Suomen epidemia 17. maaliskuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen kasvu jatkuu. Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla lievää kasvua, mutta Etelä-Karjalassa, Päijät-Hämeessä ja Kanta-Hämeessä tartuntojen määrä kasvaa nopeasti. Alle 20-vuotiaiden osuus tartuntojen kasvusta pienenee nopeasti koko maassa.

  Muuttumattomalla viiveellä laskettu tartuntojen määrä nousi tänään uuteen ennätykseen. Tänään THL ilmoitti 842 tartuntaa, poisti 2 ja tunnettu raportoinnin viive pieneni yhdellä tartunnalla, yhteensä 843 (punainen viiva).

   Koulujen siirtyminen etäopetukseen 8.3. alkaen on ruvennut vaikuttamaan alle 20-vuotiaiden tartuntojen osuuteen tartuntojen kasvusta. Osuus nousi voimakkaasti 1.3. jälkeen kun etelän koulut aukesivat, mutta alkoi vähenemään 6 päivää viimeisen koulupäivän (5.3.) jälkeen.

    Alle 20-vuotiaiden osuus tartuntojen kasvusta on vähentynyt 89 prosenttia sen jälkeen kun koulut suljettiin. Alle 20-vuotiaiden osuus tartuntojen kasvusta (%) tuli lähes nollaan 7 päivää viimeisen koulupäivän (5.3.) jälkeen ja on sen jälkeen pysynyt matalalla tasolla.

     THL:n raportointi on viime lokakuusta lähtien nopeutunut joka kuukausi.

      Myös testauksen raportoinnin viive on ruvennut paranemaan vuodenvaihteen jälkeen.

       Testien määrä on noussut koko epidemian korkeimmalle tasolle.

        Positiivisten osuus nousee edelleen. Syy on se, että tartuntojen määrä on koko ajan noussut nopeammin kuin testien määrä. Ne rajoitukset mitä on ollut syksyn ja talven aikana eivät ole riittävästi vaikuttaneet tartuntojen kasvuun.

         Tässä kuvassa on 92 prosenttia viimeisen viikon tartunnoista. Puolet tartunnoista oli Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Jos näissä suurimmissa kaupungeissa jäljitys pysyy kunnossa, niin olemme voiton puolella.

          Aika paljon on myös sellaisia kaupunkeja, joissa toimet virusta vastaan ovat onnistuneet. Yli puolet 50 suurimmasta kaupungista on sellaisia, joissa ilmaantuvuus on saatu laskemaan viimeisen viikon aikana.

           Tässä THL:n ilmoittamat luvut tältä päivältä. Suurin osa tartunnoista ilmoitetaan 2-4 päivää myöhässä. Raportointi on hiljalleen nopeutunut.

            Uudellamaalla testauksen ongelmat sunnuntaina vaikuttivat tartuntojen määriin negatiivisesti. Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla ilmaantuvuus nousee.

             Melkein kaikkien uudenmaan kuntien tartuntojen määrät noin kaksinkertaistuivat tänään. Eiliset luvut olivat siis liian pienet. Odotan tilanteen korjautuvan seuraavien 1-2 päivän sisällä.

              Eilen Helsingin ilmaantuvuus laski hieman, kun aikaa ei saanut varattua netin kautta. Tänään tilanne osin korjautui.

               Espoossa ilmaantuvuuden nousu hidastui, mutta se saattaa johtua samasta syystä kuin Helsingissä.

                HUS:n alueen nuorista vain 0-1 -vuotiaita ja 16-18 -vuotiaita testataan keskivertoa vähemmän. 2-15 -vuotiaita testataan selvästi enemmän kuin HUS:n alueen väestöä keskimäärin. thx @KLaine920

                 HUS:n alueella alle 20-vuotiaiden osuus tartuntojen kasvusta: - väheni noin puoleen hiihtoloman aikana (20.2.-1.3.) - 7-kertaistui 5 koulupäivän aikana ja sen jälkeen (1.-11.3.) - alkoi vähenemään 6 päivää viimeisen koulupäivän jälkeen (5.3., yli 13-vuotiaat), nyt -70%

                  Varsinais-Suomessa alle 20-vuotiaiden osuus tartuntojen kasvusta on painunut negatiiviseksi. Hienoa. Mitä siellä ollaan tehty eri tavalla kuin muualla Suomessa?

                   Myös Ahvenanmaalla alle 20-vuotiaiden tartuntojen kasvu on saatu pakkasen puolelle.

                    Satakunnassa alle 20-vuotiaiden osuus tartuntojen kasvusta kasvoi hiihtoloman aikana, ja lähti pienenemään 1 päivä sen jälkeen, kun koulut suljettiin yli 13-vuotiailta 6.3. alkaen.

                     Jaa sosiaalisessa mediassa

                     Arkisto