Suomen epidemia 29. marraskuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Kuolemien määrän nopea kasvu jatkuu. Sairaanhoidon määrän kasvu on hieman heikentynyt, paitsi OYS erityisvastuualueella, missä määrät kasvavat nopeasti. Positiivisten osuus nousee edelleen.

  Testeillä todettujen tartuntojen kasvu palautui takaisin runsaan kolmen prosentin tasolle päivässä = 2.5x kuukaudessa. Positiivisten osuudesta laskettujen todellisten tartuntojen kasvu on selvästi kovempaa: 3.94% päivässä = 3.2x kuukaudessa.

   Tartuntojen kasvu on heikentynyt. Tänään THL ilmoitti 3338 tartuntaa, ei poistanut yhtään, ja on perjantain jälkeen ottanut raportoinnin viivettä kiinni 88 tartunnan verran. Yhteensä 3338+0-88 = 3250, joka on 7.1% enemmän kuin viikko sitten (3035) = 1.0% päivässä.

    Tartuntojen kasvun heikkeneminen näkyy käyrän (6) heikkenemisenä.

     Ilmaantuvuus on kääntynyt laskuun HUS:n alueella ja Varsinais-Suomessa, jossa äskettäin tuotiin voimaan laajennettu maskisuositus ja etätyösuositus. Muualla maassa tartuntojen kasvu jatkuu normaaliin tapaan, paitsi Keski-Suomessa ja Keski-Pohjanmaalla.

      HYKS erityisvastuualueella ilmaantuvuus laskee HUS:n ja Etelä-Karjalan piireissä, ja nousee voimakkaasti Päijät-Hämeessä.

       Päijät-Hämeessä tartuntojen määrä saatiin hyvin taklattua vielä kuukausi sitten, mutta sen jälkeen ilmaantuvuus on noussut nopeasti. Viimeisen kahden viikon aikana (14.11.-28.11.) kasvuvauhti on ollut 4.6% päivässä = 3.9x kuukaudessa.

        TYKS erityisvastuualueella tartuntojen kasvu näyttää taittuneen lähes joka puolella. Erva:n lukujen taittuminen tulee kuvaan 1-2 päivän päästä (mikäli trendi jatkuu).

         TAYS erityisvastuualuella (Tampere) ilmaantuvuus on ehkä kääntynyt laskuun Kanta-Hämeessä, muualla nousua.

          KYS erityisvastuualueella (Kuopio) tilanne näyttää paranevan joka suunnalla.

           OYS erityisvastuualueella (Oulu) tilanne pahenee Oulussa ja lievemmin Lapissa, mutta muualla paranee.

            Suomen 21 sairaanhoitopiiristä vain neljä on sellaisia, joissa ilmaantuvuus on koko maan keskiarvon yläpuolella. Pohjois-Pohjanmaalla, jossa tilanne on koko maan pahin, ei ole suitsittu epidemian kasvua juurikaan.

             Etelä-Afrikassa Omicron-epidemian keskipisteessä (Tshwane) 10 prosenttia sairaalaan joutuneista on alle 2-vuotiaita lapsia.

             Etelä-Afrikassa 5-30 prosenttia tartunnan saaneista on tämän mukaan joutunut sairaalaan. Sairaalaan joutuneet ovat nuoria.

              Etelä-Afrikassa on vakavan taudin saaneista arviolta 25 prosenttia joutunut teho-osastolle.

               Etelä-Afrikassa suurin todennäköisyys joutua sairaalahoitoon on 0-2 -vuotiailla.

                Pelin uudet säännöt: lentokiellon takia epätoivoiseen tilanteeseen joutunut Etelä-Afrikka myy tiedot Omicronista reagensseja vastaan. Etelä-Afrikassa reagenssit rupeavat loppumaan ja taistelu tautia vastaan on vaikeutunut.

                 Jos tilanne menee yhtä pahaksi Euroopassa ja lentokiellot vaikuttavat lääkkeiden ja reagenssien saatavuuteen Suomessakin, niin ollaanko nyt valmiina? Vai käyttääkö HVK taas bulvaaneja ?

                  Kuolemien määrä kasvaa edelleen voimakkaasti. Nopeimmin kasvavat yli 80-vuotiaiden kuolemat, joiden määrä kolminkertaistuu kuukaudessa (3.7% päivässä).

                   Yli 80-vuotiaiden efektiivinen rokotuskattavuus alkoi vähenemään elokuun lopussa. Noin 1.5 kuukautta myöhemmin kuolemien määrä lähti jyrkkään nousuun. Samaa ei ole tapahtunut muissa ikäryhmissä.

                    Yli 80_vuotiaat: Efektiivisellä rokotuskattavuudella ja 47 päivää myöhemmin tapahtuneiden kuolemien välillä on erittäin vahva 93% korrelaatio. Käytännössä koko kuolemien määrän nousu olisi voitu estää antamalla 3. rokotukset ajoissa. 1.9. jälkeen kuolemien määrä on 7x.

                     Omicronia löytyi Euroopasta jo ennen kuin se eristettiin ja määritettiin Etelä-Afrikassa. Se on täällä jo.

                     Omicron on saattanut levitä ympäri maailmaa ennen kuin se tunnistettiin Etelä-Afrikassa.

                      Lisää huonoja uutisia. Omicron leviää tehokkaasti myös rokotettujen keskuudessa. Veikkaan että kukaan ei kohta enää aseta maskeja kyseenalaiseksi.

                       Jaa sosiaalisessa mediassa

                       Arkisto