Suomen epidemia 16. heinäkuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen kasvu kiihtyy. 20-29 -vuotiaat ovat nousemassa päärooliin. Baareissa tapahtuu altistumisia yhä enemmän. Mutta: 15-19 -vuotiaiden saamien tartuntojen kasvu pieneni toista päivää peräkkäin.

  Päiväkohtainen kasvu nousee. Tänään THL ilmoitti 380 tartuntaa, poisti 6 tartuntaa, ja tunnettu raportoinnin viive kasvoi 6 tartunnalla. Muuttumattomalla viiveellä laskettu uusien tartuntojen määrä = 380+6+6=392 (punainen viiva).

   Delta: Missourin osavaltiossa sairaalat ovat täyttyneet ennätysajassa pääasiassa rokottamattomista ihmisistä. Missourissa noin 40% asukkaista on saanut kaksi rokotusta (1.5x Suomen taso 26%) ja 46% on saanut yhden rokotuksen (alle Suomen tason 64%).

    Missourissa meininki on ihan kuin Suomessa: maskeja ei enää käytetä, rokotuksia ei käydä hakemassa, tungetaan sisätiloihin ja lähdetään matkoille. Näiden syiden takia Delta leviää.

    Sen jälkeen kun sairaalat tulivat täyteen, uusia paikkoja vapautuu ainoastaan kun joku kuolee.

    Missourissa teho-osastot täyttyvät perusterveistä 20-40 -vuotiaista, joita ei ole rokotettu. Ne 30-40 -vuotiaat, jotka joutuvat sairaalaan, ovat nyt selvästi sairaampia kuin edellisen aallon aikana.

    30- ja 40-vuotiaat ovat kyllä saaneet tartuntoja aikaisemminkin, mutta eivät he silloin päätyneet teho-osastolle niin kuin nyt.

    Tässä saattaa olla merkittävä syy siihen, miksi epidemia leviää Missourissa nyt voimalla: viranomaiset ovat tehneet voitavansa, jotta Delta pääsisi leviämään. Maskien käytöstä ollaan luovuttu.

    Missourissa Delta on täyttänyt sairaalat 4-5 kertaa nopeammin kuin aikaisemmat aallot.

    Uudellamaalla 7 päivän ilmaantuvuus on aikavälillä 5.7.-13.7. noussut keskimäärin 7.1 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 8-kertaistuu kuukaudessa. Helsingin kaupunki (toisin kuin Vantaa ja Espoo) ei ilmoita baareissa tapahtuneista altistumisista.

     20-24 -vuotiaiden ilmaantuvuus on ohittanut 15-19 -vuotiaiden ilmaantuvuuden. 24.6. jälkeen kasvuvauhti on ollut keskimäärin 9.5% päivässä (15x kuukaudessa). Maaliskuun huippu ohitetaan tällä vauhdilla ylihuomenna.

      BioNTech ja Pfizer kehittävät Deltaan tehoavaa rokotetta. Kliiniset kokeet alkanevat elokuussa. Sitä odottaessa yhtiöiden mukaan 3. annoksella nykyistä rokotetta on hyvä potentiaali vastustaa Deltaa.

      Jaa sosiaalisessa mediassa

      Arkisto