Suomen epidemia 9. kesäkuuta 2022 Ilkka Rauvola Päivitetty

Positiivisten osuus kääntyi uudestaan laskuun, mutta HUS:n alueella uuden variantin osuus tartunnoista nousee yhä nopeammin. THL:n raportoimien koronakuolemien määrä vähenee, samoin sairaanhoidossa olevien määrä.

  Tässä hyvä ketju 4. rokotuksista. Pohjois-Karjala johtaa yli 80-vuotiaiden rokotuksissa.

   Tässä taustaa ylikuolemille. Riski kuolla 15-kertaistuu lyhyellä aikavälillä ja kolminkertaistuu seuraavan vuoden aikana, kun henkilö on sairastunut koronaan.

    Tästä YLE:n jutusta oli jostain syystä jäänyt pois maininta siitä, että kasvohalvaus on tunnettu Long Covid -oire.

    Kanadassa siis BA.2.12.1 nousee vauhdilla. Kanadan pääkaupungissa lasten ja nuorten päivystys tuli jo täyteen. Korona mainittu ensimmäisenä.

     20-24 -vuotiaiden ylikuolemien määrä putosi selvästi keväällä 2021 (1. rokotukset alkoivat maaliskuussa ja niiden määrä oli huipussaan kesäkuussa). Deltan ja ankarien Omicron-epidemioiden aikana ylikuolleisuus ei ole juuri kasvanut.

      Koskahan Suomessa tunnustetaan lasten Long Covid ?

       The Economistin arvio kumulatiivisista ylikuolemista joulukuulle (4578, 20.12.2021) on melko lailla linjassa kuin oma arvioni samalle ajalle (4329, 26.12.2021). Eroa 6 prosenttia.

       Ikäihmisiä siivotaan pois myös olemalla antamatta keuhkokuumerokotetta.

       Tässä ylikuolemien määrä (7233 epidemian alusta lähtien). Luvut on saatu vertaamalla viikoittaista kuolemien määrää 4.1.2015 ja 8.3.2020 väliseen regressioviivaan (ei kausitasoitettu). Tämä on vaihe 1.

        Rokotusten vaikutus näkyy selvästi 10-44-vuotiaiden ikäryhmissä. Samalla näkyy, että THL:n puheet rokotusten tehon riittävyydestä pätee ainoastaan alle 45-vuotiaisiin. THL rakentaa yhteiskuntaa, jossa alle 45-vuotiaita suojellaan ja muita ei.

         Tässä vielä uudempi laskelma. Lisään seuraavaksi ylikuolemien run raten (rivi F). Jos henkilö kuolee 65-69 -vuotiaana koronaan, niin pelkästään eläkkeiden osalta yhteiskunnalta säästyi 414.000 euroa. Ei ihme ettei niitä rokotuksia suositella.

          Näyttää siltä, että tässä maassa tarvitaan arvokeskustelu siitä, pidetäänkö yli 65-vuotiaat hengissä vai annetaanko heidän mennä ja käytetään syntyvä säästö mm. uusiin sote-alueisiin (ml. palkat), muihin koronatoimiin, ...

          .. maahanmuuttajien kielikoulutukseen, maaseudun huoltovarmuuden kehittämiseen ja kyberturvallisuuden kehittämiseen. Jos velanotto aiotaan saada hallintaan, niin rahojen pitää tulla jostain.

          Väitän: lähes koko Nohynekin haastattelun jälkeinen massiivinen ylikuolleisuuden aalto (tällä hetkellä 4778 henkeä ja lisää tulee 7000-8000 per vuosi vauhtia) olisi voitu välttää jatkamalla väestön tehokasta rokottamista.

           65-69 -vuotiaiden ylikuolemien määrä tuli jopa alas juuri ennen rokotusten alkamista. Muun muassa Astra Zenecaa saaneiden 65-69 -vuotiaiden ylikuolleisuus lähti nopeaan nousuun kesken rokotuskauden keväällä 2021.

            60-64 -vuotiaiden ylikuolemien määrä on nyt 519. Nohynekin 25.8.21 haastattelun jälkeen 199 suomalaista 60-64 -vuotiasta on kuollut turhaan. Omicron ei ole toistaiseksi aiheuttanut ylikuolemien kiihtymistä.

             Rokotusten teho Omicronia vastaan: riski kuolla tai joutua sairaalaan on (100-80)/(100-95) = nelinkertaistunut Omicronin myötä (vs. Delta).

              Alle 5-vuotiaiden ylikuolleisuudessa on tapahtunut jyrkkä käänne kaksi viikkoa Omicron BA.1 -epidemian rajun nousun jälkeen. Omicronin aikana ylikuolemien määrä on noussut 8.5. mennessä 11 lapsella. THL raportoi helmikuussa massiivisista lasten erikoissairaanhoidon määristä.

               USA:ssa BA.2.12.1 edustaa tällä hetkellä noin 55 prosenttia sekvensoinneista.

                Valtion ja kuntien osuus ylikuolemista saadusta vuosittaisesta säästöstä (2.52 miljardia EUR) on yli kolmanneksen (36%) tämän vuoden arvioidusta velanotosta (6.9 miljardia).

                Kanadassa Omicron BA.2.12.1:n dominanssi on jo edennyt pidemmälle. Myös Ruotsissa BA.2.12.1:n osuus on ruvennut kasvamaan.

                Lokakuun alussa, kun kuolemien ja ylikuolemien määrä oli jo voimakkaassa nousussa, THL:n Nohynek puhui tartunnan saamisesta positiivisessa valossa.

                Ylikuolemien määrä on positiivinen ja selvässä kasvussa kaikissa yli 45-vuotiaiden ikäryhmissä. Mitä vanhempi ikäryhmä, sitä enemmän ylikuolemia.

                 Myös 25-29 -vuotiailla ylikuolleisuuden voimakas väheneminen ajoittuu 1. rokotusten aloittamiseen (maaliskuu 2021). Omicronin myötä ylikuolleisuus on lievässä nousussa, kun 5 vuotta nuoremmilla nousua ei ole käytännössä lainkaan (kuva 48).

                  Ohessa alustava laskelma. Korjaan mielelläni laskelmaa sitä mukaa kun luvut tarkentuvat. Ylikuolemista syntyvä säästö yhteiskunnalle on noin 3.4 miljardia euroa vuodessa (karkea arvio).

                   Eli jos positiivisten osuus lähtee nopeaan nousuun ja - SGTF jatkaa nousuaan : BA.5 epidemia - SGTF kääntyy laskuun: BA.2.12.1 epidemia

                    15-19 -vuotiaiden ylikuolleisuus nousi vuoden 2020 aikana, mutta lähti laskemaan kevään 2021 (brittivariantti) aikana hieman ja Deltan + Omicronin aikana jo selvästi.

                     Eri varianttien kuvaukset löytyvät tältä sivulta. Tässä BA.2.12.1 eli 22C.

                     Pelin avasi THL:n Hanna Nohynek 25.8.2021, joka esitti, että tulevaisuudessa rokotteita ei anneta kaikille, vaan että lopuille tarjotaan tartuntaa. Tämän haastattelun jälkeen on arviolta 6854-2076 = 4778 suomalaista kuollut turhaan (= ylikuolemat).

                      Myös Israelissa BA.2.12.1 vie tilaa BA.5-variantilta. Suomessa SGTF-lukujen kääntyminen laskuun viittaa todennäköisesti samanlaiseen käänteeseen.

                      10-14 -vuotiaiden ylikuolleisuus on ollut jatkuvassa laskussa koko epidemian ajan. Ensimmäiset rokotukset annettiin 12-14 -vuotiaille elokuussa 2021 ja 10-11 -vuotiaille tammikuussa 2022.

                       Kuinka suuri tämä summa on ? 1) uudet F-35 hävittäjät saadaan maksettua tällä vauhdilla neljässä vuodessa ilman velanottoa, kun raha säästyy muualla. Tällä vauhdilla uusi F-35 -hävittäjä voidaan ostaa joka 3. viikko.

                        Muualla kyllä seurataan rokotusten tehoa kuolemaa vastaan varsin tiiviisti. Mutta ei siis Suomessa.

                         60-64 -vuotiaiden ylikuolemien määrä ei noussut kevään 2020 kovan epidemian aikana, vaan syksyllä 2020. Keväällä 2021 rokotukset lähes pysäyttivät ylikuolemien nousun.

                          Euroopassa lasten akuutin hepatiitin määrät ovat Omicronin myötä 15-kertaistuneet. Vaikka Ruotsissa on useita tartuntoja, niin Suomessa ei kuitenkaan virallisesti ole raportoitu yhtään lasten akuuttia hepatiittia.

                           The Lancet: "ylikuolemat tapahtuvat pääasiassa iäkkäillä ihmisillä, ja niihin vaikuttaa laaja kirjo eri kuolinsyitä."

                           Lasten akuutti hepatiitti näyttäisi johtuvan koronasta. (Suomessa alle 5-vuotiaiden ylikuolleisuus on lähtenyt Omicronin myötä jyrkkään nousuun. Virallisesti ei kuitenkaan ole raportoitu yhtään tällaista hepatiittia.)

                            40-44 -vuotiaat on vanhin ikäryhmä, missä ylikuolemien määrä on epidemian aikana vähentynyt. Myös tässä ikäryhmässä rokotusten vaikutus näkyy kevään 2021 luvuissa. Deltan lopussa tuli nousua, Omicronin myötä pientä laskua.

                             Myös lasten akuutti hepatiitti on nyt tunnettu lasten Long Covid -oire.

                              Kun Suomessa ylikuolemien määrä on lähtenyt voimakkaaseen nousuun, niin on ihmeellistä että miksi THL tai KRAR eivät testaa rokotteiden vaikutusta kuolemaa vastaan eivätkä raportoi niistä.

                              Ylikuolemien nousu alkoi syksyllä 2021. Vaikka mitään BA.1/BA.2 kaltaista pahaa epidemiaa ei ollut, yli 60-vuotiaiden rokotusten vanheneminen johti voimakkaaseen ylikuolemien nousuun.

                               Tästä kuvasta näkyy havainnollisesti, miten vanha BA.2 epidemia antaa periksi uudelle BA.5-variantille. Positiivisten osuus ei kasva - vielä. Nykyisellä vauhdilla ensi maanantain @lasleh julkaisema uuden variantin osuus nousee noin 70 prosenttiin.

                                HUS:n tänään julkaisema SGTF-luku (45 prosenttia) oli selvästi pienempi kuin vielä viikko sitten vallinneen kasvun perusteella (kuva) olisi kenties voinut päätellä.

                                 Tässä uuden laskelman pohja. Kiitos @RiikkaSavolain2 . Yhteiskunnan kannalta suurimmat säästöt tulevat siitä, että kuollut on 65-70 -vuotias. Säästyy 25 vuoden eläkkeet, monta vuotta kotihoitoa ja hoivakotia.

                                  Silloin jos rokote annetaan, niin THL suosittelee vanhaa rokotetta joka ei anna suojaa 60 prosentille tautitapauksista (lapsilla). Uutta lähes 100% tehon antavaa rokotetta ei jostain syystä haluta käyttää.

                                  BA.2 -epidemian jälkeinen positiivisten osuuden alin kohta saavutettiin Israelissa ja Suomessa samaan aikaan 16. toukokuuta. Suhdeluku oli 27.7/4.3 = 6.4. Sen jälkeen Israelissa positiivisten osuus on 21.0/4.3 = 4.9 kertaistunut.

                                   Maskeja ei tietenkään voi suositella, kun jokainen yli 5 -vuotiaan käyttämä maski aiheuttaa vuodessa 3400m/5.304m = 600 euron tappion (ylläolevan laskelman mukaan).

                                    45-49 -vuotiaiden ylikuolemat kasvoivat voimakkaasti, kun jo saadut 2. rokotteet vanhenivat. Nohynekin haastattelun (25.8.2021) jälkeen on 51 suomalaista 45-49 -vuotiasta kuollut turhaan.

                                     Viime joulukuussa BA.1 korvasi ensin Deltaa 2-3 viikon ajan. Massiivinen BA.1 epidemian kasvu alkoi, kun BA.1:n osuus kaikista positiivista nousi 70-80 prosenttiin (jouluviikolla). Niin ehkä BA.5:n tapauksessakin.

                                      Heinäkuussa 2021 THL jäi kiinni lainvastaisesta toiminnasta 65-69-vuotiaiden rokotusten kanssa. "Vahinko" oli kuitenkin jo tapahtunut.

                                      Ylikuolemien määrä (kausitasoitettu): 1-6/2020: 651 7-12/2020: 807 1-6/2021: 1329-1458 = -129 (1. ja 2. rokotus) 7-12/2021: 3000 (vauhti = 6000 per vuosi) 2022: 6854-4329 = 2525 (vauhti = 6930 per vuosi)

                                       5-9 -vuotiaiden ylikuolleisuus lähti kesäkuussa 2021 selvään nousuun ilmeisesti Deltan myötä. Nousu taittui joulukuussa 2021, kun 1. rokotuskierros aloitettiin.

                                        Vaihe 2: kun vertailuun käytetään kausitasoitettua regressiota, saadaan yhteensä 6854 ylikuolemaa. Voimakas nousu alkoi, kun jo annetut 2. rokotukset alkoivat vanhenemaan heinä-elokuussa 2021. Keväällä 2021 ehtikin jo vähän aikaa mennä todella hyvin, kun rokotukset tehosivat.

                                         Myös 35-39 -vuotiailla ylikuolleisuus väheni nopeasti 1. rokotusten aikaan keväällä 2021. Sen jälkeenkin väheneminen on jatkunut, mutta puolet hitaammin kuin 5 vuotta nuoremmilla (kuva 50).

                                          Samanlainen ylikuolleisuuden nousu kesken rokotuskauden näkyy myös 70-74-vuotiailla, mutta ei 75-79 -vuotiailla eikä yli 80-vuotiailla. Ainakin yli 80-vuotiaat rokotettiin Modernalla ja Pfizerilla.

                                           Kannattaa ruveta suhtautumaan tähän faktana. Kannattavuuslaskelmat osoittavat suunnan.

                                            30-34 -vuotiailla ylikuolemien määrä on laskenut koko epidemian ajan pientä ehkä Deltan piikkiä lukuunottamatta. Omicron ei näytä vaikuttaneen ylikuolleisuuteen, toisin kuin 25-29 -vuotiailla.

                                             Tähän mennessä kaikki variantit ovat olleet nopeampia leviämään kuin edeltävät variantit. HUS:n alueella BA.5 kasvaa noin kaksi kertaa nopeammin kuukaudessa kuin BA.2:n kasvuvauhti helmikuussa.

                                              1. ja 2. rokotusten ja THL:n jahkailun 3. ja 4. rokotusten vaikutus näkyy tässä kuvassa selkeästi. Keväällä 2021 ylikuolemien run rate saavutti koko epidemian minimin, keskellä brittivarianttiepidemiaa (!). Kun THL alkoi jahkailla, ylikuolemat ovat nousseet dramaattisesti.

                                               Sekä Iso-Britanniassa (yllä) että Tanskassa (alla) BA.2.12.1 variantti (kuvassa 22C) on alkanut korvata BA.5 varianttia (kuvassa 22B).

                                               55-59 -vuotiaiden ylikuolemien määrä on noussut 299 kuolemaan. Siitä 299-187 = 112 kuolemaa on tapahtunut sen jälkeen, kun THL aloitti jahkailun rokotusten kanssa (Nohynekin haastattelu 25.8.2021).

                                                Näyttää siltä, että tämä suomalainen hyvinvointi on mennyt liian pitkälle. Niin hyvää keinoa leikata hyvinvointia kuin epidemia ei ole ollutkaan pitkään aikaan. En väitä että näin tehdään, vaan totean että intressi tehdä niin on vastustamaton.

                                                 Valmista tuli. Seuraavassa lukuja kuolemista ja ylikuolemista. Luvut ovat linjassa tämän erittäin hyvän analyysin kanssa.

                                                  Samaan aikaan kun Suomessa "korona on ohi", S-ryhmä ihmettelee miksei mistään löydy työntekijöitä ravintoloihin ja HSL ihmettelee miksi bussit ovat edelleen tyhjänä, Kiinassa uusi epidemia-aalto (BA.2) leviää pubeissa. (Suomessa ei tietenkään.)

                                                  Näyttää siltä että lapset joutuvat sairaalaan pian Suomessakin.

                                                   50-54 -vuotiailla 1. ja 2. rokotusten määrät ovat jääneet selvästi alhaisemmalle tasolle kuin viereisissä ikäryhmissä. Rokotusten alkaessa kevään 2021 aikana ylikuolemien määrä ei laskenut.

                                                    Jos Suomessa positiivisten osuus nousee samassa suhteessa kuin Israelissa, niin positiivisten osuus nousee tasolle 27.7 x 4.9 = 135 prosenttiin, eli - kaikki testit positiivisia (100%) - 1/3 todetuista sairaista ei ehditty testata (35%)

                                                     THL:n Nohynekin haastattelun jälkeen (25.8.21) on 160-54 = 106 suomalaista 50-54 -vuotiasta kuollut turhaan, kun THL on jahkaillut ensin 3. ja sen jälkeen 4. rokotusten kanssa.

                                                      Seuraava epidemia on täällä viikon päästä. HUS:n alueella BA.5 -variantti korvaa tällä hetkellä BA.2 -varianttia. Leviämisvauhti on kiihtynyt selvästi, kun lähestytään kriittistä 50-70 prosentin osuutta kaikista tartunnoista.

                                                       Viimeisten lukujen perusteella The Economistin arvio on 7617/6854 = 11.1 prosenttia suurempi kuin oma arvioni. Melko lailla linjassa edelleen.

                                                       Keskimääräinen päiväkasvu on 9.93/14.76-1 = 33 prosenttia pienempi kuin vielä viikko sitten. En tiedä enteileekö tämä BA.2.12.1 aaltoa. Positiivisten osuus ei ole lähtenyt vielä kasvuun, eli uudet variantit korvaavat vanhaa BA.2-varianttia.

                                                        THL antoi 2.6.2022 tilannekatsauksessa ymmärtää, että Portugalin BA.5-epidemia olisi jo paranemassa. Näyttää kuitenkin käyneen päinvastoin: positiivisten osuus on noussut jatkuvasti.

                                                         Kannattaa huomata, että tämä 11-14 prosentin päivittäinen kasvu HUS:n alueella viime jouluna oli samaa luokkaa kuin BA.5:n kasvu tällä hetkellä. BA.5-epidemia alkaa viimeistään juhannusviikolla.

                                                          Tässä 45-49 vuotiaat. Ensimmäisten rokotusten vaikutus näkyy selvästi ylikuolleisuuden alenemisena. heinäkuussa luvut lähtivät nousemaan, ja syyskuussa ne olivat jo samalla tasolla kuin ennen rokotusten aloittamista ("Nyt saa elää" strategia tuli voimaan 6.9.2021).

                                                           Portugalin BA.1 ja BA.2 kuolemien käyrät näyttävät aika samalta kuin Suomessakin. BA.5 kuolemien määrä on noussut jo lähes BA.1:n tasalle, eikä epidemia ole edes vielä pahimmillaan.

                                                            Kuten jo tiedetään, Euromomo toimii THL:n ns. kumileimasimena, eli he eivät tee itsenäisiä arvioita ylikuolleisuudesta, vaan sen sijaan julkaisevat THL:n luvut sellaisenaan.

                                                             Jaa sosiaalisessa mediassa

                                                             Arkisto