Suomen epidemia 24. syyskuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Sairaanhoitopiirien ilmoittamien lukujen perusteella laskettu tartuntojen määrä on lähtenyt lievään kasvuun (vaaleanpunainen viiva).

  Regressioviiva (vaaleanpunainen) osoittaa jo nopeampaa kasvua kuin ennen testauksen vähentämistä. Tänään THL ilmoitti 510 tartuntaa, poisti 1, ja viive pieneni 20 tartunnalla, yhteensä 510+1-20=491 (punainen viiva).

   Sitten mielenkiintoinen ilmiö: tartuntatautirekisterin (sininen viiva) ja sairaanhoitopiirien ilmoittamien lukujen (punainen viiva) välille näyttää auenneen ero, joka ei ole poistunut kuten kävi edellisessä taitekohdassa 14. elokuuta. Selitän vähän.

    Sairaanhoitopiirit ilmoittavat tartuntojen määrät, ja ne kirjautuvat normaalisti tartuntatautirekisteriin (TTR) vähän myöhemmin. Punainen viiva kulkee siis hieman sinistä viivaa edellä, kun mennään joko ylös- tai alaspäin.

     Taitekohdassa (kun kasvun etumerkki muuttuu) sininen ja punainen käyrä normaalisti leikkaavat, kuten pitääkin. Näin kävi viimeksi 11.-12. elokuuta.

      Nyt, vaikka ollaan saavutettu samanlainen tilanne (tartunnat ovat lakanneet vähenemästä), TTR:n luvut ovat jääneet selvästi alemmalle tasolle kuin sairaanhoitopiirien ilmoittamat luvut: sininen viiva on jäänyt selvästi punaisen alapuolelle. Ero on noin 50 tartuntaa/päivä.

       Myös syyskuun alussa, kun noin 10 päivää aikaisemmin alkanut tartuntojen nousu oli taittunut, viivat leikkasivat toisensa.

        Viime sunnuntaina 19.9. THL:n tietokantaan lisättiin 129 yli 75-vuotiaiden tartuntaa (kun menossa oli tietokannan ylläpito). Luku on iso. Seuraavien 2-3 päivän aikana niistä deletoitiin 120. En tiedä mitä on menossa. @THLorg tiedättekö te?

         Tässä sairaanhoitopiirien lyhenteet, nimet ja erityisvastuualueet (erva) johon ne kuuluvat. Laitoin Ahvenanmaan TYKS ervan alle, jotta koko maan tartunnat summautuvat oikein.

          Jaa sosiaalisessa mediassa

          Arkisto