelaatio on vahvistunut viime päivien aikana.

                              Erikoissairaanhoidon korrelaatio on vielä vahvempi koronan kanssa kuolleiden määrien kanssa. Kyseessä ovat ns. ilmoitetut luvut.

                               Mikään muu tautia kuvaavien lukujen välinen korrelaatio ei ole niin vahva kuin se, mikä on sairaanhoidossa olevien ja kuolemien välillä. Korrelaatio on viikossa noussut 92 prosentista 94.5 prosenttiin, kuten kuvastakin voi päätellä.

                                Sairaanhoidon ja kuolemien välinen korrelaatio on noussut yhdessä viikossa 92 prosentista 94.5 prosenttiin. Tämä on kaikkein vahvin Covid-19 sairaanhoitoon liittyvien lukujen välinen korrelaatio.

                                 Vaikka kuolemien määrä kasvaa nyt nopeasti, THL on ottanut kuolemat kokonaan pois tilanneraportistaan. Mistään et löydä tietoja kuolemien määristä. Ennen raportoitiin vieläpä melko seikkaperäisesti.

                                 Se, että yli 80-vuotiaiden 3. rokotteen kanssa on hidasteltu, näkyy todennäköisesti nyt siinä, että yli 80-vuotiaiden kuolemien määrä on lähtenyt voimakkaaseen kasvuun, kun heidän rokotesuojansa heikkenee. Keväällä vanhuksia vielä suojeltiin ja he saivat 1x ja 2x nopeasti.

                                  Viimeisen viikon aikana yli 80-vuotiaiden kuolemien määrä on kasvanut 40 prosenttia. Kasvu on 5.0 prosenttia päivässä = 4.3x kuukaudessa (ja 4.3x4.3 = 18.5x kahdessa, jne.).

                                   Kertaakaan rokotusten alkamisen jälkeen ei yli 80-vuotiaita ole kuollut niin paljon kuin nyt. Heidän saamiensa 2x rokotusten teho rupesi alenemaan jo elokuussa. Yli 80-vuotiaiden 3x rokotukset ovat kuitenkin edenneet 20 kertaa hitaammin kuin viime kevään 2x rokotukset.

                                    @EricTopol mukaan yli 80-vuotiailla 2x teho alkaa putoamaan nopeasti noin 4.5 kuukautta 2. rokotteen saamisen jälkeen. Niillä 22000 yli 80-vuotiaalla, jotka saivat rokotteen 10.4. mennessä, on nyt kulunut 7 kuukautta. Joka päivä tulee 3000 lisää.

                                     Ennen rokotteiden tuloa noin 28 prosenttia niistä yli 80-vuotiasta, jotka olivat saaneet tartunnan 12 päivää aikaisemmin, kuoli koronaan. Rokotteiden avulla suhdeluku on saatu alas.

                                      Nyt, kun yli 80-vuotiaiden rokotukset vanhenevat ja epidemia leviää suhteellisen vapaasti (eli myös yli 80-vuotiaat saavat paljon tartuntoja), luulen että mennään takaisin tilannetta jossa vajaat 1/3 kuolee.

                                       Tässä kaikkien ikäryhmien kuolemien määrät suhteessa 12 päivää aikaisemmin löydettyihin tartuntoihin. Nämä ovat THL:n viralliset luvut. Teen vielä toisen kuvan, jossa ovat koronan kanssa kuolleet.

                                        Mennään eteenpäin. Uudellamaalla koko sairaanhoitoon otettujen määrän kasvu tulee 2x rokotetuista. Syynä on todennäköisesti se, että 2x rokotteiden teho heikkenee nopeasti.

                                         Sanon uudelleen: rokottamattomia tulee HUS.n sairaaloihin kyllä edelleen, mutta rokottamattomien saamien tartuntojen määrä ei enää kasva. Kaikki kasvu tulee nyt 2x rokotetuista.

                                          Jos sisäänotetuissa potilaissa tapahtunut muutos kohti 2x rokotetuja pätee myös sairaanhoidossa oleviin potilaisiin, niin kaikki sairaanhoidon kasvu siirtyi 2x rokotettuihin samaan aikaan kun todellinen rokotuskattavuus rupesi vähenemään (musta viiva).

                                           Ja jos HUS:n alueella tapahtunut nopea muutos kohti 2x rokotettujen epidemiaa pätee myös muualla Suomessa, niin kaikki tämä sairaanhoidon, ja siis myös kuolemien, kasvu tulee 2x rokotetuista.

                                            THL, joka vastuulla hitaasti etenevät 3x rokotukset ovat, yritti laittaa syyn HUS:n sairaaloissa riehuvan sairaalaepidemian syyksi. Ei onnistunut. Mitään sairaalaepidemiaa ole olemassakaan.

                                            Tämän jälkeen ne, jotka tietävät asioiden oikean laidan, kertoivat sen mikä on totuus. Mitään sairaalaepidemiaa ei ole olemassakaan niisä sairaaloissa, joita HUS:n 0x/1x/2x raportointi koski.

                                             HUS:n luvut 2x rokotuksista kertovat aivan riittävällä tarkkuudella sen, onko rokotussuoja riittävä vai ei. Sitä en ymmärrä, että miksei THL halua olla eturintamassa suojaamassa suomalaisia 5. aallolta, joka nousee Länsi-Euroopassa juuri samasta syystä (hiipuva kattavuus).

                                              Ja on kysyttävä, että jos rokotteita on yli miljoona kappaletta varastossa, eikä näitä myöskään voi käyttää 5-11 vuotiaille, niin mikä on se syy jonka vuoksi THL näyttää selvästi olevan haluton antamaan 3. rokotteita ?

                                               Jaa sosiaalisessa mediassa

                                               Arkisto