Suomen epidemia 18. lokakuuta 2020 Ilkka Rauvola Päivitetty

Uusien tartuntojen kasvu hidastuu selvästi. Nyt tartunnat enää kaksinkertaistuvat kuukaudessa, kun ne vielä vajaa viikko sitten 19-kertaistuivat kuukaudessa. Maskeja on ruvennut näkymään ja suomalaisten käytös on ehkä ruvennut muuttumaan.

  Taskulaskimet esiin: Kuvasta: viikon kasvu = 221.0 / 182.1 = 1.213 Päivän kasvu = 1.213 potenssiin (1/7) = 1.028 eli 2.8 prosenttia päivässä Kuukauden kasvu = 1.028 potenssiin 30 = 2.289 eli 2.3 -kertaistuu kuukaudessa.

   Tänään THL ilmoitti 131 uutta tartuntaa (punainen). Lisäksi sairaanhoitopiirit ovat ilmoittaneet 106 tartuntaa, jotka eivät vielä näy THL:n luvuissa (vaaleanpunainen). Myös raportoinnin viive on tullut alas: nyt 95% tartunnoista on enintään 4 päivää myöhässä, kun se oli jo 8.

    Melkein kaikissa sairaanhoitopiireissä ilmaantuvuus on parantunut viimeisen viikon aikana. Vain Lappi pahenee edelleen. Vaasan ja HUS:n korkea ilmaantuvuus vetävät Suomen lukua ylöspäin (viikon takaiseen lukuun verrattuna), mutta nousuvauhti on hiljentynyt.

     Koulujen syyslomilla (tyypillisesti 12.-16.10.) saattaa olla vaikutusta altistuksiin ja sitä kautta tartuntoihin. Ensi viikon jälkeen ollaan viisaampi, kun nähdään mitä altistuksille ja tartunnoille tapahtuu lomien jälkeen. altistumiset.fi

     14 päivän ilmaantuvuus (eli 14 päivän tartuntojen määrä per 100.000 asukasta) on nyt noussut yli 50 tasolle, kun mukaan otetaan sairaanhoitopiirien ilmoittamat uudet tartunnat. Hyvä uutinen: muutosvaihti (punainen viiva) on lähtenyt tulemaan alaspäin.

      Yhteenveto: Suomen epidemia on hidastunut viime kädessä sen takia, että mm. Vaasassa bailaaminen on toistaiseksi vähentynyt. Vaasassa on pahassa tilanteessa laitettu päälle tiukkoja rajoituksia, ja niitä myös noudatetaan.

       Jaa sosiaalisessa mediassa

       Arkisto