Suomen epidemia 9. toukokuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen kasvu jatkuu edelleen. Voimakas kasvu jatkuu Varsinais-Suomessa, Päijät-Hämeessä ja Keski-Pohjanmaalla. Pääkaupunkiseudulla 7 päivän ilmaantuvuus on edelleen koholla vapun jälkeen.

  Tänään THL ilmoitti 162 uutta tartuntaa (enemmän kuin viikko sitten (132, 2.5.2021)), ei poistanut yhtään, ja tunnettu raportoinnin viive suureni 17 tartunnan verran. Muuttumattomalla viiveellä laskettu uusien tartuntojen määrä on 162+0+17=179 (punainen viiva).

   Sairaanhoitopiirien tartuntojen summa nousee edelleen. Raportoinnin viiveen vuoksi Uudenmaan ja Varsinais-Suomen uusimmat luvut puuttuvat vielä.

    Myös ikäryhmäkohtaiset luvut ovat ruvenneet kasvamaan. (Aikaisempi 25.4. nousu johtuu THL:n raportoinnin viiveen muutoksista eikä ole todellinen.)

     THL teki tietokannan huoltotöitä 17.4., ja samana päivänä raportoinnin viive (punainen viiva) nousi jyrkästi. Viikkoa myöhemmin tapahtui samanlainen muutos toiseen suuntaan.

      Helsingissä 7 päivän ilmaantuvuus on noussut 17 prosenttia vappuaaton (30.4.) jälkeen.

       Espoossa ilmaantuvuus on laskenut, mutta nousi tänään 7 prosenttia eilisen minimin yläpuolelle.

        Vantaa poisti arviolta 28 vanhempaa tartuntaa luvuista 7. toukokuuta. Jos tämä poisto eliminoidaan luvuista, uusien tartuntojen määrä Vantaalla on todennäköisesti lähtenyt selvään kasvuun.

         Kun tämä Vantaan arviolta 28 tartunnan korjaus (joka todennäköisesti kohdistui vanhempiin tartuntoihin) tehdään Uudenmaan lukuihin, niin Uudellamaalla uusien tartuntojen ilmaantuvuus on 4 prosenttia 2.5. minimin yläpuolella.

          Varsinais-Suomessa ilmaantuvuus lähti nousemaan 3.5. ja on sen jälkeen noussut 70 prosenttia.

           Toisin kuin vielä viikko sitten, nousu ei ole enää rajoittunut Saloon, vaan ilmaantuvuus nousee nyt lähes joka puolella Varsinais-Suomea. Viikko sitten kuva ilmaantuvuuden muutoksista oli tällainen ...

            ... mutta tänään, vain viikkoa myöhemmin, tilanne on muuttunut tällaiseksi. Tauti on ruvennut leviämään melkein joka puolella Varsinais-Suomea.

             Salossa ilmaantuvuuden nousu alkoi 29. huhtikuuta ...

              Paimiossa viisi päivää myöhemmin 4.5. (edellisen 21.4. alkaneen ryppään jälkeen ehti olla 4 päivää ilman tartuntoja) ...

               Myös Paraisilla nousu alkoi 4.5. eli viisi päivää myöhemmin.

                Samoin Naantalissa ilmaantuvuuden nousu alkoi 4. toukokuuta.

                 Raisiossa ilmaantuvuus lähti nousemaan 6 päivää Salon jälkeen 5. toukokuuta.

                  Turussa ilmaantuvuus alkoi nousta 7.5. eli 2-3 päivää myöhemmin kuin naapurikunnissa ja kahdeksan päivää myöhemmin kuin Salossa.

                   Vain Kaarina on toistaiseksi säästynyt ilmaantuvuuden nousulta.

                    Kanta-Hämeessä ilmaantuvuus on noussut nyt tasan kuukauden ajan. Sinä aikana 7 päivän ilmaantuvuus on kolminkertaistunut.

                     Vajaa puolet Päijät-Hämeen tartuntojen kasvusta tulee kouluikäisistä.

                      Nuorten ikäryhmien dominanssi Päijät-Hämeen tartunnoissa näkyy hyvin tässä kuvassa, missä on 7 päivän ilmaantuvuus 20 vuoden ikäryhmissä.

                       Päijät-Hämeen ilmantuvuus on kasvanut 21.4. jälkeen keskimäärin 4.3 prosenttia päivässä. Nykyisellä kasvuvauhdilla maaliskuun huippu (206, 18.3.) ohitetaan 15. toukokuuta. Kun otetaan huomioon 5 päivän itämisaika ja 4 päivän raportoinnin viive, niin ne tartunnat on jo saatu.

                        Jaa sosiaalisessa mediassa

                        Arkisto