Suomen epidemia 3. helmikuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen kasvu on hidastunut selvästi. Vaikka ilmaantuvuus nousee Vaasan alueella, Keski-Suomessa ja HUS-alueella, niin Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla ilmaantuvuuden nousu on hidastunut.

  Tartuntojen kasvu nousi nopeaa vauhtia 25.1. asti. Sen jälkeen tässä maassa ilmeisesti tapahtui jotain.

   Tänään THL ilmoitti 265 tartuntaa. Viive kasvoi 54:llä, eli muuttumattomalla viiveellä laskettu tartuntojen määrä on 319 (punainen viiva). Kasvun hidastuminen näkyy tässäkin kuvassa.

    Testeissä on ruvettu käymään. Nousu alkoi noin 18. tammikuuta. Vielä on kuitenkin matkaa jouluviikon tasoon.

     Positiivisten osuus on pysynyt paikallaan, eli testien määrän nousu selittää ainakin osan tartuntojen noususta.

      Tässä päivitys ikäryhmiin. Suurin osa tartunnoista on tällä hetkellä 20-30 -vuotiailla.

       Tässä tartuntojen määrissä viikon aikana tapahtuneet muutokset ikäryhmittäin.

        Tässä sama kuva prosentteina. 1) kouluikäisten osuus tartunnoista on noussut selvästi joulukuun tasoa korkeammalle. 2) yli 70- vuotiaiden osuus tartunnoista on nyt todella pieni, toisin kuin 18.11. alkaneen marraskuun epidemian aikana.

         3) Noin 50 prosenttia tartuntojen kasvusta tulee 20-30 -vuotiaiden ja 10-20 -vuotiaiden saamista tartunnoista. Viime aikoina on uutisoitu melko paljon kouluissa tapahtuneita altistuksia.

          7 päivän ilmaantuvuus on noussut HUS-alueella edelleen. Varsinais-Suomessa kasvu on ollut nopeampaa, mutta nyt hieman hidastunut. Pirkanmaalla ja Satakunnassa epidemia nostaa taas päätään, Satakunta menossa Pirkanmaan ohi. Ahvenanmaalla hyvä tilanne.

           Vaasan sairaanhoitopiirissä ilmaantuvuus kasvaa nopeasti. Kanta-Hämeessä ilmaantuvuus nousee, mutta on tammikuun huipun alapuolella. Kymenlaaksossa tilanne paranee, ja Päijät-Hämeessä + Etelä-Karjalassa tilanne on hyvä.

            Keski-Suomessa ilmaantuvuuden nousu näyttää hidastuneen, ja ehkä myös Itä-Savossa. Etelä-Savossa, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa tilanne on hallinnassa.

             Tässä suurin syy koko maan ilmaantuvuuden kasvun viimeaikaiseen heikkenemiseen: sekä Pohjois-Pohjanmaalla että Pohjois-Savossa ilmaantuvuus on saatu alas. Keski-Pohjanmaalla ilmaantuvuus on noussut (mutta on edelleen alhaisella tasolla).

              Länsi-Pohjan noususta osa todennäköisesti johtuu siellä avatusta rajalla tehtävästä testauksesta. Kainuussa ja Lapissa tilanne on hallinnassa.

               Pääkaupunkiseudulla koulujen ja päiväkotien osuus kaikista altistumisista on muuta HUS-aluetta suurempi. Helsingissä (kuva) osuus on noussut noin 87 prosenttiin eli samalle tasolle kuin syksyllä.

                Jaa sosiaalisessa mediassa

                Arkisto