Suomen epidemia 21. lokakuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Koulujen syyslomien vaikutus jatkuu: tartuntojen määrä vähenee ja myös positiivisten osuus laskee. Viikon ajan kestänyt lisääntynyt into rokotuksiin on saavuttamassa huippunsa = kasvu hidastuu.

  Tänään THL ilmoitti 608 tartuntaa, poisti 3, ja otti tunnettua raportoinnin viivettä kiinni 8 tartunnan verran. Muuttumattomalla viiveellä laskettu (eli sairaanhoitopiirien lukuihin perustuva) uusien tartuntojen määrä = 608+3-8=603 (punainen viiva).

   Syyskuun alussa alkanut epidemian keinotekoinen hidastuminen on ohi, ja epidemian kasvu on palannut regressioviivalle. Testauksen vähentämisestä saatu "hyöty" on nyt käytetty.

    Neljäs aalto nousee seuraavien 2-3 päivän aikana Suomen pahimmaksi epidemiaksi tartuntojen määrällä mitattuna. Lukuihin on vielä lisättävä vähentyneen testauksen aiheuttamat piilossa olevat tartunnat varsinkin lapsilla.

     Tässä näkyy hallituksen 6.9. julkistetun koronastrategian keskeinen vaikutus: kun kansalaisille kerrottiin että nyt voi alkaa elää normaalisti, rokotuksissa käyminen on vähentynyt alle yhteen kolmasosaan.

      Toisen rokotuksen määrät ovat elokuun lopun jälkeen pudonneet niin voimakkaasti, ettei 1. rokotusten piristyminen riitä kompensoimaan 2. rokotusten vähenemistä.

       Lisäksi efektiivinen rokotuskattavuus vähenee koko ajan. Jos ajatellaan että 80% väestöstä pitää saada uusi rokotus 6.5 kuukauden välein, rokotusten määrän on oltava vähintään 5.525m/195*0.8 = 22700 rokotusta päivässä.

        Suomen efektiivinen rokotuskattavuus on ruvennut pienenemään 4.10. lähtien, jolloin päivittäisten rokotusten määrä putosi raja-arvon 22700 alapuolelle (keltainen viiva).

         Toisin sanoen nyt syntyy rokotusvelkaa. Väestön saamat rokotukset vanhenevat koko ajan, ja edes 80 prosentin tavoitteeseen ei olla päästy.

          Se 6.5 kuukauden tahti tulee tästä. Tanska lähettää kutsut kolmanteen rokotukseen kaikille niille, joiden toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 6.5 kuukautta. (Yli 60-vuotiailla rokotteiden teho heikkenee vielä tätäkin nopeammin.)

           Arvioidaan 2. rokotuksen efektiivistä rokotuskattavuutta ikäryhmittäin. Käytän seuraavia arvioita: - alle 65-vuotiaat 6.5 kuukautta = 195 päivää - yli 65-vuotiaat 19 viikkoa = 4.4 kuukautta = 133 päivää

            Tuloksena on tämä kuva. Yli 80-vuotiaat saivat 2. rokotukset ensimmäisinä. Nyt suurin osa heistä on menettänyt merkittävän osan rokotuksen tehosta @erictopol mukaan. Heistä vain 14 prosentilla on yli 80 prosentin 2. rokotteen suoja tallella.

             Nopeasti laskeva efektiivinen rokotekattavuus todennäköisesti selittää nopeasti kasvavaa yli 80-vuotiaiden kuolemien määrää koko maassa.

              Myös THL on sitä mieltä, että iäkkäillä rokotesuoja hiipuu nopeammin. Johtopäätökset ovat yllä.

              Efektiivinen >80 prosentin rokotuskattavuus on jo lakannut kasvamasta niissä sairaanhoitopiireissä, joissa 2. rokotuskierros tehtiin ripeästi. Myös yli 70-vuotiaiden suoja on laskenut eniten.

               Niissä sairaanhoitopiireissä, jotka viime keväänä suojasivat väestöään ripeillä rokotuksilla tehokkaimmin, efektiivinen rokotuskattavuus laskee nyt nopeimmin. Tässä Itä-Savo (71.5 prosenttia, laskee).

                Rokotusvelkaa syntyy kuitenkin nopeimmin niissä sairaanhoitopiireissä, jotka eivät saa väestöään ottamaan rokotuksia. Tässä Pohjois-Pohjanmaa, missä rokotusten määrä on enää alle 1/4 elokuun huipputasosta.

                 Myös sillä on merkitystä, miten rokotuksia tarjotaan. Oulussa rokotuspisteet ovat huitsin Nevadassa ja auki about virka-aikana. Luuleeko joku että väki ehtii sinne?

                  Sen sijaan Lapissa on syntynyt lähes kansanliike toisen rokotuksen hakemisessa.

                   Samoin Päijät-Hämeessä. Kansalaisten rokotusintoon näyttävät lehtijutut täynnä olevista teho-osastoista vaikuttavan paremmin kuin viranomaisten puheet.

                    Efektiivisen rokotuskattavuuden vähenemisellä yli 70-vuotiaiden parissa on todennäköisesti kuitenkin suurin vaikutus siellä, missä ilmaantuvuus on suurin. Päijät-Hämeessä kuolee nyt yksi henkilö joka 3. päivä (3x koko maan taso), ja efektiivinen rokotuskattavuus vähenee.

                     Nyt se alkaa. Kaksi ensimmäistä telakkaa osoittavat johtajuutta ja ovat julkaisseet joko päätöksen tai suunnitelman rokotepakosta. Arvioin muiden työpaikkojen seuraavan. Tässä Turun telakka.

                     Kunnia sille, kelle se kuuluu. Piti sanoa että myös Lounais-Suomen @AVItwiittaa osoittaa johtajuutta. Ilmeisesti kansalaisilta voidaan kuitenkin kysyä, ovatko he saaneet rokotukset vai ei.

                     Myös Rauman telakalle on suunnitteilla rokotepakko uusille työntekijöille. Päättelen asialla olevan sama Lounais-Suomen AVI kuin Turussakin.

                     Jaa sosiaalisessa mediassa

                     Arkisto