Suomen epidemia 30. marraskuuta 2020 Ilkka Rauvola Päivitetty

Uusien tartuntojen kasvu hidastuu samalla kun yhä useampi sairaanhoitopiiri siirtyy leviämis-vaiheeseen ja tiukentaa rajoituksia. Pohjois-Pohjanmaalla, Kymenlaaksossa ja Satakunnassa tilanne pahenee, pääkaupunkiseudulla tartunnat vähenevät.

  THL:n raportoinnin viive nousi 161 tartuntaan (+109). Lisäksi 11 tartuntaa peruutettiin. Kun ne lisätään ilmoitettuihin 283 tartuntaan, saadaan 403 tartuntaa (punainen). Kasvu on lievästi positiivinen (sininen viiva).

   Niiden kuntien määrä, joissa on ollut tartuntoja viimeisen viikon aikana, on toistaiseksi lakannut kasvamasta.

    Kuntien keskimääräinen 7 päivän ilmaantuvuus nousee edelleen, mutta kasvuvauhti on nyt heikentynyt noin puoleen siitä, mitä se oli pahimmillaan 24. marraskuuta.

     Taudin leviäminen kuntiin on hidastumassa.

      Helsingissä 7 päivän ilmaantuvuus on toistaiseksi lakannut kasvamasta. Luvut ovat ilmoitettuja. HUS-alueen luvut sisältävät 1-4 päivää vanhoja tartuntoja.

       Vantaalla 7 päivän ilmaantuvuus (eli tartuntojen määrä viimeisen viikon aikana suhteessa väestöön) on ruvennut laskemaan.

        Myös Espoossa 7 päivän ilmaantuvuus on ruvennut vähenemään.

         Salossa on puhjennut aika ikävän näköinen epidemia.

          Ei ehkä olekaan syytä olla turhan optimistinen, sillä hyvät luvut saattavat johtua alhaisista testien määristä. Jotain ihmeellistä on menossa. Ensin lauantaina raportoitiin iso kasa myöhässä olleita testejä, sitten eilen 25 ja tänään noin 3 prosenttia normaalista määrästä.

           Myös Lahdessa 7 päivän ilmaantuvuus on lakannut nousemasta. Testien määrä on noussut, ja SHP ei ainakaan tänään varoita testien viiveestä.

            Myös Tampereella ilmaantuvuuden nousu on pysähtynyt.

             Oulussa 7 päivän ilmaantuvuus jatkaa ylöspäin ehtymättömällä voimalla. Tartuntojen määrä kasvaa 20 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla kahden viikon päästä 450 tartuntaa päivässä, lähes sama määrä kuin mitä Pohjois-Pohjanmaalla tehdään testejä päivässä (540).

              Pohjois-Pohjanmaalla testauksen määrä on noussut 35 prosenttia viimeisen viikon aikana. Samalla aikavälillä tartuntojen määrä on noussut 196 prosenttia, eli 5.6 kertaa nopeammin.

               Pohjois-Pohjanmaan positiivisten testien osuus lähestyy maan kärkitasoa (Päijät-Häme). Vaasan sairaanhoitopiirissä positiivisten osuus nousi lokakuussa yli 20 prosenttiin.

                Pohjois-Pohjanmaalla 7 päivän ilmaantuvuus nousee keskimäärin 19 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 11-kertaistuu kahdessa viikossa.

                 Jaa sosiaalisessa mediassa

                 Arkisto