Suomen epidemia 11. joulukuuta 2020 Ilkka Rauvola Päivitetty

Suvantovaihe on ohi. Kasvu kiihtyy nopeasti. Tänään kasvu nousi 7.2 prosenttiin päivässä (sininen viiva), eli tällä vauhdilla koko maan tartunnat 8-kertaistuvat kuukaudessa. Varsinais-Suomi ja Uusimaa vetävät nyt lukuja voimalla ylöspäin.

  Tässä kuva epidemian alusta saakka (7 päivän keskiarvot). Tästä voi havaita sen, kuinka suuresta muutoksesta tämän päivän luvuissa on kyse.

   Niiden kuntien määrä, joissa tautia on esiintynyt viimeisen viikon aikana, on jälleen ruvennut kasvamaan. Määrä kasvaa suunnilleen samaa vauhtia kuin 18.-27.11 (Klamydian keikan jälkeen).

    Myös kuntien keskimääräinen ilmaantuvuus on lähtenyt taas nousemaan.

     Nyt on käynyt ilmi, että kuntien raportoinnissa on merkittävä viive. Kuntien raportointi on jatkuvasti laahannut 1000-1400 tartuntaa jäljessä, kun verrataan THL:n julkaisemiin koko maan lukuihin. (Tämän lisäksi THL on ollut 50-300 tartuntaa jäljessä sairaanhoitopiirejä.)

      Eilen ja tänään kuntien raportoinnissa otettiin voimalla kiinni tätä raportoinnin viivettä. Tämän vuoksi kuntakohtaiset vertailut antavat tänään liian huonon kuvan tilanteesta. Kun viive asettuu, kuntakohtaisiin lukuihin voi taas luottaa.

       Tässä kuntien ja THL:n raportoinnin viive (tartuntoja). Ne sairaanhoitopiirit, jotka raportoivat päivittäisiä tartuntoja, edustavat noin 60 prosenttia maan väestöstä.

        Tässä yhteenlaskettu viive päivissä. Päiväkohtaiset luvut. Siellä on tehty eilen ja tänään aikamoinen ryhtiliike -- viivettä ollaan kurottu umpeen oikein urakalla.

         Tässä kuolemien määrä suhteessa niihin, joilla on todettu tartunta 12-15 päivää aikaisemmin. Kuvaa luetaan kahden punaisen viivan välistä.

          Laskentamenetelmä (ohessa) hakee vastausta kysymykseen: mitä tapahtui niille, jotka saivat tartunnan samana päivänä? Kuinka moni kuoli ja kuinka moni selvisi?

           Jaa sosiaalisessa mediassa

           Arkisto