Suomen epidemia 23. helmikuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen kasvu hidastuu, kun Raumalla, Lappeenrannassa, Ahvenanmaalla ja Mikkelissä toistaiseksi ehkä pahin ohi ja Uudenmaan kasvu hidastuu. Sairaanhoidon tarve kasvaa kuitenkin nopeasti.

  Tartuntojen kasvu on tällä hetkellä 4.0 prosenttia päivässä (violetti viiva). Tällä vauhdilla tartuntojen määrä 3-kertaistuu kuukaudessa.

   Tartuntojen määrä on 19.1. jälkeen kaksinkertaistunut. Viimeisen 9 päivän aikana sairaanhoidossa olevien määrä on lähes kaksinkertaistunut. Tänään määrä kasvoi melkein 10 prosenttia (tällä vauhdilla määrä 6-kertaistuu kuukaudessa).

    Sitten uusiin kuviin. Tehtiin @EKalmanen kanssa ikäryhmäkohtaiset kuvat kaikista sairaanhoitopiireistä. Löytyikin mielenkiintoisia eroja eri alueiden välillä. Tässä HUS:n tartunnat.

     HUS:n alueella alle 30-vuotiaiden osuus on noussut 50 prosenttiin tartunnoista. Voimakkaimmin ovat kasvaneet alle 20-vuotiaiden tartunnat. Siitä huolimatta halutaan rajoittaa niiden ikäryhmien toimintaa, joiden osuus tartunnoista on pienentynyt.

      Tässä on yhden viikon aikana tapahtunut muutos tartuntojen määrissä ikäryhmittäin. Alle 20-vuotiaiden saamat tartunnat edustavat merkittävää osaa tartuntojen määrän kasvusta.

       HUS:n alueella alle 20-vuotiaiden saamien tartuntojen kasvuluvut ovat nousseet koko ajan. @EKalmanen

        Tässä sama kuva prosentteina. HUS:n alueella kouluikäisten osuus kasvusta on 2.5-kertaistunut kuukaudessa ja nousi jo 50 prosenttiin kaikkien tartuntojen kasvusta (17.2.). Vaikka osuus on tullut 40 prosenttiin, niin luvut ovat kasvaneet sen jälkeenkin. @EKalmanen

         Jos HUS:n alueella keskitytään suitsimaan yli 40-vuotiaiden käyttäytymistä, niin silloin ammutaan väärää puuta. Yli 40-vuotiaiden osuus tartuntojen kasvusta on enää 30 prosenttia. @EKalmanen

          Kuvasta näkyy myös, miten HUS:n alueella tartunnat ovat ruvenneet leviämään vanhempiin ikäryhmiin. 13.2. jälkeen yli 70-vuotiaiden osuus tartuntojen määrän kasvusta on lähtenyt nousemaan. Viimeisten 10 päivän aikana yli 55-vuotiaiden osuus on kasvanut nopeasti.

           HUS:n alueella kouluikäisten osuus kaikista altistumisista on noin 70-75 prosenttia. Tämä osuus pitäisi saada selvään laskuun. Jouluna, kun koulut olivat kiinni 23.12.-6.1. ja osuus laski, tartuntojen määrä ehti jo laskea merkittävästi.

            Verrataan HUS-aluetta Varsinais-Suomeen. Tässä Varsinais-Suomen tartunnat ikäryhmittäin.

             HUS-alueella 0-19 -vuotiaiden osuus tartunnoista on 35 prosenttia suurempi (28.0%) kuin Varsinais-Suomessa (20.7%) missä kouluja on paljon etänä. 0-29 -vuotiaiden osuus on HUS-alueella 50 prosenttia, kun se Varsinais-Suomessa on 40 prosenttia.

              Varsinais-Suomessa kasvuluvut ovat olleet maltillisia sen jälkeen kun kouluja ruvettiin sulkemaan. Tammi-helmikuussa ei ole nähty lainkaan samanlaista voimasta tartuntojen nousua kuin HUS:n alueella.

               Tässä syy Varsinais-Suomen hyvään suoritukseen. Kouluikäisten osuus nousi 45 prosenttiin tartuntojen kasvusta marraskuussa, väheni 30 prosenttiin joulukuun alussa, mutta nyt osuus on pudonnut 10.6 prosenttiin uusien tartuntojen kasvusta.

                Uudellamaalla, missä koulut ovat olleet auki, 0-19 -vuotiaiden osuus tartuntojen kasvusta on nelinkertainen (43.8 prosenttia tartuntojen kasvusta viimeisen viikon aikana) Varsinais-Suomeen verrattuna (10.6 prosenttia).

                 Jaa sosiaalisessa mediassa

                 Arkisto